Medlemmer av den palestinske sikkerhetsstyrken som er lojale mot Hamas, i en militær oppsivsning under en seremoni i Gaza by i forrige uke. (Foto: Suhaib Salem/Reuters /NTB scanpix

Amnesty: Hamas henrettet «israelske kollaboratører»

Hamas bortførte, torturerte og henrettet uten dom en rekke palestinere under den israelske militæroffensiven mot Gazastripen i fjor, viser en ny rapport.

Publisert Sist oppdatert

Hamas brukte konflikten med Israel som påskudd for å skremme egen befolkning og kvitte seg med politiske motstandere, ifølge Amnesty International, som har utarbeidet rapporten « Strangling Necks» om situasjonen på Gazastripen.

– De bruker skremsel som metode for å holde seg ved makten. sier politisk rådgiver Gerald Folkvord i Amnesty Norge til NTB.

– De gikk blant annet etter medlemmer av Fatah-partiet. Flere av dem forsvant, enkelte ble torturert. Militæroffensiven ble brukt som påskudd for å kvitte seg med motstandere, sier han.

Maktspill

Minst 23 palestinere ble henrettet uten dom mens offensiven pågikk, ifølge rapporten.

Overfor befolkningen ble disse beskyldt for å ha hjulpet Israel med å peke ut bombemål, men minst 16 av dem var i Hamas' fangenskap allerede før konflikten brøt ut.

– Dette viser at de ikke hadde noe å gjøre med den pågående krigen. Det var rene hevntiltak gjort for å markere hvilken makt Hamas har over folket, sier Folkvord, som understreker at Hamas har betraktelig oppslutning på Gazastripen.

– Man kan spørre seg hvorfor Hamas skyter raketter mot Israel. De vet det skaper en kraftig reaksjon, som igjen gjør at Hamas kan styrke seg selv. Det er et fryktelig spill som går ut over den palestinske befolkningen, legger han til.

Slipper ikke inn

Gazastripen har vært stengt for hjelpeorganisasjoner som Amnesty International siden begynnelsen av konflikten i fjor. Organisasjonen har derfor benyttet seg av kilder på bakken for å lage rapporten.

2.314 palestinere ble drept og over 17.000 ble såret i israelske angrep i 2014, de aller fleste av dem under militæroffensiven mot Gazastripen i juli og august.

Onsdag leder utenriksminister Børge Brende møtet i givergruppen AHLC i Brussel, slik Norge har gjort siden starten i 1993.

Powered by Labrador CMS