MOTBØR: Etter vedtak om å velsigne likekjønnede par, møter erkebiskop Justin Welby motbør fra sør.

Anerkjenner ikke lenger Justin Welby som anglikansk overhode

Afrikanske kirkeledere mener Church of England ikke lenger bør regnes som «moderkirke» for verdens anglikanere.

Publisert Sist oppdatert

Reaksjonene kommer i etterkant av den engelske kirkens generalsynode i London, hvor det ble bestemt at kirken skal velsigne likekjønnede par som lever trofast sammen.

Vedtaket var et kompromiss etter en seks år lang prosess der den engelske statskirken har arbeidet med spørsmålet om den skal vie likekjønnede par eller ikke.

Sterke reaksjoner

Selv om Church of England foreløpig ikke kommer til å vie likekjønnede par, reagerer mange afrikanske kirkeledere sterkt på vedtaket. Biskopene i Sør-Sudan, Uganda og Kongo sier ifølge The Guardian at de ikke lenger anerkjenner Justin Welby, erkebiskopen av Canterbury, som overhode for verdens anglikanere.

Den konservative gruppen Global South Fellowship of Anglican Churches (GSFA), som hevder å representere 75 prosent av verdens anglikanere, sa i en uttalelse forrige uke mandag at Church of England hadde «veket fra den historiske troen» og diskvalifisert seg selv som «moderkirke».

Uttalelsen er undertegnet av ti kirkeledere og flere av dem kommer også med egne sterke uttalelser.

Den nigerianske erkebiskopen Henry Ndukuba, som alene representerer omtrent en tredjedel av verdens anglikanere, sier at holdningsendringen forklarer Church of Englands «forferdelige tilbakegang, tap og irrelevans i en sekulær og post-kristen vestlig verden».

Jackson Ole Sapit, erkebiskopen i Kenya, kritiserer de «mektige sekulære stemmene som har fanget Church of England» og sier at det gjør han trist at moderkirken har forlatt det sanne evangeliet.

Stephen Kaziimba, erkebiskopen av Uganda, sier på sin side:

– Church of England har gått bort fra den anglikanske troen og er nå falske lærere.

Uavhengige kirker

Som et svar på utfordringen fra kirkeledere i sør, sendte erkebiskop Welbys kontor forrige uke ut denne uttalelsen:

«De dype uenighetene som eksisterer på tvers av det anglikanske fellesskapet om seksualitet og ekteskap er ikke nye. De 42 medlemskirkene i det anglikanske fellesskapet er uavhengige og autonome, men samtidig avhengige av hverandre. Det er et grunnleggende prinsipp at ingen provins kan binde en annen provins».

Justin Welby var under generalsynoden glad for vedtaket som ble fattet, men gjorde det samtidig klart at han personlig ikke kom til å velsigne likekjønnede par – for ikke å skape ytterligere spenninger i det anglikanske kirkelandskapet.

Powered by Labrador CMS