Alkohol er vår tids hellige ku

Det var ikke fordi folk var pripne og humørløse at avholdsbevegelsen så dagens lys på slutten av 1800-tallet.

Publisert Sist oppdatert

«Vi vet det, men vi liker det ikke». Utsagnet blir tilskrevet kristne avholdsfolk, når de ble konfrontert med at Jesus drakk vin. Det blir gjerne gjenfortalt med en liten latter. For å understreke hvor enfoldige og bakstreverske disse avholdsfolkene er.

Den samme setningen kan imidlertid anvendes på den blågrønne regjeringen når den nå ønsker ytterligere liberalisering av norsk alkoholpolitikk – til tross for bedre vitende. De vet at alkoholbruk er årsak til enorme samfunnsproblemer. De vet at problemene øker ved økt tilgang. Men de nekter å ta det inn over seg:

«De vet det, men de liker det ikke» – for de liker bedre at det norske folk har lett tilgang til alkohol i flest mulig av døgnets timer, på flest mulig av årets dager.

ALKOHOL: – I forbindelse med #metoo-kampanjen er det mye fokus på hva alkohol kan føre til. Det er tid for selvransaking... Posted by Dagen on 30. januar 2018

Avholdsbevegelsen fikk denne uken en durabelig oppreisning gjennom et intervju med forskeren Lillian Bruland Selseng ved Høgskolen på Vestlandet. « Fråhaldsrørsla hadde meir rett enn vi likar å tenkje», sier hun til forskning.no. Det var nemlig ikke de pripne og humørløses forening som tok initiativ til denne bevegelsen på slutten av 1800-tallet. Det var mennesker som reagerte rasjonelt på et enormt samfunnsproblem. De så at fylla sendte folk ned i bunnløs fattigdom, og at menn dengte kvinner og barn helseløse. Det var ikke bra. Noe måtte gjøres.

ALKOHOL-STOPP: Flere partier bør følge Støre og Aps eksempel, mener KrF-leder Knut Arild Hareide. Les saken her:... Posted by Dagen on 12. januar 2018

Problemet er at alkohol fremdeles sender folk ut i elendighet, men som samfunn nekter vi å ta dette inn over oss. Tvert i mot blir alkohol en selvsagt del av samværet på stadig flere arenaer. Regjeringen vil bevilge mer penger til å behandle de som får problemer, men vi registrerer forsvinnende lite vilje til å gjøre noe med årsakene til problemene. Lillian Bruland Selseng setter fingeren på et særdeles ømt punkt når hun slår fast at svært mye av det vi liker aller minst i samfunnet vårt, henger nøye sammen med alkoholbruk. Det gjelder blant annet omfanget av vold, ildspåsettelse, trakassering, voldtekt, skilsmisse, utroskap og kvinnemishandling. Og det gjelder ikke minst barn som lider under foreldrenes alkoholbruk.

Som samfunn fornekter vi denne sammenhengen, sier forskeren. Konsekvensene av alkoholbruk er blitt vårt liberale samfunns blinde flekk. Det er vår tids hellige ku, som man ikke kan røre uten å bli stemplet som ekstrem, gammeldags og sidrumpa. Det er elefanten i rommet som ingen vil snakke om: Vi vet at den er der, men liker det ikke.

LEDER: Blå Kors etterlyste i et innlegg i Dagen kristne ledere som «våger å snakke åpent og ærlig om hvorfor de drikker... Posted by Dagen on 6. august 2016

For 15 år siden mente mange at det var uhørt å innskrenke folks adgang til å røyke. Likevel ble det gjort. De som kjempet igjennom røykeloven, ble utskjelt på åpen gate. Daværende helseminister Dagfinn Høybråten sto løpet ut, til tross for at han ble røykernes hatobjekt nummer én. Nå trenger vi en ny generasjon politikere som er oppriktige nok til å innrømme at alkohol er et massivt samfunnsproblem, og har styrke nok til å fronte kampen for å snu utviklingen.

«Det største problemet på rusfeltet er ikkje alkoholisme, men den omsynslause åtferda knytt til rus», sier Lillian Bruland Selseng. Det siste året er dette særlig aktualisert gjennom #metoo-kampanjen. Svært mange av overgrepene har skjedd i situasjoner der det er blitt drukket alkohol. Kampanjen er i ferd med å bli et vannskille i kampen mot seksuell trakassering. Vi håper den også blir et vannskille for nordmenns holdning til alkohol.

ALKOHOL – Vi har fått et ti ganger bedre liv etter at vi sluttet å drikke, sier Maria Høili, datter til tidligere Europris-eier Terje Høili. *Les saken her: http://bit.ly/2yMeycr Posted by Dagen on 6. oktober 2017

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

Powered by Labrador CMS