Angela Merkel: – Hver jødiske institusjon i Tyskland trenger vakthold

I et intervju med CNN kommenterte den tyske forbundskansleren den økende antisemittismen i Tyskland.

Publisert Sist oppdatert

Lørdag ga Tysklands antisemittisme-kommissær Felix Klein uttrykk for at det ikke lenger var trygt å bruke jødiske hodeplagg i landet.

– Jeg kan ikke lenger råde jøder til å gå med kalott til enhver tid overalt i hele Tyskland, sa han til det tyske mediehuset Funke.

Dette skapte internasjonale reaksjoner. Israels president Reuven Rivlin tvitret dagen etter at han var «dypt sjokkert» over uttalelsene.

Også Tysklands forbundskansler Angela Merkel gikk ut og kommenterte Kleins uttalelser. Merkel mener Tyskland med sin mørke fortid før og under andre verdenskrig har et spesielt ansvar for å si ifra.

– Vi må fortelle våre barn hva historien har medført for oss og andre, sier Merkel i intervjuet med CNN.

Trenger vakthold

Merkel innrømmet at det fortsatt var «en jobb å gjøre» for å sikre alle tryggheten til alle innbyggere i Tyskland. Hun mener også at «mørke krefter» fortsetter å finne støtte i befolkningen.

– Vi har dessverre alltid hatt en del antisemitter blant oss, sier Merkel, som også vedkjenner at sikkerheten rundt jødiske institusjoner i landet fortsatt må være høy.

– Det er ikke en eneste synagoge, jødisk barnehage eller jødisk skole som ikke trenger vakthold fra tyske politifolk, sa statsministeren.

Det bor omlag 200.000 jøder i Tyskland. som gjør landet til hjem for Europas tredje største jødiske befolkning etter Frankrike og Russland.

Antisemittismen vokser

I en oversikt over antisemittiske lovbrudd i Tyskland viser at problemet er økende. I fjor ble det begått 1.646 lovbrudd motivert av antisemittisme i landet. Dette er en økning på ti prosent fra året før. Av sakene som dreide seg om vold steg dette fra 37 hendelser i 2017 til 62 i 2018.

Men det er ikke bare i Tyskland antisemittiske lovbrudd øker. Man ser den samme trenden i nabolandet Frankrike.

19. februar i år ble 80 jødiske gravstener vandalisert i den franske byen Quatzenheim, like ved grensen mot Tyskland. Elleve dager senere ble et jødisk minnesmerke i Strasbourg vandalisert.

Frankrikes president har i likhet med Angela Merkel uttrykt bekymring for utviklingen og lovet etter vandaliseringen av gravlunden i Quatzenheim at tiltak ville iverksettes for å bekjempe antisemittismen i Frankrike.

– Vi vil ta grep, vi vil vedta lover, og vi vil gi pålegg om straff, lovet presidenten i februar.

Powered by Labrador CMS