En politimann står vakt ved oljefeltet Zubair i Basra sør i Irak. Sør-Irak har noen av verdens største oljereserver og mange frykter at uroen i landet skal gå ut over eksporten av det viktige råstoffet. Det kan ramme verdensøkonomien. Foto: Reuters / NTB scanpix

Angrep på irakisk anlegg ryster oljemarkedene

Det som skjer i Irak nå er noe av det man fryktet mest, sier oljeanalytiker Thina Saltvedt. Økte oljepriser vil bremse veksten i verdensøkonomien, men også norske bilister vil få svi på pungen.

Publisert Sist oppdatert

– Nå begynner det å bli fysiske ødeleggelser på infrastrukturen. Da begynner scenarioet å utarte, sier Saltvedt til NTB.

Som analytiker i Nordea Markets følger hun islamistenes frammarsj i Irak med bekymring og mener situasjonen har nådd en ny fase.

Onsdag ble det meldt at islamistene i ISIL har tatt kontroll over 75 prosent av oljeraffineriet Baiji. Flere lagre skal ha blitt ødelagt.

Når opprørere angriper oljeinstallasjoner, tar det mye lengre tid å få det opp å gå igjen. Dessuten blir utenlandske investorer og oljeselskaper skremt, påpeker Saltvedt.

– Før det blir mer ro, vil selskapene være forsiktig med å investere mer penger i Irak, sier Saltvedt.

Hun tror norske bilister vil merke økte priser på diesel og bensin når lagrene begynner å minke senere i feriesesongen.

ISIL

Siden april har ISIL (Den islamske staten i Irak og Levanten) gjennomført en offensiv i den syriske Deir Ezzin-provinsen som grenser mot den irakiske Nineveh-provinsen, der Mosul ligger.

Gruppens mål er å opprette et islamistisk rike i Irak og i Levanten, som er en eldre betegnelse for områdene som i dag utgjør Syria, Libanon, Jordan og Israel

I juni 2014 gjorde ISIL betydelige erobringer også på irakisk territorium.

ISIL ble etablert etter den USA-ledede invasjonen i Irak i 2003.

ISIL var tidligere en del av terrornettverket al-Qaida, men al-Qaida har tatt avstand fra gruppen. 25. juni 2014 ble det kjent at den syriske fløyen av al-Qaida slår seg sammen med ISIL. Dermed får ISIL kontroll over begge sider av grensen mellom de to landene, ved Albu Kamal i Syria og Al-Qaim i Irak.
Powered by Labrador CMS