Ambassadør for verdens mest solgte bok
– Min visjon er at Bibelen skal nå alle mennesker, sier Bernt Greger Olsen. Selv har han bidratt i over 80 land.
Vi treffer Bernt Greger Olsen, bibelmisjonsleder i Det Norske Bibelselskap, hjemme på Tomb i Råde i Østfold, nettopp hjemkommet fra en tjenestereise til Kina.
– I Kina er det enorm etterspørsel etter Guds ord. Det trykkes fire millioner nye bøker hvert år, til distribusjon i kirkene. Det Norske Bibelselskap er med og bidrar med store midler i dette arbeidet. Det er viktig å bruke de dører som er åpne, sier han.
Tirsdag fyller han 60 år, mange av dem på reisefot for bibelmisjon. Over 80 land har han besøkt i tjenesten.
– Min visjon er at Bibelen skal distribueres på alle språk og nå til alle mennesker, sier han.
Over 100 ganger
Til Ukraina har han reist over 100 ganger, og vært med å bygge opp Det ukrainske bibelselskap som det ledende i Øst-Europa.
– De gir nå hjelp til bibelselskap i seks-sju naboland.
Med iver forteller han om at parlamentet i Ukraina har erklært 2018 for «Bibelens år».
– Over hele landet blir nå Bibelen lest høyt og distribuert vidt og bredt. Bakgrunnen for dette vedtaket er at bibler og testamenter har blitt delt ut til soldater og offiserer ved fronten og på sykehus. Det er de militære som selv spør etter bøkene, og ser hva disse betyr, forteller Olsen, som både har blitt dekorert to ganger av den ukrainske patriarken for fortjenstfull innsats og blitt utnevnt til æresdoktor etter initiativ fra styret i Bibelselskapet for sin store innsats.
Som ild i tørt gress
Olsen forteller begeistret om hva Bibelen betyr i land etter land.
– I Afrika har et kursopplegg i møte med Hiv/Aids problematikk spredd seg som ild i tørt gress. Det er tatt i bruk i nær 30 land. Det går rett og slett ut på å bruke Bibelen konkret. Den forteller både om vårt ansvar for de HIV-smittede og gir samtidig veiledning i hvordan vi skal leve for ikke å bli smittet, forteller han, og tilføyer:
– Det viser seg at de tekniske aksjonene ofte slår feil. Det avgjørende er verdiformidlingen. Det fine er at dette materiellet og disse kursene som Bibelselskapet er engasjert i, ikke bare omfavnes av kirkene. Flere statsledere har vært med ved lanseringen av prosjektet i deres land.
Over millionen til Cuba
På Cuba ser Olsen at bibler blir tatt imot med åpne armer. Og ikke nok med dét.
– I dette landet, som fortsatt kaller seg kommunistisk, har vi vært engasjert siden 2009. Til nå er det delt ut 1,4 millioner bibler. og det skjer vekkelser i landet. 20 prosent av landets befolkning går minimum en gang i uken på gudstjeneste eller møte. Det er langt flere enn i vårt eget land, fastslår bibelmisjonslederen.
Ble kristen som russ
Jubilanten trådte sine barnesko i Farsund.
– Det var i kristenrusstiden jeg våknet, ble en kristen og fattet interesse for bibelmisjon. Tidligere var det politikk som sto i hodet på meg.
Etter at han utdannet seg til diplomøkonom ved BI, jobbet han med informasjon, markedsføring og økonomi i Credo Forlag/Norges Kristelige Student- og Skoleungdomslag. Han var også misjonær i Ecuador for Den norske Santalmisjon, sammen med sin kone Astrid.
– Vi begynte på det første misjonærkurset ved Gå Ut Senteret i 1984. Samme høst dro vi på språkstudium til Bolivia, før vi ankom Ecuador våren 85. Det meste av tiden bodde vi i Canjardalen, mens jeg hadde økonomiske og administrative oppgaver for feltet, ved siden av ansvar i spansktalende menigheter.
Fra misjon til melkekyr
I 1993 startet et nytt kapittel.
– Astrid og jeg overtok hennes hjemgård i Solør og bygde opp en moderne melkeproduksjon med opptil 60 kyr. Samtidig fikk jeg en utfordring om å være administrativ og økonomisk rådgiver for det nystartede bibelselskapet i Ukraina, en konsulentstilling jeg hadde ved siden av gårdsarbeidet.
Engasjementet i Bibelselskapet ble etter hvert mer omfattende. Han ble ansatt i hel stilling som innsamlingskonsulent, og i 2003 ble han innsamlingsleder. Like etter ble hans kone ansatt som rektor på Tomb. Det betydde flytting til Råde for familien. Gården eier og bruker de fortsatt, men driften leies bort.
Stor virksomhet
I 2005 ble han bibelmisjonsleder i Bibelselskapet.
– Min oppgave er å lede innsamlingsseksjonen og det internasjonale arbeidet, og å knytte kontakten mellom norske bibelvenner og kristne i andre land.
I fjor passerte de 43 millioner kroner i inntekter. Dette er midler som i hovedsak er samlet inn via menigheter og bibelvenner. I tillegg får de rundt tre millioner i støtte fra Norad. Disse midlene går til tre ulike prosjekter i Afrika.
Det er 25 ansatte i Det Norske Bibelselskap, som er et stort økumenisk tiltak hvor alle kristne kirker i Norge er med.
– Vi arbeider også for å øke bibelbruken. Her i landet vender stadig flere seg bort fra Bibelen, eller er ukjent med den. Mens i mange andre land betyr Guds ord mer og mer.
– Uredd og pågående
– Hvem er du som menneske?
– Jeg beskrives som relativt uredd og initiativrik, ja, kanskje også noe pågående. Jeg ser nok flere muligheter enn begrensninger. Men jeg er glad for at flere av de initiativ jeg har tatt har blitt store. Det er ikke min ære, men Guds. Jeg er veldig opptatt av saken, at Guds ord skal utbres. Det er det verd å bruke livet sitt på, tilføyer han.
Gjennom årene har han hatt en rekke ulike tillitsverv i kirke og misjon. For tiden er han medlem av styret for sammenslutningen av de forente bibelselskaper. Og han er aktiv i den lokale Normisjonsforeningen når han er hjemme.