Angrepsbølge i India: 50 kirker påtent siste døgn
– Vi har ingen måte å håndtere denne situasjonen på. Ute er det farlig, internett er nede og ringer vi politiet så svarer de ikke, sier misjonær.
Ifølge det internasjonale ressurssenteret for yrkesmisjon Tent pågår det et stort angrep mot kirker i delstaten Manipur i India.
Mer enn 50 kirker skal være brent ned siden onsdag og videoer vitner om vold og store skader.
Manipur ligger nordøst i landet og har en befolkning bestående av 40 prosent kristne.
Daglig leder for Tent International, Steinar Opheim, sier til Dagen at slike målrettede angrep mot kristne ikke er vanlig i denne delen av India.
– Vi er svært overrasket og dypt bekymret over disse angrepene. Forfølgelse av kristne i India er ikke noe nytt, men at det skjer i Manipur med en så høy andel kristne er meget alvorlig, sier Opheim.
Brutal vold
Videoer som er blitt tilsendt fra kontakter til Tent i Manipur viser kirker som står i brann, våpenbruk og gjenger som angriper hverandre.
Konflikten står mellom etniske grupper, hvor Meitei-folket utgjør over 50 prosent av delstaten. Majoriteten av dem er hinduer, mens de andre gruppene i hovedsak består av kristne. Se video.
En lokal misjonær i Manipur som Dagen har snakket med forteller at han ikke vet hvorfor kristne plutselig har blitt et mål for Meiteiene.
– Det har alltid vært uenigheter her, men aldri den volden vi ser nå. Det er helt forferdelig, sier mannen, som ønsker å være anonym av sikkerhetsmessige årsaker.
Ingen sikkerhet
Misjonæren forteller at internettforbindelsen i området er blitt svekket, gatene er ikke lenger trygge og politiet gjør tilsynelatende ingenting for å bevare sikkerheten.
– Vi aner ikke hvorfor politiet eller myndighetene ikke ivaretar oss. Det eneste stedet vi kan være nå er hjemme, sier han.
Inderen synes det er fryktelig å se kirker brenne ned. Mange av dem har befolkningen brukt lang tid og mye penger på å få opp.
Nå har de ikke lenger et samlingssted for gudstjenester, bønn og lovsang.
– Vi har ingen måte å håndtere denne situasjonen på. Ute er det farlig, internett er nede og ringer vi politiet så svarer de ikke. Det eneste vi kan gjøre er å ringe andre kristne på mobilen for å støtte hverandre og be sammen, sier misjonæren.
– Hvordan reagerer de lokale kristne på angrepene?
– Noen gråter, noen er sinte. Det er veldig tøft for alle. Mange kristne er i minoritet. De er fattige og sårbare. Da er kirkene deres trygge havn. Men når de blir brent ned så oppleves det som veldig vanskelig.
Evangeliserende folk
Den lokale misjonæren oppfordrer kristne til å be for situasjonen.
– Vi vet at vi må lide for at Guds ord skal bli oppfylt. Som kristne er ikke disse angrepene noe som kan svekke oss. Men som mennesker blir vi nedbrutt. Derfor er vi takknemlig for alle som ber for oss og om at vi skal få styrke i denne tiden.
Han beskriver den kristne befolkningen som et evangeliserende folk.
– Selv om vi ikke er så mange, merker vi at Gud beveger oss. Vi ser at folk blir møtt av Gud og født på ny. Til tross for at hinduismen står sterkt blant flere. Vi kommer aldri til å stoppe å dele evangeliet. Gud har en plan med oss, og vi stoler på at han også vil ta oss videre etter dette, sier misjonæren.
Følger situasjonen tett
Steinar Opheim fra Tent Norge forteller at de følger situasjonen i India nøye.
– Vi ser at situasjonen for kristne i India tilspisser seg. Friheten som var i Manipur forsvant brått. Da må vi få svar på hvorfor, sier Opheim.
Både han og kontaktene i India diskuterer ulike grunner til hvorfor situasjonen i delstaten har eskalert akkurat, uten at de ønsker å gå i detalj.
Uavhengig av årsaken, understreker Opheim at menneskerettighetene og trosfriheten er truet i India.
– Derfor er det viktig å både be for de kristne i India, men også legge politisk press på myndighetene om å overholde de pliktene de faktisk har i sin egen grunnlov, sier Steinar Opheim.