Anmelder LO for rasisme etter vedtak om Israel-boikott
ICEJ Norge anmelder LO for brudd på rasismeparagrafen på bakgrunn av fjorårets vedtak om Israel-boikott.
«Organisasjonen Internasjonale Kristne Ambassade Jerusalem, Norsk Avdeling har i dag politianmeldt Landsorganisasjonen, LO, for det vi mener er brudd på paragraf 185 i Straffeloven», skriver ICEJ Norge i en pressemelding 1. mai.
ICEJ Norge er en avdeling av den globale, tverrkirkelige organisasjonen International Christian Embassy Jerusalem (ICEJ), og har kontorer i Jerusalem.
LO, som er Norges største hovedsammenslutning av arbeidstakere, gikk i mai i fjor inn for en økonomisk, kulturell og akademisk boikott av Israel.
Boikottvedtaket skapte massive reaksjoner, både i Norge og i Israel. Rabbiner Joav Melchior i Det Mosaiske Trossamfund mente boikotten var «skamfull», og KrF-politiker Hans Fredrik Grøvan kalte vedtaket for «sterk diskriminering».
– Dobbeltstandard
Det er hovedsaklig boikottvedtaket til LO-kongressen som er bakgrunn for at ICEJ Norge mener at politiet bør ta stilling til hvorvidt LO bryter loven.
«Samtidig er det klart at LO ikke går inn for en tilsvarende boikott av noen annen stat eller regime. Det er dermed åpenbart at LO operer med egne kriterier for Israel sammenlignet med alle andre nasjoner. Denne dobbeltstandarden er pr definisjon antisemittisk og derav også rasistisk», heter det i anmeldelsen, som Dagen har fått tilgang til.
Rasismeparagrafen
ICEJ peker på at Norge gjennom deltakelse i The International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA), har sluttet seg til en definisjon hva gjelder antisemittisme.
Denne definisjonen slår fast at det er antisemittisme dersom det stilles krav til Israel som ikke stilles til andre demokratiske stater.
«Vi mener at LOs boikott kampanje mot Israel faller inn under denne definisjonen på antisemittisme og anmelder derfor organisasjon for brudd på «rasismeparagrafen» Paragraf 185 i Straffeloven», skriver ICEJ Norge videre i anmeldelsen, som er signert direktør Dag Øyvind Juliussen.
– Antisemittisme
– Vi burde egentlig ha anmeldt LO tidligere. Det må jeg bare erkjenne. Det burde ha vært gjort allerede i kjølvannet av fjorårets boikottvedtak.
– Var LOs oppfordringer til Israel-boikott 1. mai dråpen som fikk begeret til å renne over?
– Det var vel LOs paroler 1. mai som gjorde oss bevisst på dette på nytt, men det er boikott-vedtaket fra 12. mai i fjor som er hovedårsaken til at vi velger å anmelde organisasjonen.
Juliussen understreker likevel at det ikke er boikott alene, men det han mener er en forskjellbehandling av Israel fra LOs side, som ligger bak anmeldelsen.
– De opererer med andre kriterier overfor Israel enn de gjør overfor resten av landene i verden. Denne typen dobbeltstandard er klassisk i antisemittismens historie hvor man har operert med én norm for jøder og en annen for andre, sier direktøren.
– Ikke diskriminering
Atle Sønsteli Johansen, leder for LOs juridiske avdeling, kommenterer anmeldelsen slik:
– LO er kritisk til hvordan staten Israel behandler det palestinske folk. Kritikk mot staten Israel er lovlig og en del av vår ytringsfrihet. Kritikk mot statlige myndigheter er noe helt annet enn diskriminering av det jødiske folk eller andre folkegrupper. LO er som kjent sterkt imot enhver diskriminering av folkegrupper.