Anette Trettebergstuen (Ap) går av som kultur- og likestillingsminister
Trettebergstuen opplyser at hun har brutt habilitetsreglene i forbindelse med flere styreutnevnelser under Kulturdepartementet.
En gråtkvalt Trettebergstuen meddelte på en pressekonferanse fredag formiddag at hun går av som statsråd. Hun hadde da redegjort for utnevnelsene av Bård Nylund, Renate Larsen og forslaget om Tina Stiegler.
Klare brudd
I gjennomgangen ble det avdekket fem klare brudd på reglene om habilitet for regjeringsmedlemmer. I en oversikt fra departementet dreier det seg om:
* Oppnevnelse av Bård Nylund til medlem av Likestillings- og mangfoldsutvalget november 2021.
* Spilte inn Bård Nylund til verv som medlem i Mannsutvalget sommeren 2022
* Forslag av Tina Stiegler til vervet som styremedlem i styret til Den Nationale Scene vinteren/våren 2023.
* Oppnevnelse av Bård Nylund som styrerepresentant i Norsk Folkemuseum april 2023.
* Oppnevnelse av Renate Larsen som styremedlem i Den Norske Opera & Ballett juni 2023.
Disse er hennes personlige venner, og en av dem er fadder til sønnen hennes.
– Skammer meg
– Jeg beklager på det aller sterkeste. Jeg har brutt reglene. Dette er svært alvorlige brudd på habilitetsreglene, og jeg er utrolig lei meg for at dette går ut over andre, sa Trettebergstuen.
– Jeg har derfor orientert statsministeren om at jeg tar konsekvensen av mine feil og går av, sa hun videre.
– Jeg er flau, jeg er lei meg, jeg skammer meg over å ha satt meg i denne situasjonen her, sa hun til NTB.
Trakk fram konverteringsterapi
Til Vårt Land sier Trettebergstuen at «forbudet mot konverteringsterapi er det viktigste jeg har gjort».
– Jeg sto her for en uke siden og la fram et viktig lovforslag som vil forby konverteringsterapi, sa Anette Trettebergstuen på spørsmål fra Vårt Land:
– Det vil føre til at flere kan leve trygge og frie liv i Norge uten å bli utsatt for overgrep. Det er viktig og nødvendig, sa den avgående kulturministeren på en pressekonferanse fredag.
– Jeg har hatt verdens beste jobb nå i to år som kultur- og likestillingsminister. Jeg har nytt hver eneste dag, sa Trettebergstuen til NTB.
– Hvorfor har det gått galt, hvorfor har du ikke tenkt skikkelig over dette?
– Jeg skulle hatt ett godt svar på det. Hadde jeg hatt et godt svar på det, hadde jeg ikke vært her i dag. Men det er en serie av feil jeg har gjort, ubevisst og bevisst, i mangelfull kunnskap om habilitetsregelverket, og derfor tar jeg konsekvensen av det og går av, svarer Trettebergstuen til NTB.
Stiller spørsmål ved Støres ledelse
Overfor Dagbladet kaller Frp-leder Sylvi Listhaug saken svært alvorlig og stiller spørsmål ved statsministerens ledelse.
– Det er ryddig at hun tar ansvar for sine feil og går av. Men det er stor grunn til å stille spørsmål ved statsminister Jonas Gahr Støres ledelse av regjeringen, når to av hans egne statsråder har en så lemfeldig omgang med regelverket, sier Listhaug.
– Dette er nok en sak som er svært alvorlig, hvor nok en Arbeiderpartistatsråd viser at man ikke har forstått regelverket rundt habilitet. Sakene reiser en rekke spørsmål som Stortinget må få svar på. Kontrollkomiteen er allerede i gang med undersøke habiliteten til kunnskapsministeren, og vi vil ta initiativ til at kontrollkomiteen utvider undersøkelsene sine til å gjelde praksisen generelt i regjeringen, sier Listhaug til NTB.
Høyre: – Vil undersøke rutiner
Leder i kontrollkomiteen på Stortinget, Peter Frølich (H), mener komiteen må vurdere å undersøke regjeringens rutiner etter Anette Trettebergstuens avgang.
Frølich sier kultur- og likestillingsministerens utnevnelse av nære venner til verv er klokkeklare brudd på habilitetsreglene.
– Saken er alvorlig, særlig fordi den avdekker manglende lojalitet til formålet bak habilitetsreglene. Når man ber sin egen statssekretær utnevne en nær venn, er det en aktiv omgåelse av reglene, sier Frølich
Frølich er leder av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Komiteen besluttet onsdag å starte undersøkelser av habilitetssaken til Tonje Brenna. Etter Trettebergstuens redegjørelse og avgang fredag, tar Høyre-politikeren til orde for at undersøkelsene bør utvides.
– Jeg mener kontrollkomiteen må vurdere å utvide våre undersøkelser. Statsministeren har ansvaret for å sørge for gode rutiner og opplæring, sier han.
Støres svar
På en pressekonferanse sa statsminister Jonas Gahr Støre at han vurderte Trettebergsuens avgang som en riktig avgjørelse.
– Vi er enige om at feilene er svært alvorlige. Hun valgte å trekke seg som statsråd. Jeg mener det er riktig beslutning, sa Støre på en hasteinnkalt pressekonferanse halvannen time etter Trettebergstuens kunngjøring.
Der opplyste han at beslutningen ble tatt etter at han hadde hatt to lengre samtaler med Trettebergstuen denne uka, den siste torsdag.
Tidligere i uka ble det kjent at også kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) har brutt habilitetsreglene. Men Brenna kan bli sittende, mener Støre.
– Det er vesentlig forskjell på de to sakene, både i sak og innhold. Trettebergstuen har vært klar over og uttrykt at hun er inhabil overfor personer som hun så har utnevnt – ikke bare én, men to ganger. Brennas sak er alvorlig, men den er helt opplyst og stiller seg i en annen kategori, sier Støre.