Amerikansk varsler vil søke asyl
USAs etterretning overvåker «omtrent alt», hevder Edward Snowden. Han håper å slippe straff for å ha avslørt overvåkingen ved å søke asyl i et annet land.
I et intervju med den britiske avisa The Guardian avslørte 29-åringen at det var han som lekket opplysningene om etterretningsorganisasjonen National Security Agency (NSA).
Nå frykter han utlevering til USA eller å bli kidnappet av sine tidligere etterretningskolleger. Han befinner seg i Hongkong, men håper å søke asyl på Island eller i et annet land som verdsetter ytringsfrihet.
- Jeg kunne ikke gjort dette uten å godta risikoen for fengselsstraff. Du kan ikke konfrontere verdens mektigste etterretningsorganisasjoner uten å akseptere risiko. Vil de ha tak i deg, så klarer de det til slutt, sier Snowden.
Kort etter at intervjuet ble publisert søndag, bekreftet USAs justisdepartement at etterforskningen av lekkasjen er i gang.
- Jeg håper vi klarer å spore opp den som har gjort dette. For det er ekstremt ødeleggende for dette landets sikkerhet, sa USAs øverste etterretningssjef James Clapper i et TV-intervju før Snowden sto fram.
Ifølge dokumentene Snowden har lekket, overvåker NSA store deler av internettrafikken over hele verden. I tillegg skal organisasjonen ha fått tilgang til opplysninger om telefonsamtalene til flere millioner amerikanske kunder hos selskapet Verizon.
- Ikke lett å flykte
Flere jurister sier de er overrasket over at Snowden i første omgang har søkt tilflukt i Hongkong. Årsaken er at den delvis selvstyrte kinesiske byen har en utleveringsavtale med USA.
- Hans beste forsvar vil trolig være at dette er en politisk sak, og ikke en kriminalsak, sier advokaten Douglas McNabb, som har jobbet mye med utleveringssaker.
Han får støtte fra kollegaen Robert Anello, som tviler på at myndighetene i Hongkong vil risikere å få et dårlig forhold til USA ved å nekte utlevering.
- Er du amerikansk borger, er det ikke så lett å flykte fra USA, sier Anello.
Snowden selv innrømmer at det eneste han kan gjøre i øyeblikket, er å håpe at myndighetene i Hongkong ikke sender ham tilbake til USA.
- Kunne ikke støtte det
29-åringen sier han offentliggjorde de topphemmelige opplysningene for å gi offentligheten muligheten til å vurdere USAs overvåking.
Etter å ha jobbet i en årrekke for amerikansk etterretning, ble han gradvis overbevist om at han var vitne til noe som ikke kunne forsvares.
- Jeg ønsker ikke å leve i et samfunne hvor alt jeg gjør og sier, blir registrert. Det er ikke noe jeg er villig til å støtte eller leve med, sier 29-åringen.
Han sier han har levd et svært behagelig liv på Hawaii med en årslønn tilsvarende 1,2 millioner kroner, kjæreste og en familie han elsker. Alt dette er han angivelig villig til å ofre, og han regner ikke med å få tilbake sitt gamle liv i USA noen gang.
29-åringen har forklart at han har jobbet både for etterretningstjenesten CIA og flere private selskaper som har utført oppdrag for NSA. IT-selskapet Booz Allen Hamilton bekreftet søndag at Snowden har arbeidet for dem de siste månedene.
Hemmelig domstol
Ifølge Snowden blir enorme mengder informasjon fra internett registrert automatisk som en del av det topphemmelige NSA-programmet PRISM.
Organisasjonen kan få tilgang til både eposter, chatteprogrammer, videoer og mye annet som lastes opp av internettbrukere utenfor USA. Snowden hevder at han i sin tidligere jobb kunne få tilgang til passord, kredittkortopplysninger og epostene til nær sagt hvem som helst.
- Det aller meste av menneskelig kommunikasjon blir samlet opp automatisk, hevder han.
Påstanden står i kontrast til bildet amerikanske myndigheter har tegnet av NSA de siste dagene. Ifølge etterretningssjef James Clapper må organisasjonen få tillatelse fra en hemmelig domstol hver gang den vil hente ut opplysninger om bestemte personer.
Clapper mener også at minst to terrorangrep er blitt avverget takket være den elektroniske overvåkingen.