Amnesty anklager IS for massedrap
Opprørsgruppen IS står bak massedrap og systematisk etnisk rensing i Irak, ifølge menneskerettsorganisasjonen Amnesty International.
– Massakrene og bortføringene som IS utfører, er rystende bevis for en bølge av etnisk rensing rettet mot minoriteter i Nord-Irak, sier Donatella Rovera, en av organisasjonens eksperter på krisehåndtering.
Ekstremistene i Den islamske staten (IS) hevder å ha opprettet en ny stat i deler av Irak og Syria. Etter hvert som opprørerne har rykket fram, er det kommet rapporter om halshogginger, korsfestelser og folk som er blitt steinet til døde.
– En grusom død
To av de verste hendelsene fant sted i de irakiske landsbyene Qiniyeh og Kocho 3. og 15. august, ifølge en ny Amnesty-rapport med tittelen «Etnisk rensing med et historisk omfang». Flere hundre mennesker skal ha blitt drept i landsbyene, hvor befolkningen tilhører yazidi-minoriteten.
En av de overlevende fra Kocho forteller at han gjemte seg nær åstedet for en av massakrene i tolv dager før han klarte å flykte. Andre landsbyboere lå sårede og hjelpeløse på bakken inntil de døde.
– De led en grusom død. Jeg klarte å krabbe bort og ble reddet av en muslimsk nabo, forteller mannen i et intervju med Amnesty.
Kvinner og barn bortført
Ifølge menneskerettsorganisasjonen forsøker IS å utslette alle spor av irakiske befolkningsgrupper som ikke er sunnimuslimer og etniske arabere.
I tillegg til at menn og gutter fra yazidi-minoriteten er blitt tatt til fange og drept, er mange kvinner og barn bortført. Til sammen kan det dreie seg om flere tusen bortføringer, mener Amnesty.
– Massedrapene og bortføringene brukes til å terrorisere hele befolkningen i Nord-Irak. Tusenvis har flyktet for livet, skriver organisasjonen.
FN gransker
Bare i løpet av de to siste månedene er over 800.000 mennesker drevet på flukt av IS, ifølge lokale irakiske myndigheter.
IS' forbrytelser er blitt fordømt av FNs menneskerettighetsråd, som mandag ble enig om å sende en delegasjon til Irak for å granske handlingene til IS og tilknyttede væpnede grupper.
– Systematiske og planlagte angrep på sivile kan utgjøre krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten, sa FNs visehøykommissær for menneskerettigheter Flavia Pansieri under et møte i Genève om situasjonen i Irak.
Pansieri sier hun særlig er bekymret for forfølgelsen av kristne, yazidier, sjiamuslimer, turkmenere og andre etniske og religiøse minoriteter som IS-styrkene har tvunget på flukt.
Også Iraks regjeringsstyrker kan ha gjort seg skyldig i forbrytelser, ifølge FN, som anklager regjeringssoldatene for å ha likvidert fanger.