- Allerede mulig å sortere fostre privat

Dersom tidlig ultralyd blir et offentlig tilbud for alle, kan det bane vei for at alle får adgang til omstridt blodprøve, tror lederen for Bioteknologinemnda.

Publisert Sist oppdatert

I Dagen mandag spåd­de over­lege og hu­ma­ne­ti­ker Mor­ten Horn at gra­vi­de om fem til ti år vil kunne ta NIPD-blod­prø­ve og abort­pil­ler i pri­vat regi. Det vil gjøre se­lek­sjon av fost­re mulig.

- Det tror jeg ikke er et urea­lis­tisk sce­na­rio. Tek­no­lo­gi­en pres­ser etik­ken på flere måter, sier leder for Bio­tek­no­logi­nemn­da, Lars Øde­gård.

Han mener at man ikke tren­ger å vente fem år en gang før dette blir mulig.

- Ut fra da­gens lov er det for­budt å gjøre se­lek­sjon, men med ny tek­no­lo­gi, som al­le­re­de fins, er det fullt ut mulig å omgå norsk lov al­le­re­de i dag, sier Øde­gård.

Både Øde­gård og Horn peker på den ri­ven­de ut­vik­lin­gen in­nen­for bio­tek­no­lo­gi. De tror også at po­li­ti­ker­nes kamp for tid­lig ul­tra­lyd som et of­fent­lig til­bud for alle gra­vi­de, kan bane vei for at den mye om­tal­te NIPD-blod­prø­ven kan bli et til­bud for alle.

Blod­prø­ven kan er­stat­te da­gens fos­ter­dia­gnos­tikk.

- Det er mye mulig at det gans­ke raskt vil bli sterkt press på å ut­vi­de til­bu­det til flere grup­per og gjel­de for flere til­stan­der, sier Øde­gård.

- Skjønn­ma­ler ikke

Flere par­ti­er, som Ap og SV, har pro­gram­fes­tet at tid­lig ul­tra­lyd skal bli et of­fent­lig til­bud for alle gra­vi­de. Horn mener at par­ti­ene skjønn­ma­ler kon­se­kven­se­ne av egen po­li­tikk.

Det pro­te­ste­rer parti­le­der Audun Lys­bak­ken ( SV) på. Han viser til at par­ti­et vil støt­te fa­mi­li­er som vel­ger å bære fram barn med ut­vik­lings­hem­ming eller ned­satt funk­sjons­evne. Vi­de­re vil han ikke ha noen form for inn­kal­ling til tid­lig ul­tra­lyd.

- Fordi vi vil stil­le slike krav tar Horn feil når han be­skri­ver kon­se­kven­se­ne av SVs po­li­tikk. Hvor­dan vi vil stil­le oss til re­gu­le­ring av fram­ti­dig tek­no­lo­gi må vi ta stil­ling til når det even­tu­elt blir ak­tu­elt, skri­ver han i en e-post til Dagen.

- Har vi først sagt ja til én ting, er det mye vans­ke­li­ge­re å si stopp til neste, tror KrFs helse­po­li­tis­ke tals­kvin­ne, Line Hen­ri­et­te Hjem­dal.

- Her drei­er det seg om at po­li­ti­ker­ne må være klar­tenk­te for fram­ti­den, og tørre å ta stand­punkt som stag­ger en ut­vik­ling som egent­lig ikke er øns­ke­lig på norsk jord, sier hun til Dagen.

- Tren­ger streng lov

Øde­gård tror en for­buds­lin­je har lite for seg i en tid hvor tek­no­lo­gi­en sta­dig ut­vik­les vel­dig raskt. Li­ke­vel er det strengt re­gel­verk po­li­ti­ker­ne leg­ger seg på.

- Måten å for­hind­re dette på er en fort­satt streng bio­tek­no­logi­lov, der det fort­satt er kri­te­ri­er for å få fos­ter­dia­gnos­tikk. Det skal Sp kjem­pe for, skri­ver Kjer­sti Toppe, helse­po­li­tisk tals­kvin­ne i Sen­ter­par­ti­et, i en e-post til Dagen.

KrFs po­li­tis­ke tals­kvin­ne har denne pla­nen:

- Jeg mener det er tre ho­ved­grep som blir vik­ti­ge: hold­nin­ger, at lov­ver­ket set­ter gren­ser for tek­nik­ken og at en ikke pri­va­ti­se­rer abort­pil­len, sier Line Hen­ri­et­te Hjem­dal.

Liste­top­pen for Øst­fold KrF vil også fore­byg­ge pri­va­ti­se­ring av abort­pil­len, og er be­kym­ret for ster­ke­re abort­press på for­eld­re.

- Vi øns­ker ikke at det å fjer­ne et fos­ter skal være en pri­vat sak. Kvin­ne­ne kan også tren­ge støt­te og hjelp i noen kri­tis­ke timer, både fy­sisk og psy­kisk, sier Hjem­dal.

- Umu­lig å stop­pe

Frp er der­imot usik­re på om et strengt lov­verk vil holde. Kari Kjø­naas Kjos, Frps helse­po­li­tisk tals­kvin­ne, er ikke i tvil om at Horns fram­tids­sce­na­rio kan bli vir­ke­lig i fram­ti­den.

- Vi øns­ker ikke en ut­vik­ling der vi sor­te­rer fost­re, men det vil være umu­lig å stop­pe at folk sor­te­rer selv, sier Kjos.

Hun viser til for­bu­det mot syn­te­tis­ke nar­ko­tis­ke stof­fer, som nå li­ke­vel blir solgt til Norge over in­ter­nett.

- Jeg tvi­ler på at man vil ønske å kon­trol­le­re en hver post­sen­ding ut av lan­det, sier hun.

DAGEN

Bioteknologiloven

Paragraf 1: «Formålet med denne loven er å sikre at medisinsk bruk av bioteknologi utnyttes til beste for mennesker i et samfunn der det er plass til alle.

Dette skal skje i samsvar med prinsipper om respekt for menneskeverd, menneskelige rettigheter og personlig integritet og uten diskriminering på grunnlag av arveanlegg basert på de etiske normer nedfelt i vår vestlige kulturarv».

Kilde: lovdata.no

Powered by Labrador CMS