PARTNER: Advokat Atle Berentsen er partner i samme byrå som rektorens ektemann.

Ansgar-rektor hyret advokat fra ektemannens byrå: – Uryddig, mener ekspert

Rektoren avviser at det er en interessekonflikt.

Publisert Sist oppdatert

Forrige uke ble det kjent at det foregår en konflikt mellom ledelsen og ansatte ved Ansgar bibelskole i Kristiansand.

Skolen har den siste tiden vært i en nedbemanningsprosess der flere ansatte har blitt omplassert og oppsagt. Noen av dem mener det er på uriktig grunnlag.

Nå har begge sider skaffet advokater for å forhandle med motparten.

Hyret ektemannens advokatfirma

Ansgar er medlem i hovedorganisasjonen Virke og får vanligvis juridisk bistand gjennom dem.

Dagen har fått tilgang til informasjon som viser at det derimot er et annet selskap som bistår rektor Ingunn Folkestad Breistein i forhandlingene med to av de oppsagte.

Rektoren benytter seg av advokaten Atle Berentsen i advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig.

I dette byrået er Breisteins ektemann både daglig leder og partner.

KRISTIANSAND: Berentsen og Breistein er to av tre partnere i advokatfirmaet.

Trengte ekstra bistand

Rektoren bekrefter at hun har hentet inn juridisk bistand utover den skolen får gjennom Virke.

«Siden rammene for slik bistand er begrenset, har det vært behov for ytterligere hjelp. Dette har vi innhentet fra arbeidsrettsadvokater hos advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig i Oslo», skriver Breistein i en e-post.

Rektoren har ikke ønsket å stille til intervju, men svarer på e-post.

Hevder å ha fått rabatt

Hun avviser at det er en interessekonflikt.

«Det er korrekt at min ektemann arbeider hos SVW i Kristiansand, men dette er et annet rettssubjekt, og han er ikke engasjert i eller har utført arbeid i denne saken», forklarer hun.

Breistein legger til at advokatbruken er klarert med skolens styreleder. Ansgar skal også ha fått en rabattert timepris fra advokatbyrået, siden skolen er en ideell organisasjon.

Styreleder Anne Elisabeth Wold Sæther trakk seg brått i forrige uke.

Bruker også Kristiansand-advokat

Kilder tett på prosessen opplyser til Dagen at det har vært flere forhandlingsmøter mellom rektoren og tidligere ansatte.

Møtene skal ha blitt avholdt via skjerm.

Dagen har sett dokumentasjon på at Berentsen har vært Breisteins «rådgiver» i to av møtene.

Han er ikke ansatt ved Oslokontoret, men Kristiansands-kontoret, der han er partner sammen med Breisteins ektemann.

REKTOR: Ingunn Folkestad Breistein er rektor ved Ansgar høyskole og bibelskole i Kristiansand.

Som svar på et oppfølgingsspørsmål om dette stemmer, svarer rektoren:

«For å spare reisekostnader bisto Atle Berentsen fra SVW i Kristiansand i møter som ble holdt/var planlagt holdt fysisk i Kristiansand. For god orden skyld gjør jeg oppmerksom på at min mann ikke får noen inntekter fra denne bistanden.»

Breistein legger til at hun ikke ønsker å kommentere saken ytterligere.

Ekspert reagerer: Mener ektemannen tjener penger på konflikten

Advokat Jeppe Norman er ekspert på advokatetikk og holder kurs om temaet for advokatforeningen.

Han mener det ikke er noen stor forskjell på at Breisteins ektemann delegerer saken til en partner i samme firma, eller om han hadde tatt saken selv.

EKSPERT: Jeppe Normann er ekspert på advokatetikk.

Norman mener Berentsen kan ha brutt reglene for god advokatskikk.

– En av bestemmelsene fastslår at en advokat skal være uavhengig og ikke ha koblinger til klienten. Advokater i samme firma identifiseres med hverandre. Så dette utfordrer uavhengighetsreglene, men det er ikke ulovlig, mener Norman og legger til:

– Grunnen til at vi har sånne bestemmelser er at det skal fremstå ryddig. Her fremstår det ikke ryddig. Det er nettopp når omverden og publikum reagerer, at tilliten til advokaten utfordres.

– Rektoren er tydelig på at ektemannen ikke tjener noe på oppdraget. Tror du det stemmer?

– Det skal du ikke være så sikker på. Det avhenger av hvordan de har organisert seg i advokatfirmaet, men for de fleste så deler de et overskudd på slutten av året, etter at lønninger og andre kostnader er betalt. Så indirekte tjener alle partner på alle oppdrag, forteller Normann.

Advokat bekrefter

Advokat Atle Berentsen bekrefter at han representerer Breistein og skolen.

– Det har i utgangspunktet vært en advokat for vårt firma i Oslo som har håndtert det aller meste, men jeg har vært med rektor på fysiske møter her nede, sier Berentsen.

ADVOKAT: Atle Berentsen i Simonsen Vogt Wiik.

Han avviser at oppdraget er i strid med god advokatskikk.

– Primært er reglene gitt for å sikre at advokaten ikke lar seg påvirke av egne personlige økonomiske interesser eller press utenfra. Formålet med reglene er altså ikke først og fremst å unngå at «omverden og publikum» skal reagere, men å sikre at advokaten kan rådgi sin klient uhildet og uten utenforliggende press eller hensyn.

Han sier at reglene ikke avgrenser advokater fra å ta oppdrag fra familiemedlemmer eller andre nære relasjoner.

På spørsmål om inntektene fra dette oppdraget vil bli delt mellom partnerne i Simonsen Vogt Wiig i Kristiansand, svarer Berentsen at det ikke er relevant.

– Omsetningen knyttet til den direkte bistand som Atle Berentsen har gitt, går også via Oslokontoret. Den økonomiske organiseringen medfører at partnere på Kristiansand-kontoret ikke deler salær fra bistand som Atle Berentsen har utført.

Les hele Berentsens svar i bunnen av saken.

Får advokathjelp gjennom fagforening

De ansatte ved Ansgar bibelskole får juridisk bistand gjennom KRIFA, som er en fagforening for ansatte i kristne virksomheter.

De blir representert av advokat Alf Kåre Knudsen ved advokatkontoret Bing Hodneland.

– Jeg bekrefter at vi har pågående saker for Krifa-medlemmer ved Ansgarskolen. Vi ønsker ikke å gi ytterligere kommentar, skriver Knudsen i en tekstmelding.

Les hele svaret fra advokat Atle Berentsen

«RGA punkt 2.1 fastsetter krav om uavhengighet. Formålet bak bestemmelsen er å sikre at rådene advokaten gir sin klient ikke påvirkes av uvedkommende hensyn. Det fremgår også direkte av ordlyden til bestemmelsen i RGA. Primært er reglene gitt for å sikre at advokaten ikke lar seg påvirke av egne personlige økonomiske interesser eller press utenfra. Kravet om uavhengighet er altså først og fremst gitt av hensynet til klienten, ikke motparten, for å sikre at advokatens rådgivning ikke kommer i konflikt med klientens interesser. Formålet med reglene er altså ikke først og fremst å unngå at «omverden og publikum» ikke skal reagere, men å sikre at advokaten kan rådgi sin klient uhildet og uten utenforliggende press eller hensyn.

Uavhengighetskravet innebærer ikke noe forbud mot å ta oppdrag for slektninger eller andre som advokaten har et nært forhold til. Disiplinærutvalget har tidligere klargjort at det ikke var i strid med RGA for en advokat å påta seg oppdrag for sin samboer.

Det aktuelle oppdraget er inngått mellom Advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig AS, v/Oslo-kontoret, og Ansgarskolen AS. Advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig AS er et annet rettssubjekt enn Advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig Kristiansand DA. Det er således ikke på noen måte inngått et oppdrag med en slik nærhet som beskrevet ovenfor, uten at det har betydning for saken eller vurderingen knyttet til RGA.

Ansvarlig advokat for oppdraget er partner og advokat på Oslokontoret, i et annet rettssubjekt, og vedkommende har både saks- og rådgivningsansvaret overfor klient. Partner Atle Berentsen har kun bistått ved deltakelse på enkelte kortvarige møter, hvor rådgivningen har vært svært begrenset og på ingen måte blitt utfordret av uavhengighetsprinsippet i RGA. Den nødvendige profesjonelle avstanden til klienten er hele tiden ivaretatt for at Advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig AS har kunnet foreta en objektiv vurdering av saken og rådgivning overfor klient.

Hvordan den økonomiske fordelingen skjer, har ingen relevans i saken eller for spørsmålet om brudd på RGA. For god ordens skyld opplyses at partner Atle Berentsen v/SVW Kristiansand som nevnt kun har bistått Oslokontoret ved enkelte anledninger i fysiske møter, som følge av kostnader til reisevei. Omsetningen av oppdraget går til Advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig AS (Oslokontoret) og overskuddet deles ikke med øvrige partnere på Kristiansand-kontoret. Omsetningen knyttet til den direkte bistand som Atle Berentsen har gitt, går også via Oslokontoret. Den økonomiske organiseringen medfører at partnere på Kristiansand-kontoret ikke deler salær fra bistand som Atle Berentsen har utført.

På bakgrunn av dette fremstår det klart at reglene for god advokatskikk ikke er brutt.»

Powered by Labrador CMS