Alle lhbti-forslagene til Ap og MDG ble nedstemt i Stortinget
Anette Trettebergstuen (Ap) forsvarer konservatives rett til å mene at homofili er synd. Samtidig mener hun det er et stort problem.
Etter en heftig debatt i høst om såkalt homoterapi, ble en rekke forslag fra Miljøpartiet De Grønne og Arbeiderpartiet om å styrke lhbti-politikken nedstemt i Stortinget onsdag kveld.
Ingen av forslagene fikk nemlig flertall i innstillingen familie- og kulturkomiteen på Stortinget forrige uke. Regjeringspartiene viser til at det pågår arbeid på mange av feltene fra før.
Men regjeringspartiene Høyre, Frp og Venstre har bestemt seg for å utrede et mulig forbud mot konverteringsterapi. Det er noe kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande (V) har tatt initiativ til, så det ble heller ikke stemt gjennom i Stortinget onsdag.
Konstruere problemer
KrF er kritisk og mener et forbud vil gå utover trosfriheten. Flere konservative røster har på debattplass i Dagen og andre steder stilt spørsmål ved hva politikerne egentlig vil forby når de vil ha et forbud mot konverteringsterapi for homofile.
Aps lhbt-talsperson Anette Trettebergstuen har fått med seg kritikken.
– Jeg mener det er å konstruere problemer, fordi det er veldig vanskelig å regulere det som blir sagt i det private hjem, sier hun.
Trettebergstuen understreker at partiet ikke vil blande seg opp i hva folk mener eller sier privat, men at virksomhet som det Til Helhet står for, ikke er greit.
– Det vi vil til livs, er at religiøse ledere, eller i alle fall folk med makt, driver med organiserte forsøk på å omvende folk ved å si at de kan tilby terapi og samtaler for unge og sende dem på camp, sier Trettebergstuen.
– Men aktørene sier selv at de ikke driver med konverteringsterapi?
– Ja, men det er mange mennesker som er blitt utsatt for det, sier hun.
Forsvarer ytringsfrihet
Ap-politikeren vedgår at hun ikke har et klart svar på hvor grensen skal gå helt konkret i et forbud, men peker på at andre land har innført noe lignende. Hun forventer at en utredning vil føre til et klart og konkret lovforslag.
– Er det slik at dere egentlig misliker det konservative synet på homofilt samliv?
– Det kan man ha lov til å mislike, men jeg vil forsvare folks rett til å ha det synet. Det er tros- og meningsfrihet, og det forsvarer jeg fullt ut. Men selv om man kan mene hva man vil, kan man ikke gjøre hva man vil, og det er det å utsette folk for det presset, fortelle dem at de ikke er bra nok og at «vi kan finne en løsning slik at du blir annerledes», det er det som både ødelegger og tar liv, sier Trettebergstuen.
– Skal man i en konservativ menighet kunne uttale fra talerstolen at de mener at homofilt samliv er synd?
– Det er forskjell på å uttale noe fra en talerstol i en menighet eller en forsamling og det å aktivt gå på mennesker og tilby dem hjelp til å bli annerledes.
– Hva om personen selv ønsker en samtale om disse tingene?
– Hva er da utgangspunktet for at du selv mener at du vil snakke om det og mener det er synd? Det er ikke noe som er oppstått i deg selv, du er blitt fortalt det. Da mener jeg det er galt å legge til rette for den type konvertering.
Ap-politikeren peker på at det er sammenheng mellom måten man tolker Bibelen på, hva man blir fortalt og om man oppfatter legningen sin som vanskelig.
– Møter ikke aksept
Trettebergstuen står bak boka «Homo», der hun åpner for at man kan «skifte fil» begge veier. I et leserinnlegg fra Vidar Mørk fredag blir hun utfordret på hvorfor hun da vil forby å få hjelp til å skifte fra en homofil til en heterofil legning.
– Det er jo også en måte å se det på. Det er en viktig oppgave å tilrettelegge for at folk skal være den de er. Men å tilrettelegge for at folk ikke skal være det, mener jeg ikke er bra for folk, svarer Ap-politikeren.
– Men om noen selv ønsker å bli heterofile?
– Problemet er når man blir presset, på tross av sine følelser knyttet til kjønnsidentitet eller seksuell legning, til å skulle gå en annen vei. Hvorfor tror folk at de ønsker det? Jo, fordi de blir fortalt at de ikke er gode nok som de er.
– Så problemet er at folk mener homofilt samliv er synd i det hele tatt?
– Ja, det er det som skaper behov i folk for å være annerledes, fordi de ikke møter aksept, sier Trettebergstuen.
– Vil du forby å si slike ting?
– Det er vanskelig å svare på i en slik teoretisk setting, sier hun, og understreker at man har lov til å tro og mene det man vil.
– Vil forkynnelsen til livs
KrFs talsperson på lhbti-feltet, Jorunn. G. Lossius mener at Trettebergstuen stadfester noe hun har hørt Ap komme med i flere debattrunder.
– De vil jo forkynnelsen til livs. De mener at det er forkynnelsen som påfører barn skam. Dette konkretiserer det vi hele tiden har vært redd for, sier Lossius.
Hun frykter en alvorlig inngripen i trosfrihet og -utøvelse for både trossamfunn og individer, men har tro på at det går an å forebygge «påtvungne forsøk på å endre folks legning» uten at det går ut over trosfriheten.
– Forkjempere for forbud mot konverteringsterapi må også ta innover seg at i land der ytringsfriheten er svekket, er heller ikke seksuelle minoriteters kår særlig gode, sier Lossius.