Anker Reza-saken til lagmannsretten
Den kristne konvertittens nye advokat er på utkikk etter tyngre vitner enn Stavanger-biskop Erling Pettersen for å vinne fram i lagmannsretten. – Vi får gå høyere opp denne gang, sier hun til Dagen.
Den afghanske konvertitten Reza tapte mot Utlendingsnemnda (Une) i tingretten. Hovedårsakene var tvil om motivet bak hans konvertering til kristendommen og hans mangel på refleksjon rundt frafallet fra islam. 22-åringen ble sendt ut av Norge før rettssaken startet 23. mars i år.
DETTE HAR SKJEDD: Her kan du lese flere saker om den kristne konvertitten Reza
Nå har han valgt å anke til lagmannsretten, og det med ny advokat.
– Utgangspunktet vårt er at både Reza selv og hans støttespillere opplever ham som en reell konvertitt, sier Cecilie Schjatvet til Dagen.
– Nå må retten gå gjennom alle bevisene på nytt, legger forsvareren til.
Schjatvet ser optimistisk på muligheten til å vinne fram.
– Spørsmålet er bare i hvilken grad vi vil lykkes. Alle partene er jo enige i at dersom en person er konvertitt, så skal ikke vedkommende returneres til Afghanistan.
Sikter høyt
I tingretten hadde Reza både Stavanger-biskop Erling Pettersen, en sogneprest og to andre trosvitner bak seg. Likevel ble ikke afghaneren trodd.
Dette var også noe av det biskop og preses Helga Haugland Byfuglien i Bispemøtet tok opp på et møte med statsminister Erna Solberg (H) tidligere denne måten.
STATSMINISTEREN: – Kirken kan ikke avgjøre konvertittsaker
Advokat Schjatvet har tidligere fått i oppdrag å utarbeide en rapport om Unes praksis i konvertittsaker. Hun peker også på nettopp det at kirken får for liten betydning fra vitneboksen.
– Er det mulig å få tak i tyngre trosvitner enn en biskop?
– Vi får bare gå enda høyere opp denne gangen, sier Schjatvet.
– Fortvilende
Under rettssaken i mars kokte debatten i kommentarfeltene på dagen.no
Reza ble nemlig nektet å bruke lokalene til både den norske ambassaden i Kabul, Afghanistan-hjelpen og Kirkens Nødhjelp da han skulle avgi sin forklaring.
Dette fikk også KrF-topp Knut Arild Hareide til å reagere.
– Det hadde vært mye bedre om saken kom opp på et tidspunkt hvor Reza var i Norge. Dette er en person som har sin sak oppe i det norske rettssystemet, sa politikeren til Dagen den gang.
Rezas nye advokat kaller situasjonen fortvilende.
– Det er vanskelig å føre en sak når klienten ikke er til stede, sier hun.
Kommer ikke hjem
Schjatvet var egentlig ikke klar over Rezas forhold under den forrige rettssaken. Konvertitten måtte avgi forklaring via telefon, og ga flere ganger i løpet av seansen utrykk for redsel fordi han befant seg på et lytt hotellrom med en dør som ikke lot seg lukke. Det førte til at han avbrøt samtalen hele tre ganger.
– Men jeg skjønte at forholdene var langt ifra optimale, sier hun.
– Er det et mål eller en mulighet å få Reza til Norge før saken skal opp igjen?
– Une har jo valgt å sende ham ut. Det er nok ikke mulig å hente ham hjem før rettssaken denne gang heller, avslutter advokaten.