ENDESTASJON: Ja til livet–marsjen endte også i år ved Høyesterettsbygningen i Washington D. C. Det er bare her bestemmelsen om abort som en grunnlovsfestet rettighet kan endres.

Anklager republikanere for svik i abortkampen

Abortmotstandere er opprørt over republikansk kuvending i en viktig symbolsak.

Publisert Sist oppdatert

Den årlige «March for Life» i Washington D. C. samlet tradisjonen tro titusenvis av mennesker torsdag. I forkant hadde mange ventet at de der kunne feire en innstramming i lovverket.

Presset til å snu

Bakgrunnen var at det er blitt republikansk flertall i Kongressen. Torsdag vedtok riktignok Representantenes hus, som er underhuset i Kongressen, permanent å forby offentlig finansiering av de fleste abortinngrep. Vedtaket innebærer også fjerning av skattefordeler for mange som kjøper abortdekning gjennom Barack Obamas helsereform, melder AP.

Men samtidig ble mange abortmotstandere dypt skuffet da republikanske ledere trakk tilbake en lovendring som var regnet for å være sikret. Forslaget innebar å forby abort etter 20. uke i svangerskapet. Men bekymringer over restriktive formuleringer angående unntak for voldtekt og frykt for tilbakeslag fra kvinnelige velgere, førte til at forslaget ble trukket onsdag kveld. Det skjedde etter press fra to titalls republikanske kongressrepresentanter, hovedsakelig kvinner.

LES OGSÅ: De fleste sliter psykisk etter abort

Kjenner avsmak

Den republikanske kuvendingen i en livsvernsak ga mange abortmotstanderne grunn til å bli betenkt over framtidsutsiktene, som de nå trodde var mer lovende. Som en reaksjon ble det også organisert protestmarkeringer ved kontorene til kongressmedlemmer som de opplevde hadde sviktet.

– Jeg får avsmak av en slik moralsk feig handling, skriver Russell Moore, talsmann for Sørstatsbaptistene. Det er usedvanlig skarpe ord til ham å være.

– Hvis republikanerne i Representantenes hus ikke kan vedta noe så grunnleggende som å forby abort av fem måneder gamle, ufødte barn som kan føle smerte, hva har de da gjort, spør Moore.

Han mener republikanske politikere burde kommet og forklart seg for skarene som deltok i marsjen.

LES OGSÅ: - Legereservasjon var ikkje noko problem før nokon sa det til oss

Savner kjerneverdier

Den populære forfatteren og taleren Eric Metexas var også skuffet.

– Er det for mye å be om at Det republikanske partiet tar stilling mot spedbarnsmord? spurte Metexas på Twitter.

Han undret seg over om disse politikerne overhodet har noen kjerneverdier.

Den kristne radioverten Steve Deace fra Iowa, som er en godt likt skikkelse blant mange religiøst konservative, spurte på Twitter hva som egentlig er poenget med å ha Det republikanske partiet.

– Jeg mener, alvorlig talt, hva er det vi oppnår med det? skrev han.

Obama reagerer

Episoden var særlig nedslående for religiøse konservative som har håpet på en ny kurs etter en årelang kamp mot Obamas agenda. De ønsker at en republikansk kandidat skal vinne presidentvalget i november neste år. I kombinasjon med en Kongress med republikansk flertall, som man allerede har fått, forventer de flere restriksjoner på abort og kanskje også seire på andre felt. Homorettigheter er ett eksempel.

Men først må de verdikonservative vise partiledelsen av de er en viktig velgergruppe for å sikre en republikansk triumf i 2016.

LES OGSÅ: Heller ikke Obama er Messias

President Obama har markert seg som en sterk forsvarer av kvinners rett til abort. I en uttalelse hevder han at vedtaket i Representantenes hus om innstramminger i abortlovgivningen er et inngrep «i kvinners frihet og reproduktive rettigheter».

Trusselen om et veto fra Det hvite hus, og en usikker skjebne i Senatet, betyr at det er usikkert om loven faktisk blir innstrammet. For ledende republikanere er det likevel viktig å signalisere at de faktisk vil kjempe for å få slutt på abort.

«Denne marsjen er del av en større, og vår målsetting er klar: Å sikre og verne rettigheten til hvert ufødt barn», skrev den republikanske lederen av Representantenes hus, John Boehner, i en hilsen til deltakerne. Han oppfordret dessuten partiets tilhengere til å lytte til hverandre når det oppsto uenighet.

Potensielle republikanske presidentkandidater som Rick Santorum og Bobby Jindall gikk derimot hardt ut mot republikanerne som de mener har sviktet.

Marsj for livet

Ja til livet–marsjen i den amerikanske hovedstaden arrangeres 22. januar hvert år.

På denne datoen i 1973 kom avgjørelsen i høyesterettssaken Roe vs. Wade som slo fast at kvinner har en grunnlovsfestet rett til abort.

Dermed ble slike inngrep lovlige i samtlige av USAs 50 delstater.

På denne datoen i 1973 kom avgjørelsen i høyesterettssaken Roe vs. Wade som slo fast at kvinner har en grunnlovsfestet rett til abort.

Powered by Labrador CMS