Antall misjonærer på vei opp igjen
Elleve nye misjonærer står klare til å reise ut for Norges største misjonsorganisasjon. - Det er ikke bare briter, tyskere og amerikanere vi samarbeider med. De fremtidige teamene vil bestå av koreanere, brasilianere, etiopiere og kinesere.
Tidlig i juni ble fem ektepar og en enslig misjonærkandidat i Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) antatt og plassert i de fem landene de skal tjenestegjøre i.
– Misjonærkandidatene reiser ut i 2016 og 2017. De holder på å fullføre utdanningen, orienterer Hjalmar Bø, leder for NLM Utland. Han forteller at det er viktig for organisasjonen å holde kontinuiteten i arbeidet og slippe svingninger.
Reduksjon
En oversikt over antall misjonærer viser imidlertid at det har vært et betydelig fall mellom 2013 og 2014. Mens det i fjor var 110 misjonærer var det 133 året før.
– Vi hadde nedgang i antall misjonærer i fjor, men kommer til å øke igjen i år. Vi sender ut rundt 25 flere enn de som kommer hjem. Dermed er vi tilbake der vi var, på mellom 135 og 140 misjonærer, sier Bø. Korttidsmisjonærene er ikke talt med.
– Vi har god misjonærrekruttering, slår sjefen for utlandsarbeidet fast.
Like fullt ønsker organisasjonen stadig kontakt med nye kandidater. Når det reiser ut 30-40 misjonærer i året er nemlig halvparten på vei ut i sin andre periode eller mer.
– Vi har hele veien behov for nye folk.
– Tettere på
NLM Ung, Misjonssambandets ungdomsorganisasjon, tar også ansvar for ytremisjonsarbeidet.
– Hovedsaken for oss har vært strategien fra forrige generalforsamling der vi blankpolerer vår identitet som misjonsorganisasjon, sa Hans Kristian Skaar, leder i NLM Ung, til Dagen på mandag.
Hjalmar Bø registrerer at NLM Ung «er tettere på» og at de har et uttalt mål om å ha misjon som tema på alle samlinger.
– De har tatt et spesialansvar for to-tre land og for TeFT-team, sier han. TeFT er et samarbeidsprosjekt for korttidstjeneste i NLM.
Team med koreanere
En ny strategi for NLM Utland ble vedtatt i 2009 og gjelder til 2020. Høsten 2014 gjennomførte NLM Utland en intern vurdering av strategien som konkluderte med at fokuset var spisset mot de minst nådde folkegrupper. Det har vært til stor oppmuntring for utenlandssjefen.
– I dag arbeider vi blant mange unådde folkegrupper i Asia og Afrika, sier han.
Midtveisvurderingen avslørte også at de fleste feltene opplevde dreiningen som positiv, og at dokumentet er godt kjent blant styrer og ledere.
NLM ønsker at flere internasjonale team skal starte nybrottsarbeid.
– Det er ikke bare briter, tyskere og amerikanere vi samarbeider med. De fremtidige teamene vil bestå av koreanere, brasilianere, etiopiere og kinesere, forteller Bø.
Jobber med sikkerhet
Siden generalforsamlingen i 2012 er nytt arbeid satt i gang i Nord-Afrika. NLM vurderer mulighetene for tjeneste til å være gode i regionen etter den arabiske våren. Blant de elleve nye misjonærene, er også et par plassert der.
Blant de minst nådde folkegrupper er femti prosent muslimer. NLM arbeider i dag med muslimer i ti ulike land. Foreløpig er det ikke lagt opp til spesielle forberedelser for misjonærene som er plassert i Nord-Afrika:
– Vi jobber med sikkerheten hele veien, men først og fremst vil vi samle medarbeiderne våre og snakke gjennom aktuelle problemstillinger, sier Hjalmar Bø. Han forklarer at lokale partnere vil delta i forberedelsen av misjonærene gjennom lokale kurs.