Analyse

PRESIDENT: Masoud Pezeshkian ble i 2024 valgt som ny president i Iran. Amerikansk etterretning mener landet hans kan komme til å produsere atomvåpen.

Amerikansk etterretning: Iran nærmere atomvåpen

En amerikansk etterretningsrapport sier at Iran raskt kan produsere atomvåpen om landet vil. Samtidig kommer det meldinger om at Iran vil angripe Israel igjen.

Publisert Sist oppdatert

Kontoret til USAs etterretningsdirektør (ODNI) publiserte i slutten av juli en kort oversikt over tilstanden til det iranske kjernefysiske programmet. Rapporten gikk stort sett under radaren til media frem til den amerikanske avisen The Wall Street Journal, kom med en sak før helga.

Rapporten, hvis korte og uklassifiserte versjon er offentlig tilgjengelig, viser at Iran har økt beholdningene av uran, et grunnstoff som brukes i fremstillingen av atomvåpen. Ifølge ODNI har Iran «infrastrukturen og erfaringen som trengs for hurtig å kunne produsere uran som kan brukes til våpen på flere steder om de velger å gjøre det.»

Mer åpenhet om atomprogram

Samtidig har det også det siste året vært snakket mer åpent om et kjernefysisk program i Iran. Noe som ifølge rapporten var mindre vanlig tidligere. Samtidig har landet også tatt steg bort fra den tidligere atomavtalen, JCPOA.

Amerikansk etterretning peker også på at man har avgrenset observasjonsmulighetene til det internasjonale atomenergibyrået, IAEA. Med det har Iran satt seg i en bedre posisjon til å produsere et kjernefysisk våpen om de ønsker å gjøre det, heter det i rapporten.

Sett fra USA anslår man at Iran bruker sitt kjernefysiske program for å skaffe seg innflytelse mot antatt internasjonalt press. Samtidig kommer det fram at landet det siste året har økt lagrene av uran som er anriket opp til 60 prosent.

Atombomber og missiler

I etterretningsrapporten avslutter man med å si at Iran vurdere å installere mer avanserte sentrifuger og å øke lagrene av anriket uran, eller å øke anrikningen opp til 90 prosent, som vil si at en står på terskelen til atomvåpen. Dette mener ODNI kan skje som et svar på økte sanksjoner, angrep eller et forsøk på å stoppe programmet utenfra.

Til slutt blir det også fremhevet at landet har det største antallet ballistiske missiler i regionen, og at landet kan utvikle et interkontinentalt missil om de ønsker. Det vil si et missil som kan nå over hele kloden.

Et tidsspørsmål

Det fremgår ikke i rapporten hvor lang tid det vil ta for Iran for å bli en kjernefysisk makt, i så fall det tiende landet i verden med en slik kapasitet. På sikkerhetskonferansen i Herzliya tidlig i sommer ble det fremhevet at landet kan være alt fra tre måneder til noen uker unna atomvåpen dersom landet går inn for å skaffe seg disse.

Rapporten fra ODNI er en del av slike rapporter om trusselbildet som leveres med jevne mellomrom til kongressen i USA. Bare deler av disse blir offentliggjort, men de gir som regel en innsikt i hvordan amerikansk etterretning tolker ulike utfordringer i verden.

Datoen for ødeleggelse

I år blir denne rapporten naturlig nok lest i sammenheng med den økte spenningen mellom Israel og Iran.

Søndag kveld sa den Israelske hærens talsmann, kontreadmiral Daniel Hagari, at det ikke var noen endringer i beskjedene til sivilbefolkningen. Med andre ord, folk blir bedt om å fortsette som før.

Hagaris uttalelse kom i etterkant av meldinger om at Iran har bestemt seg for å angripe Israel direkte. Første gang i historien det skjedde var under det som i Israel kalles «dronenatten» 15. april. Mandag markerer jøder verden over den 9. i måneden Av.

I jødisk tradisjon er det datoen da det første og det andre tempel ble ødelagt. Det har også blitt spekulert i om Iran har holdt igjen til OL i Paris var over.

Søndag kveld kom det også en melding om at alle israelske soldater eller offiser som oppholder seg i Georgia og Aserbajdsjan måtte forlate landene i frykt for iranske aksjoner. Natt til mandag ble det også skutt et 30 talls raketter fra Libanon mot byen Nahariyya og området rundt, i det vestre Galilea.

Powered by Labrador CMS