Ansgar Bibelskole får pålegg etter tilsyn
Ansgar Bibelskole brøt voksenopplæringsloven og brukte 135.679 kroner på drift av studenthjem. Nå må de betale pengene tilbake til staten.
Utdanningsdirektoratet gjennomførte i fjor vår et tilsyn av Ansgar Bibelskole i Kristiansand. Tilsynsrapporten fant mangler ved skolens økonomi- og regnskapsforvaltning.
For det første har bibelskolen brukt 135.679 kroner til å dekke drift av studenthjemmet ved Ansgar Teologiske Høgskole, som holder til på samme sted.
Studenthjemmet drives av Ansgar Drift og Eiendom, og bibelskolen skal ikke bruke skolepenger og statsstøtte til å dekke driftskostnader for dette, ifølge direktoratet. Bibelskolen må eventuelt søke om å drive med «tilleggsvirksomhet» med eget avdelingsregnskap.
Pengesummen har dermed «ikke har kommet elevene til gode», noe som er et brudd på voksenopplæringsloven § 23 første ledd. Nå må bibelskolen betale pengene tilbake.
Lovbrudd
For det andre pålegger direktoratet bibelskolen å sørge for bedre dokumentasjon og rutiner ved bruk av betalingskort for å dekke skoleutgifter ved elevaktiviteter og turer. Direktoratet mener det er en svakhet ved skolens rutiner og ikke i samsvar med forsvarlig økonomiforvaltning, når bibelskolen ikke noterer ned hvem som deltar og formål med skoleturer. Det gir ikke skolestyret eller tilsynsmyndighet «nødvendig grunnlag for å kunne vurdere om statstilskudd og skolepenger kommer elevene til gode».
Videre bryter skolen lovens bestemmelser fordi de ikke har gitt representanter for undervisningspersonalet ved skolen møte- og uttalerett på styremøter. Det er heller ikke samsvar mellom de valgte styrerepresentantene og oppføringen i Enhetsregisteret. Bibelskolen har fått i pålegg å rette feilene.
– Skal tilbakebetale
Leder av skolestyret, Erling Hellum, har ansvar for å påse at skolen har en forsvarlig økonomi og regnskapsforvaltning. Han sier til Dagen at Ansgar Bibelskole er i ferd med å rette påleggene og å tilbakebetale beløpet innen fristen 6. februar.
På spørsmål om skolen visste at det å drifte studenthjemmet var et brudd på voksenopplæringsloven for bibelskolens del, svarer styreleder Hellum følgende:
– Nei. Til sammen har vi fire aksjeselskaper som utgjør Ansgarskolen, og jeg har vært styreleder i ti år i alle selskapene. Jeg trodde jeg hadde rimelig god oversikt over det meste. Men dette var en situasjon vi ikke var klar over, da hadde vi endret praksisen vår. Vi ser at vi har gjort en feilfordeling av pengene, sier Hellum.
Han understreker at de er glad for tilsynene de får og ønsker at alt skal være på stell.
Elevene til gode
– Vi driver Ansgar Bibelskole under den forutsetning at alt tilskudd skal komme elevene til gode. Tilsynet har avdekket en svikt i vår internfakturering som vi nå rydder opp i. Vi har noen stillinger innen administrasjon som er delt mellom skoledrift og studenthjem. Lønn til disse stillingene har vært belastet Ansgar Bibelskole med kroner 135 670 for mye over tre år. Dette utgjør rundt 0,6 prosent av tilskuddet for hvert av de aktuelle årene, sier Hellum.
Han legger til at studenthjemmet har mange gode ordninger som studentene har nytte av, men at det ikke gjelder ren undervisning og de tilbudene som er bestemt i voksenopplæringsloven.
– Studenthjemmet er viktig for elevene på Ansgar Bibelskole, men holdes utenfor selve skoledriften. Tilsynet har vist at bortsett fra det beløpet vi er blitt pålagt å tilbakebetale, kommer tilskuddet til Ansgar Bibelskole elevene til gode. Også for fremtiden vil vi selvsagt ha fokus på at regelverket i voksenopplæringsloven følges, sier Hellum.