HELSEHJELP: Rusavhengige i hovedstaden kan få hjelp for sine helseproblemer ved Gatehospitalet i Oslo. Foran bygget ser vi noen av de ansatte som møter deres behov.

Alvorlig sykdomstrend blant rusavhengige bekymrer Frelsesarmeen

Frelsesarmeens Gatehospital ønsker å finne ut hvorfor så mange rusmisbrukere i hovedstaden utvikler alvorlig nyresykdom.

Publisert Sist oppdatert

– Dialyseavdelingene i Oslo hadde plutselig veldig mange av Frelsesarmeens rusomsorgs brukere som pasienter.

– Det er ikke meldt om samme tilstander andre steder, så dette er spesielt for hovedstaden. Ingen vet hvorfor det er slik, sier sykepleier Anette Fredriksen ved Gatehospitalet i Oslo til Frelsesarmeens magasin Krigsropet.

Dette er Gatehospitalet

Frelsesarmeens Gatehospital i Bergen og Oslo er et helse- og omsorgstilbud til mennesker med alvorlig rusmiddelavhengighet.

Målgruppen har store og sammensatte somatiske helseproblemer eller problemer som ikke ivaretas i den øvrige helsetjenesten.

Eksempler på helseplager som behandles kan være smerter, kreft, nyresvikt, KOLS, sår/abscesser, fysisk/psykisk utmattelse, under- og feilernæring, infeksjoner, HIV, Hepatitt-C, nedsatt allmenntilstand, pre- og postoperativt, tannbehandling og andre helseutredninger.

Kilde: Frelsesarmeen

Skal forskes på

Hvorfor denne opphopningen av nyresykdom finner sted i hovedstadens rusmiljø ønsker Gatehospitalet å finne ut av. Det er derfor satt i gang et forskningsprosjekt i samarbeíd med Akershus Universitetssykehus (Ahus).

Nyresykdom er alvorlig for de aller fleste som rammes av dette, men rusavhengige er enda mer utsatt enn befolkningen ellers.

Langvarig dialysebehandling er vanlig for dem som blir syke og må vente på nyretransplantasjon.

Hos rusmisbrukere er slik behandling vanskelig, og de må i tillegg ha vært rusfri et år for å bli kandidat for å skifte nyre.

Infeksjoner

Overlege Olav Dalgård ved infeksjonsmedisinsk avdeling ved Ahus er veileder for sykepleier Anette Fredriksen ved Gatehospitalet som står for forskningsarbeidet.

Han forteller til Krigsropet at det er gjort lite forskning på temaet, men en tror at nyresvikt og nyresykdom blant folk som injiserer rusmidler kan ha sammenheng med langvarige og ubehandlede infeksjoner.

– Dette kan man få etter å ha satt bomskudd, eller som følge av kroniske sår. Men man kan ikke være helt sikker, understreker overlegen.

KUN I OSLO: – Det er ikke meldt om samme tilstander andre steder, så dette er spesielt for hovedstaden, sier sykepleier Anette Fredriksen ved Gatehospitalet om nyresykdom som rammer mange rusavhengige i Oslo.

– Omveltning i livet

Sykepleieren ved Gatehospitalet peker på sin side at det er en enorm omveltning i livet for en rusmisbruker å få en nyresykdom. Fire timers dialysebehandling tre dager i uken er krevende for hvem som helst, men rusavhengige får det ekstra tøft.

Hun mener det er viktig å bruke energi og ressurser på å finne ut hva som forkorter livet til denne sårbare gruppen.

– Vi vet at en stor del av dødsfallene blant folk med ruslidelser skyldes overdose. Men en del av grunnen til at de har forkortet levetid - mellom 15 til 20 ganger kortere sammenlignet med normalpopulasjonen - handler om somatisk sykdom, sier Fredriksen.

Powered by Labrador CMS