Annonsekampanje utløste antisemittiske og hatefulle ytringer
«Det skal være trygt å være jøde», skriver Den Norske Israelsmisjon i sin årlige kampanje. Kommentarfeltet kan tyde på det motsatte.
– Aldri har vi opplevd så mange antisemittiske og hatefulle ytringer som i år, skriver konstituert generalsekretær Kristoffer Eknes i en e-post til Dagen.
I et debattinnlegg med tittelen «Antisemittisme i kristne miljøer» skriver han om fordommer og hatefulle ytringer på sosiale medier.
– Spiller på Holocaust
Den groveste kommentaren fanget han opp i kommentarfeltet under annonsen på Dagens egen Facebook-side. Der hadde en skrevet følgende: «Eg seie nå bare jobb, ellers blir du gassa».
– Den var hårreisende og spiller helt klart på Holocaust. Politiet er blitt tipset om den, opplyser han.
Første gang han tok kontakt med Facebook for å få den fjernet, fikk han til svar at den ikke brøt med deres retningslinjer. Men da han ba dem se på det igjen, fjernet de kommentaren og begrunnet det med at den brøt med deres retningslinjer.
– Vanskelig å si hvor grensen går
Eknes sier til Dagen at han er overrasket over hvor mange kommentarer som er i kategorien «antisemittiske» og «hatefulle».
– Vi har kjørt den samme kampanjen de siste fem årene, men kommentarfeltene i år er noe helt annet enn det vi har sett tidligere, hevder han.
Eknes sier at det overrasker ham, ikke minst fordi «antisemittiske holdninger» har gått ned de siste årene, ifølge kartleggingen som HL-senteret har gjort siden 2011.
Israelsmisjonen har ikke talt hvor mange hatefulle ytringer det er snakk om.
– Det er vanskelig å si hvor grensen for «hatefull» går, utdyper han.
– Respektløst og historieløst
Noe av det som går igjen i kommentarfeltet er at «det aldri har vært så utrygt å være norsk som nå».
– Enkelte skriver også at det burde vært trygt å være palestiner, og at Israel dreper daglig. Konklusjonen til flere blir at de ikke kan støtte trygghet for jøder uansett hvor i verden de befinner seg. Det er et svært problematisk standpunkt. Hvorfor skal jøder i Europa holdes ansvarlig for politikken til Israel? spør han.
Eknes forteller at han blir skikkelig sint når han leser kommentarfeltene.
– En del av det som skrives der er respektløst og historieløst. Det rammer mine jødiske venner og bekjente i Norge og internasjonalt. Det hører ikke hjemme noe sted.
I høst har han reist en del rundt på kristne ungdomsskoler, videregående skoler, bibelskoler og folkehøgskoler for å snakke om antisemittisme. På samtlige skoler er det unge som begrunner antisemittisme med «at det var jødene kollektivt som drepte Jesus».
En myte
I et debattinnlegg på dagen.no skriver han at det er en myte som har eksistert siden cirka 100 e. Kr.
«Bakgrunnen er trolig evangeliet etter Johannes der han blant annet skriver om at jødene og overprestene gav Jesus til Pilatus. Det er kanskje raskt å glemme at Jesus selv var jøde, at alle hans etterfølgere var jøder, at apostlene var jøder og at Johannes selv var jøde. Selv noen av medlemmene i det høye råd var etterfølgere av Jesus,» skriver han.
– Elever oppgir argumentet som en forklaring på hvorfor kirken har forfulgt jøder. For meg personlig er det alltid utfordrende å møte et slikt argument på en respektfull måte, for de som fremmer argumentet har jo lært det et sted og tar standpunktet for gitt.
At jøder er rike og har masse penger, er også noe som går igjen i kommentarfeltene.
– Hevngjerrige jøder
– Har kristne andre fordommer enn andre?
– Det er vanskelig å si. Forestillingen om at jøder er hevngjerrige, finnes i kristne sammenhenger. Det kan henge sammen med myten om at Det gamle testamentet bare er hat og hevn, mens Det nye testamentet skriver om barmhjertighet og frihet. I virkeligheten er både barmhjertighetsbudet og omsorgen for fremmede noe du finner først i Den hebraiske bibel eller det kristne kaller for Det gamle testamentet.
Med bakgrunn i en undersøkelse gjennomført av Institutt for samfunnsforskning i 2019 ble det etterlyst et organ som kan følge opp antisemittiske ytringer på sosiale medier. Det har ennå ikke kommet.
– Nå er alt basert på at vi sier fra. Men sannheten er at det er et stort problem som ikke tas skikkelig tak i, sier Eknes.
– Trist å høre
Ervin Kohn, leder av Det mosaiske trossamfund synes det er trist å høre om hatytringer og antisemittiske holdninger i sosiale medier.
– Det samsvarer ikke med den siste holdningsundersøkelsen fra HL-senteret. Den viser at utbredelsen av antisemittiske og muslimfiendtlige holdninger har gått ned i Norge siden 2017, opplyser han.
Han konstaterer samtidig at det ikke samsvarer med Israelsmisjonens opplevelse.
– Men der er også andre som føler at man kanskje ikke har inkludert det hatet som er på nett. Det er jo også en generell oppfatning i det norske samfunnet. Samtidig kan vi ikke se bort fra tallene som gir oss faktabasert informasjon.
– Forestillingen om at det var jødene kollektivt som drepte Jesus blir trukket fram av en del kristne. Er det en holdning du selv møter blant mange kristne?
– Nei, jeg gjør ikke det. Jeg opplever nok at kristne i Norge i dag skjønner at det ville være rart å gi jødene skylden for at Jesus ble korsfestet. Jeg har i alle fall ikke opplevd noen som tenker slik, sier han