USIKKER FRAMTID: Giverlandsgruppen til Palestina kan miste formålet sitt dersom Israel annekterer deler av Vestbredden, mener politikere. Her fra et møte i gruppen i 2018.

Annektering kan bli slutten på giverlandsgruppen

Israel har varslet annektering av deler av Vestbredden i juli. Men planen møter både internasjonal motstand og fordømmelse.

Publisert Sist oppdatert

– Dersom Israel virkeliggjør annekteringen av Vestbredden har man formelt gått bort fra en tostatsløsning. Da må man ha en grundig diskusjon om giverlandsgruppen kan fortsette, sier partileder Jonas Gahr Støre (Ap) til NRK.

STILLER SPØRSMÅL: Jonas Gahr Støre (Ap).

Gruppen har siden 1993 hatt som mål å bidra til en tostatsløsning ved å gi penger til å bygge opp palestinske samfunnsinstitusjoner.

Samtidig har politikerne i begge leire slitt med å bli enige om grensene for en ny palestinsk stat.

Trump-støtte

Nå planlegger Israels statsminister Benjamin Netanyahus å annektere deler av Vestbredden og Jordandalen fra sommeren av. Det er snakk om såkalte C-områder, altså israelske bosetninger og det umiddelbare området rundt disse.

USA sa nylig at de står klare til å anerkjenne en annektering som del av forslaget til fredsavtalen president Donald Trump la fram i januar. Planen har høstet sterk kritikk fra palestinerne.

Betingelsen for USAs del er at annekteringen skjer «i en kontekst der den israelske regjeringen blir enige om å forhandle med palestinerne, i tråd med retningslinjene som er gjort klare i president Trumps visjon».

– Jeg er trygg på at løftet vil bli oppfylt innen et par måneder, og at vi snart får feire nok et stort øyeblikk i sionistisk historie, sa Netanyahu søndag, ifølge internasjonale nyhetsbyråer.

Han vil begynne prosessen fra 1. juli.

Bekymret for situasjonen

Støre mener at Israel nå legger opp til en «effektiv sabotering» av målet til giverlandsgruppen: å sikre en tostatsløsning.

Han ønsker nå tette samtaler med blant annet EU for å finne ut hvordan man skal unngå å ramme palestinske institusjoner.

– Men vi må innrette det slik at vi ikke ender opp med å være indirekte støttespillere for en okkupasjon som nå går over til å bli en annektering, sier Støre til NRK.

Også utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) er bekymret for situasjonen. Hun understreker at annektering er i strid med folkeretten, og at det vil undergrave en tostatsløsning og palestinsk institusjonsbygging.

BEKYMRET: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

KrF avventer

KrF har ikke tatt stilling til hva som eventuelt bør skje med giverlandsgruppen dersom annekteringen blir gjennomført.

Utenrikstalsperson Geir Toskedal vil først se an hva Israel faktisk får gjennomført. Han viser til at Benny Gantz, som Netanyahu har dannet regjering sammen med, har et annet utgangspunkt og syn på ting.

AVVENTER: Geir Toskedal (KrF).

KrF mener at annektering er et ensidig tiltak som Norge ikke kan støtte, opplyser han.

– Skal du få framdrift i fredsprosessen må det være to parter som forhandlier. Når den ene parten tar seg til rette vil det forrykke balansen. Jeg synes det er en uheldig utvikling, sier KrF-politikeren.

Frp er oppgitt

Fremskrittspartiet er ikke særlig opptatt av om giverlandsgruppen skal bestå eller ikke, men mener hele diskusjonen blir kortsiktig, ensidig og til palestinernes fordel.

– Om de ønsker at gruppen ikke skal eksistere mer, så gjerne for meg. Det er heller sosialistene og venstresiden som har vært opptatt av den. Hva som skal erstatte gruppen vet jeg ikke, sier utenrikspolitisk talsperson. Tror man at Israel vil kompensere for det giverlandsgruppene bidrar med, spør Christian Tybring-Gjedde, til Dagen.

Han sier at Frp er for en tostatsløsning som Israel kan leve med.

– Vil annektering gjøre det umulig å få til en tostatsløsning?

– Nei, det vil jeg ikke si. Dessuten er mange palestinere godt fornøyd med å ha fått jobb i Israel, mener Tybring-Gjedde.

Han er også mot at Israel skal måtte gi statsborgerskap til palestinerne dersom de skulle bli innlemmet i Israel.

– Det sier seg selv at det da vil være umulig å opprettholde Israel som en jødisk stat, og jeg forstår at de har behov for det, sier han.

KRITISK: Christian Tybring-Gjedde (Frp)

Fordømmelse

Det er så langt uklart hva en annektering vil innebære for palestinerne bosatt i C-områdene, og om de vil bli tilbudt israelsk statsborgerskap. I Jordandalen kan byen Jeriko ende som en palestinsk enklave, omgitt av Israel. Skjebnen til de rundt 65.000 palestinerne i området rundt byen, er høyst usikker.

Torsdag samlet utenriksministerne fra de 22 landene i Den arabiske liga seg for å diskutere en motstandsstrategi.

Annekteringsplanene har blitt fordømt av palestinske myndigheter.

– Annektering innebærer slutten på tostatsløsningen og en avskaffelse av alle rettighetene til det palestinske folket, har statsminister Mohammad Shtayyeh uttalt på Twitter.

Han har varslet at han i møte med annekteringsframstøt vil oppheve alle avtaler Palestina har inngått med Israel.

Statsministeren får støtte fra blant annet FN.

– En annektering konstituerer et alvorlig brudd på folkeretten, og et voldsomt tilbakeslag for tostatsløsningen, sa FNs fredsutsending Nickolay Mladenov 23. april i et videomøte med FNs sikkerhetsråd.

Flyktninghjelpen har advart mot at annektering kan svekke samarbeidet mellom israelske og palestinske om å bekjempe koronapandemien, skriver Bistandsaktuelt.

Giverlandsgruppen

Norge har ledet Giverlandsgruppen for Palestina siden 1993. Målet er en tostatsløsning.

Kilde: Utenriksdepartementet
Powered by Labrador CMS