Amnesty-sjef ut mot egen organisasjons apartheid-stempling av Israel
Amnestys landsjef i Israel, Molly Malekar, mener rapporten om araberes kår maler et feilaktig bilde av situasjonen i Israel.
Administrerende direktør for Amnesty International Israel er sterkt kritisk til Amnesty-rapporten som ble utgitt 1 februar i år. Det skriver Times of Israel.
Rapporten konkluderer med at Israel begår apartheid mot palestinere både i og utenfor Israels grenser.
Amnesty Norge har tidligere uttalt til Dagen at de håper rapporten bidrar til en bedring av situasjonen og vil skape en konstruktiv debatt i Israel. Dette er kollega Molly Malekar uenig i. Hun mener tvert imot at rapporten kan gjøre situasjonen verre.
Hun omtaler hennes egen organisasjons anklager om apartheid i Israel som «et slag i magen», og hevder at andre organisasjoner som jobber for palestineres rettigheter, både i Israel og på Vestbredden, er av samme oppfatning som henne.
Oppfordrer til FN-sanksjoner mot Israel
Amnestys har jobbet to år med den 280 sider lange rapporten, som ble publisert 1. februar i år.
Konklusjonen i rapporten er at Israel begår apartheid mot palestinere i Israel, på Vestbredden og i Gaza.
Amnesty mener Israel beslaglegger eiendommer og ressurser fra palestinere, og nekter byggetillatelse til arabere i Israel.
I rapporten oppfordres det til sanksjoner mot Israel for å stanse forskjellsbehandling mellom jøder og arabere.
Amnesty Norge oppfordrer til våpenembargo mot Israel og sanksjoner mot personer som opprettholder det de mener er et apartheid-regime. De ønsker også at FNs sikkerhetsråd og Den internasjonale straffedomstolen engasjerer seg i saken mot Israel.
Portretteres som ofre
Til Zman Yisrael sier Amnestys landsjef i Israel at bildet som tegnes av arabere som bor i Israel er feilaktig.
– I rapporten behandles de som evigvarende, passive ofre for apartheid, uten rettigheter eller frihet. Amnestys rapport gjør dem til ofre og objekter. Dette er hverken sant eller hjelpsomt, sier Malekar.
– Det eksisterer diskriminering mot palestinere i Israel, men de har også rettigheter, nøkkelroller i samfunnet, de holder kampanjer og påvirker samfunnet. Det må anerkjennes, settes pris på og bli heiet frem.