– Angriper pave Frans hele tiden
EWTN har vokst til å bli en av USAs største trosbaserte tv-stasjoner med sin konservative profil og nyhetstunge arbeid. Men det har ikke skjedd uten kritikk.
Blant EWTNs kritikere er kommentator Michael Sean Winters fra National Catholic Reporter. Han har gjentatte ganger beskyldt EWTN for å være altfor konservativ.
Han er særlig kritisk til Ramond Arroyos show «The World Over», som blant annet har invitert gjester som forsvarer Trumps foreslåtte grensemur mot Mexico. Dette til tross for at pave Frans offentlig har snakket ned ideen så vel som Trumps tro, i 2016.
– Sekterisk
Særlig Arroyos program begynner å minne om Fox News, ifølge Winters, som påpeker at Arroyo har bidratt på Fox News. Ifølge Arroyos egen Twitter-feed har han også vært til lunsj hos Trump, sammen med en utvalgt gruppe tv-ankere.
– De som videreformidler Arroyo, gir folk en sekterisk katolisisme som er ugjenkjennelig som katolsk, sier han.
Arroyos kritikere inkluderer den sørafrikanske kardinalen Wilfrid Napier, som anklaget ham for å nøre opp under fiendtlige følelser mot pave Frans i desember.
Wilfrid tweetet «Jeg har ennå til gode å høre et program (med Arroyo) som ikke snakker negativt eller angriper pave Frans!». I februar i fjor skal en av pave Frans’ egne rådgivere, Antonio Spadaro, ha gjengitt en tweet som oppfordret til å gripe inn overfor EWTN.
Arroyo har ikke svart på henvendelser om å kommentere denne artikkelen.
Lov med debatt
EWTNs Warsaw forsvarer imidlertid Arroyos program, og sier at han har et «ortodokst katolsk perspektiv» som forsøker å «følge kirkens tradisjonelle lære». Warsaw hevder at flere mennesker ser pave Frans regelmessig på EWTN enn noe annet sted.
Når det kommer til politiske spørsmål, minner Warsaw om at Den katolske kirke tillater debatt i mange spørsmål.
– Du kan være innenfor kirkens lære og ha et veldig annerledes syn på hvordan for eksempel immigrasjonspolitikk bør se ut, sier Warsaw.
– Feil av Times
Naturlig nok har også Viganó-brevene fått flere til å stille spørsmål. Ifølge New York Times skal Viganò ha delt sin plan om å «snakke ut», med styremedlem Timothy Busch.
Avisen hevdet også at Busch, en velstående katolsk donor, hevdet at EWTNs lederskap skal ha fått vite at pave Benedict XVI har bekreftet Viganòs historie.
Busch har bekreftet at han snakket med Viganó før brevene ble utgitt, men insisterer på at samtalene ikke var om innholdet i brevene. Det samme sier Warsaw.
– Ingen fra EWTN eller våre underorganisasjoner har hatt samtaler med Viganò før publiseringen, og ingen hos oss har vært involvert i noen fase av utarbeidelsen av det brevet, sier Warsaw.
– Det New York Times skrev var ikke det som ble forelagt Tim Busch og det var heller ikke det pave Benedict hadde sagt.
Times svarer ikke på henvendelser om disse påstandene, men har tidligere sagt at de står fast ved det de har hevdet om Busch og Viganó.