Allierer seg med kirkeledere for å bekjempe voldtekt
Prester og biskoper er sentrale for å få slutt på at voldtekt brukes som våpen i krig, sier KNs nye generalsekretær.
Engasjerte kirkeledere og en kampanje som bygger på Bibelen har resultert i at færre kvinner blir voldtatt i konfliktområder.
Kirkens Nødhjelps samarbeid med kirkeledere i Afrika vekker internasjonal oppsikt. Unicef og FNs befolkningsfond er blant dem som vil lære av KNs erfaringer.
Tause ledere
Kirkelederne har likevel ikke alltid stått med Bibelen i hånden for å bekjempe voldtekt i konflikter og annen kjønnsbasert vold. Nettopp kirkeledernes taushet var lenge et stort problem, slik tausheten også var et problem i resten av samfunnet. Voldtekt var ikke noe man snakket om. Kvinnene måtte bære de enorme konsekvensene alene.
– Så lenge kirkelederne tiet, ble tausheten i samfunnet sementert. I tillegg til selve handlingene er denne tausheten et hovedproblem, sier generalsekretær i KN, Dagfinn Høybråten.
Bekymringen over kirkens taushet gjorde at engasjerte aktivister i afrikanske kirker begynte å lete etter et verktøy som kunne bryte stillheten. Resultatet ble Tamar-kampanjen, et kursopplegg som ble utviklet i samarbeid med Det regionale kirkerådet i Øst-Afrika (FECCLAHA) og KN på 2000-tallet, og som nå brukes i ti land.
Kampanjen henter navnet fra historien til Tamar, kong Davids datter, som fortelles i 2. Samuelsbok. Tamar sa nei, men ble likevel voldtatt av sin halvbror. Tragedien ble enda større fordi faren, kong David, tiet da han burde talt, og fordi Tamars andre bror tok hevn for søsteren sin.
Stigmaet brytes
Søndag deltok hun på et seminar i Bergen om voldtekt brukt som våpen i krig, sammen med teologen Ghislain Bafunyembaka Nakabenge fra DRKongo.
– Gjennom Tamar-kampanjen sier vi nei til overgrepene, nei til overgriperne og vi utfordrer folket. Slik er det blitt skapt en bevegelse mot kjønnsbasert vold i kirkene og i samfunnet forøvrig, sier Monica Njoroge og nevner eksempler:
I DR Kongo er det startet mer enn 600 bibelgrupper der man samtaler om kjønnsbasert vold. I Burundi brukes Tamarkampanjen i kampen for å få endret lovverket.
Unik posisjon
Generalsekretær i KN, Dagfinn Høybråten, peker på kirkeledernes unike posisjon som forklaring på hvorfor nettopp de kan ha så stor betydning i kampen mot kjønnsbasert vold:
– Kirkelederne har en plattform der de både taler til folket og til det politiske lederskapet. Denne posisjonen gjør at de i mange land sitter med en nøkkel til å bekjempe kjønnsbasert vold, sier han til Dagen.
En annen forklaring på suksessen, er at kirkelederne finner støtte for engasjementet på sin egen hjemmebane, nemlig i Bibelen.
– Bibelen taler om seksuelle overgrep, menneskeverd og respekt for mennesker uansett kjønn, sier Høybråten.
Monica Njoroge er enig:
– Kirkene har stor moralsk autoritet. Når kirkene tar til orde mot kjønnsbasert vold, lytter samfunnet, sier Njoroge. Hun forteller at budskapet fra Tamar-kampanjen er formidlet til skoler, moskeer, politi og militære.
– Resultatet er at omfanget av vold mot kvinner er blitt redusert.
Masseødeleggelsesvåpen
Utviklingsminister Dag Inge Ulstein var nylig i Kongo sammen med KNs generalsekretær.
– Det er fantastisk å se den viktige rollen kirken har tatt i arbeidet mot seksualisert og kjønnsbasert vold, sier Ulstein til Dagen.
– Det er sikkert vanskelig for mange her hjemme å forstå hvor viktige nettopp kirkene er. Men dette er veldig tydelig å se nettopp i områder som Øst-Kongo, der kirkene kanskje er den eneste strukturen som er blitt stående gjennom krig og konflikt, sier Ulstein.
I Kongo besøkte Ulstein og Høybråten blant annet Panzi, sykehuset til fredsprisvinner Dr. Denis Mukwege, for å lære mer om de ødeleggende konsekvensene av seksuell vold. Mukwege omtaler voldtekt som et masseødeleggelsesvåpen.
– Det er åpenbart at det er akkurat dét det er, sier Ulstein.
– Hele området traumatiseres, ikke bare jentene og guttene som er direkte rammet.
Ulstein forteller at han hadde hørt mange vonde historier før han kom dit og var forberedt på at han ville møte et mørke.
– Men det som sitter sterkest igjen er faktisk håp, fordi vi så hva som er mulig å gjøre, sier han og viser til de mange kvinnene som har fått hjelp på dette sykehuset. Samtidig erkjenner han at kapasiteten ved sykehuset er sprengt.
– Et sted lå tre kvinner og tre barn i én seng, sier Ulstein, som har lovet norsk støtte til sykehuset, slik at de kan begynne å bygge ut.
Straffefrihet
Utviklingsministeren har også fått fornyet håp etter konferansen «Ending Sexual and Gender-Based Violence in Humanitarian Crises» i Oslo sist uke. Han beskriver konferansen som et mulighetens vindu, der kampen mot seksuell vold blir løftet opp på internasjonalt toppnivå.
Norge arrangerte konferansen i samarbeid med FN, Irak, Somalia, De forente arabiske emirater og Den Internasjonale Røde Kors-komiteen.
Representanter fra over 90 land og frivillige organisasjoner fra hele verden var samlet, sammen med fredsprisvinner Denis Mukwege, en rekke ministre og flere FN-topper.
Både Ulstein og Høybråten er opptatt av å bekjempe straffefrihet og få stilt de ansvarlige til ansvar.
– I dag er det faktisk mulig å utføre denne typen systematisk planlagt kriminalitet uten å risikere straff, til tross for nasjonalt lovverk, internasjonale konvensjoner og at FNs sikkerhetsråd nylig vedtok en ny konvensjon. Å bekjempe straffefrihet er det viktigste strukturelle spørsmålet, i tillegg til det store behovet for å hjelpe de overlevende, sier Høybråten.