- Allerede mulig å sortere fostre privat
Dersom tidlig ultralyd blir et offentlig tilbud for alle, kan det bane vei for at alle får adgang til omstridt blodprøve, tror lederen for Bioteknologinemnda.
I Dagen mandag spådde overlege og humanetiker Morten Horn at gravide om fem til ti år vil kunne ta NIPD-blodprøve og abortpiller i privat regi. Det vil gjøre seleksjon av fostre mulig.
- Det tror jeg ikke er et urealistisk scenario. Teknologien presser etikken på flere måter, sier leder for Bioteknologinemnda, Lars Ødegård.
Han mener at man ikke trenger å vente fem år en gang før dette blir mulig.
- Ut fra dagens lov er det forbudt å gjøre seleksjon, men med ny teknologi, som allerede fins, er det fullt ut mulig å omgå norsk lov allerede i dag, sier Ødegård.
Både Ødegård og Horn peker på den rivende utviklingen innenfor bioteknologi. De tror også at politikernes kamp for tidlig ultralyd som et offentlig tilbud for alle gravide, kan bane vei for at den mye omtalte NIPD-blodprøven kan bli et tilbud for alle.
Blodprøven kan erstatte dagens fosterdiagnostikk.
- Det er mye mulig at det ganske raskt vil bli sterkt press på å utvide tilbudet til flere grupper og gjelde for flere tilstander, sier Ødegård.
- Skjønnmaler ikke
Flere partier, som Ap og SV, har programfestet at tidlig ultralyd skal bli et offentlig tilbud for alle gravide. Horn mener at partiene skjønnmaler konsekvensene av egen politikk.
Det protesterer partileder Audun Lysbakken ( SV) på. Han viser til at partiet vil støtte familier som velger å bære fram barn med utviklingshemming eller nedsatt funksjonsevne. Videre vil han ikke ha noen form for innkalling til tidlig ultralyd.
- Fordi vi vil stille slike krav tar Horn feil når han beskriver konsekvensene av SVs politikk. Hvordan vi vil stille oss til regulering av framtidig teknologi må vi ta stilling til når det eventuelt blir aktuelt, skriver han i en e-post til Dagen.
- Har vi først sagt ja til én ting, er det mye vanskeligere å si stopp til neste, tror KrFs helsepolitiske talskvinne, Line Henriette Hjemdal.
- Her dreier det seg om at politikerne må være klartenkte for framtiden, og tørre å ta standpunkt som stagger en utvikling som egentlig ikke er ønskelig på norsk jord, sier hun til Dagen.
- Trenger streng lov
Ødegård tror en forbudslinje har lite for seg i en tid hvor teknologien stadig utvikles veldig raskt. Likevel er det strengt regelverk politikerne legger seg på.
- Måten å forhindre dette på er en fortsatt streng bioteknologilov, der det fortsatt er kriterier for å få fosterdiagnostikk. Det skal Sp kjempe for, skriver Kjersti Toppe, helsepolitisk talskvinne i Senterpartiet, i en e-post til Dagen.
KrFs politiske talskvinne har denne planen:
- Jeg mener det er tre hovedgrep som blir viktige: holdninger, at lovverket setter grenser for teknikken og at en ikke privatiserer abortpillen, sier Line Henriette Hjemdal.
Listetoppen for Østfold KrF vil også forebygge privatisering av abortpillen, og er bekymret for sterkere abortpress på foreldre.
- Vi ønsker ikke at det å fjerne et foster skal være en privat sak. Kvinnene kan også trenge støtte og hjelp i noen kritiske timer, både fysisk og psykisk, sier Hjemdal.
- Umulig å stoppe
Frp er derimot usikre på om et strengt lovverk vil holde. Kari Kjønaas Kjos, Frps helsepolitisk talskvinne, er ikke i tvil om at Horns framtidsscenario kan bli virkelig i framtiden.
- Vi ønsker ikke en utvikling der vi sorterer fostre, men det vil være umulig å stoppe at folk sorterer selv, sier Kjos.
Hun viser til forbudet mot syntetiske narkotiske stoffer, som nå likevel blir solgt til Norge over internett.
- Jeg tviler på at man vil ønske å kontrollere en hver postsending ut av landet, sier hun.
DAGEN