«Anders» er homofil, men ønsker ikke å leve ut sin seksualitet
Han kan være åpen med at han er homofil, men våger ikke å fortelle at han er med i en gruppe av menn som har valgt en annen vei.
«Anders» er homofil, men tilhører en lavmælt gruppe som består av mennesker som med basis i Bibelen ikke ønsker å leve ut sin seksualitet
Etter at han som 19-åring oppdaget at han kjente seg tiltrukket av menn, skulle det gå lang tid før han greide å finne et fellesskap der han kjente tilhørighet. Til slutt fant han « Til Helhet», et tverrkirkelig kontaktforum for seksualitet og tro. Nettverket bistår mennesker som opplever at de har en uønsket seksuell orientering og som selv ønsker hjelp i prosessen med å finne en vei i dette.
Valgfri terapi
Firebarnsfar Jens Fredrik Brenne er prest, sjelesørger og leder det norske nettverket. Han sier at de som tenker som «Anders» er en mindre stereotyp gruppe enn man skulle tro.
– Vi tenker vanligvis at det er konservative bedehusfolk som synes det er galt å leve ut sine homofile følelser, men i våre nettverk vil du også finne folk som ikke regner seg som kristne. Noen har også levd som homofile, men ønsker seg vekk fra den livsstilen.
Da Brenne skrev et innlegg i Dagen i 2017, ble han beskyldt for å ha et nazistisk menneskesyn. Saken ble også tatt opp i radioprogrammet Dagsnytt 18 på NRK.
Lederen for «Til Helhet» etterlyser en saklig debatt, der det er mulig å diskutere sak uten å bli opplevd som en som bidrar til økt skyldfølelse og at noen i verste fall begår selvmord.
Stemte ikke overens
«Anders», som vi kaller ham, var kristen da han oppdaget sin tiltrekning til menn. Han greide ikke å forene de følelsene han kjente på med det han leste i Bibelen.
– Hva finner du i gruppen som du nå er en del av?
– Der finner jeg folk som lever på en helt annen måte enn det mange gjør i dag. Gruppen er ikke følelsesbasert. Man tenker at «jeg er ikke følelsene mine, jeg er mer enn det».
I gruppen møter han menn i alle aldre og opplever støtte for det valget han har tatt.
– Jeg får et innblikk i hvordan de hadde det da de var yngre, og jeg ser at det ikke er så stor forskjell fra der jeg befinner meg nå. De forteller at det ikke har vært lett å velge «en annen vei», men de står fortsatt for det valget de tok. Noen av dem har også giftet seg med kvinner i etterkant. Personlig tenker jeg at ok, det er en mulighet. Samtidig er det ikke målet med å være med i gruppen. Målet er å kjenne Gud og vite at han er med meg og ser meg.
Kontaktet flere kirker
«Anders» forteller at han har vært i kontakt med flere kirker, men sier at han har møtt liten støtte for det valget han har tatt.
– En del kristne ledere vet ikke hva de skal si eller gjøre, men jeg opplever på en måte at det de sier er: lev det ut.
Da han tok kontakt med Den norske kirke, fikk han høre at han var skapt sånn og at han var den han var.
– Men det samstemte ikke med det jeg så i Bibelen. Der leste jeg at «du er sånn, men du er så mye mer enn det.»
– Hva har mannsgruppen betydd for troen din?
– Den har egentlig betydd alt. Jeg er ikke den eneste som tenker som jeg gjør. Hadde det vært slik, hadde jeg ikke giddet. I gruppen får jeg høre at vi er like mye verdt, uansett hva vi føler. Jeg er ikke annerledes enn andre. Jeg har bare mine utfordringer.
I møte med venner sier han at han er homofil, men har ikke fortalt at han går i en gruppe i regi av «Til Helhet».
– Jeg tror ikke folk ville støttet det, sier han.
– Er det greit for deg å si at du er homofil?
– Det er greit å være åpen om det med venner, men jeg liker ikke ordet. Jeg er tiltrukket av samme kjønn, men jeg opplever ikke at min identitet er tilknyttet akkurat det ordet, forklarer han.
Flere har giftet seg
Som sjelesørger og prest har Jens Fredrik Brenne lært at man ikke kan endre mennesker, med mindre de vil det selv.
I gruppen han leder har flere giftet seg med en av motsatt kjønn, og mange opplever at de har fått hjelp og inspirasjon til å leve alene og ha et meningsfylt liv. Noen strever fortsatt på ulike måter.
– Vi bedriver ikke terapi i gruppen, men vi deler liv med hverandre. Det har vært til gjensidig hjelp og oppmuntring. Å ha et fellesskap der man kan være ærlig og få støtte har vist seg å være veldig viktig, sier han.
– Hva er det viktigste du har lært selv?
– At man trenger et fellesskap med en tydelig profil og støtte. Å hevde at det er to syn i denne saken, slik Den norske kirke gjør, nytter ikke i en slik gruppe, sier han.
Trygghet og støtte
Brenne har store forventninger til den internasjonale organisasjonen for valgfri terapi og veiledning som de nå er en del av. Den ble startet med bakgrunn i det han omtaler som «stadig mer intolerante holdninger til mennesker som forsøker å vende seg fra homoseksualitet og kjønnsforvirring».
– Er du homo, skal du leve det ut. Folk kan fort bli litt agressive mot mennesker som ikke ønsker å ha en homofil livsstil. Det er liten forståelse for at man kan tenke annerledes, sier han.
Ifølge Brenne har IFTCC mye å bidra med av faglig innsikt. På høstens konferanse var det mye fokus på transseksualitet, og terapeuter holdt foredrag på et veldig høyt nivå. Der bidro blant annet en jødisk terapeut og en muslimsk psykolog.
– Å høre til i et så stort fellesskap gir trygghet og støtte, sier han.
Lederen for IFTCC er Mike Davidsson, som har holdt flere seminar i Norge. I fjor besøkte han fire ulike menigheter og snakket blant annet om hvordan terapeuter og sjelesørgere kan hjelpe mennesker som strever med følelser knyttet til eget kjønn.