- Åndetro på full fremmarsj blant unge
Åndetro er på full frammarsj blant ungdom, konstaterer førsteamanuensis Aril Romarheim. Han tror dette har sammenheng med påvirkning fra media og den moderne underholdningskulturen.
- Jeg tror vi må være klar over at når en fjerner kristentroen som en del av vår kulturtradisjon, popper åndetro og annen nyreligiøsitet opp som en erstatning. Det er kanskje lett å undervurdere den kraften som ligger latent i hele menneskeheten på dette området. På mange måter kan man si at det finnes et religiøst gen i mennesket. Når Gud blir fjern, blir mellomrommet mellom Gud og menneskene fylt av ånder, sier førstemanuensis Arild Romarheim ved Menighetsfakultetet (MF)til DagenMagazinet.
Åndetro hos unge
Og forskeren på nyreligiøsitet mener det er særlig blant unge at åndetro er i ferd med å få fotfeste. I en gallupundersøkelse som ble utført for Kristelig Pressekontor i 2007, og som Romarheim var med å gjennomføre, ble et utvalg på over 1.000 personer spurt om sitt forhold til avdødes ånder. Han understreker at flertallet av de spurte ga til kjenne at de ikke trodde på dette, men at det likevel er en tydelig økning fra forrige gang en tilsvarende undersøkelse ble gjennomført.
- 22 prosent svarer denne gangen at åndetro er noe de tror på, og dette tallet har steget fra 16 prosent sist gang. Særlig ser vi at ungdom er opptatt av disse tingene med sine 30 prosent. Ettersom ungdommen er framtiden, forteller dette at åndetro vil bli økende blant folk flest. Vi vet at åndetro har et enormt angstpotensiale i seg, noe vi kjenner fra både andre kulturer og fra gammel norsk folketro. At såpass mange unge er opptatt av åndetro, burde kanskje mane oss til ettertanke, sier forskeren.
- Men hva er årsaken til at åndetro ser ut til å få større og større plass hos nordmenn?
- Mye av dette kommer nok fra medie- og underholdningskulturen det moderne menneske preges av. Jeg vil hevde åndetroen i de siste årene er blitt det mest profilerte enkeltfenomenet i hele den nyreligiøse bølge. Denne nyreligiøsiteten spiller på lag med folkereligiøsiteten og dens forestillinger. Forfatteren Margit Sandemo er en av de som har bidratt til dette, men også ulike TV-serier. I flere år har vi også sett at reality-serien «Åndenes makt» har fått stor oppmerksomhet i Skandinavia. Her spilles det på nysgjerrighet, og ikke minst angst. Dette må - over tid - forventes å ha en stor innvirkning på virkelighetsforståelsen hos folk flest, tror Aril Romarheim.
- Ikke lenger tabu
Universitetslektor Morten Holmqvist ved MF, er en av dem som arbeidet med ungdomsundersøkelsen «Ung tro og hverdag» som ble presentert i 2007. På generelt grunnlag sier han at kartleggingen viser at det store flertallet av ungdom ikke har erfaring med overnaturlige opplevelser. Men på samme tid er det også er en større nysgjerrighet blant unge i spørsmål som har med åndelighet å gjøre.
- Jeg tror ungdom er mye mer nysgjerrig på det som handler om tro enn hva tilfellet var tidligere. Det er ikke tabu, men undersøkelsen viste at tro heller ikke er så veldig viktig for dem. Mange ungdommer i Norge har det bra, og forteller at gode venner og familie betyr mye i livet deres. Det er nok ikke slik at ungdom flest driver med spiritisme og andre nyreligiøse fenomener, men når det er sagt, tror jeg samtidig at mange er åpne for mye rart, understreker Holmqvist.
Universitetslektoren mener unge mennesker er åpne og tror «litt på alt», noe som er en utfordring for den kristne forkynnelsen.
- Det gjør det bare enda mer aktuelt å spørre seg hvordan man bygger en relasjon til Jesus i alt kaoset av ulike religioner og nyreligiøse retninger, avslutter Holmqvist.
@Kreditering:DM