Angelica (9) ble solgt for en tusenlapp på Nordstrand
KrF legger frem ni forslag til regjeringen for å bekjempe vår tids slaveri.
Forslagene ble lansert i forbindelse med et seminar om menneskehandel på Stortinget torsdag.
Norske Angelica (24) ble som niåring invitert hjem til en familievenn på Nordstrand i Oslo, hvor de skulle ha det hyggelig sammen en liten gjeng. Seks voksne menn var i huset da hun kom dit.
– Han skulle ha en tusenlapp fra hver av dem, forteller hun.
Hun husker godt å bli avkledd før hun ble dopet ned. Da hun våknet opp hadde hun vondt i hele kroppen og spesielt underlivet.
I dag er Angelica 24 år og fri fra slaveriet hun en gang var fanget i.
– Jeg følte meg ikke som et menneske, sier hun.
Ni forslag til forbedring
Representantforslaget som ble presentert på Stortinget består av ni konkrete punkter som skal opp til høring i justiskomitéen til høsten.
Stortingsrepresentantene har jobbet utfra et mål om forebygging, trygghet for offer, og straffeforfølgelse. Punktene går på mer bevissthet, mer kompetanse, mer beskyttelse for ofre, og strengere straffer.
Tilstede på seminardagen var også høyres Hårek Elvenes og Arbeiderpartiets Lene Vågslid, og 60 andre deltakere som representerte forskjellige organisasjoner.
De ni forslagene som ble lagt frem av KrFs stortingsrepresentanter lyder som følger:
1. Stortinget ber regjeringen sikre at offer for menneskehandel får verdig botilbud, helsekartlegging, tilbud om norskopplæring og aktivitet.
2. Stortinget ber regjeringen innføre obligatorisk undervisning om vår tids slaveri i grunnskolen og videregående opplæring.
3. Stortinget ber regjeringen sikre at politi, påtalemyndigheter, tollvesen mm. får kompetanse for å kunne identifisere menneskehandel.
4. Stortinget ber regjeringen om å gjøre Lauras Hus og ROSA-prosjektet om til permanente tiltak og sikre økonomisk forutsigbarhet.
5. Stortinget ber regjeringen styrke det internasjonale samarbeidet knyttet til bekjempelse av vår tids slaveri.
6. Stortinget ber regjeringen vurdere om Koordineringsenheten for ofre for menneskehandel (KOM), har nødvendig myndighet til å utføre oppgavene de er satt til å gjøre.
7. Stortinget ber regjeringen fremme forslag om at domstolene ved kjennelse kan gi politiet tillatelse til å foreta kommunikasjonsavlytting når noen med skjellig grunn mistenkes for handling eller forsøk på handling som rammes av straffeloven § 224.
8. Stortinget ber regjeringen fremme forslag om at «slaveri og tilsvarende omstendigheter» tas inn som nye straffalternativ i straffeloven § 224, jf. GRETAs anbefaling.
9. Stortinget ber regjeringen utrede muligheten for å gi mennesker, hvor det er sannsynliggjort at de er ofre for menneskehandel, oppholdstillatelse i Norge.
Absurde ordninger
Flere av forslagene går på konkrete tiltak for å gjøre det lettere for politi og påtalemyndigheter å straffeforfølge eller få klarhet i situasjoner som omhandler slaveri.
– Har en person med seg ett gram amfetamin, er vi berettiget telefonavlytting. Har en av dem med seg hundre slavearbeidere kan vi ifølge norsk lov ikke avlytte telefonene. Dette er absurd, sier advokat Rudolf Christoffersen.
Han er tidligere statsadvokat og har vært aktor i flere menneskerettighetssaker i Hordaland.
Bevisstgjøring
Politioverbetjent Stian Vatnedal vektlegger hvor krevende og dyrt det er å etterforske og straffeforfølge i disse sakene. Han forteller at det kommer svært få tips fra befolkningen i forbindelse med menneskehandel.
– Filmmyten om hvordan et offer for menneskehandel ser ut stemmer sjeldent. Når myten blir veldig sterk - kamuflerer det ofrene, sier han i sin appell på Stortinget.
Angelica er et eksempel på at slaveriet også finner sted i våre nabolag.
– 27 millioner slaver
– 27 millioner regnes for å leve i slavelignende tilstander i dag. Sammenligner man det med den transatlantiske slavehandelen, er det tre ganger så mange, sier stortingsrepresentant for KrF Kjell Ingolf Ropstad.
Han håper flere vil komme på den åpne høringen hvor han skal legge forslaget om å få undervisning om slaveriet inn i læreplanen. (pkt 2)
– Utdanningsministeren kommer jo til å le av meg fordi KrF alltid vil ha alt mulig inn i skolen, sier Ropstad og trekker på smilebåndet.
Representantene som fremmer forslaget sammen med Ropstad er Olaug V. Bollestad, Line Henriette Hjemdal, Geir Jørgen Bekkevold og Rigmor Andersen Eide.
Bekymringsmelding hjalp
– Slavehandel er den nest største illegale industrien etter våpenhandel forteller Daniel Joachim Kleiven fra tankesmien Skaperkraft som er medarrangør for seminaret.
Angelica kom seg ut av det etter at bekymringsmeldinger ble innsendt. I ettertid slet hun lenge med skyldfølelse, skam, selvskading og rusavhengighet. I dag er hun lykkelig over å ha fått livet tilbake.
– De som faktisk har opplevd dette kan brukes som en ressurs. De kan stå opp og si at det ikke er greit. Den største utfordringen vi har er at vi har for lite kunnskap og det er vanskelig å komme i kontakt med de som har blitt utsatt for slaveri. Nå har jeg blitt hørt, avslutter hun.