Antisemittisk vold i Europa er stabilt høy
Personer med bakgrunn fra muslimske land begår oftest antisemittisk vold i Vest-Europa. I Russland er det de høyreekstreme.
– Nivået på antisemittisk vold målt i antall anmeldelser har holdt seg stabilt høyt de siste 10-12 årene, og har økt sammenlignet med 1990-årene, forteller postdoktor Johannes Due Enstad til Dagen. Han har skrevet den nye rapporten.
– Det ser ut til å ha vært en oppblomstring av voldshandlinger rundt år 2000 ved starten av den andre intifada blant palestinerne, legger han til.
Gjerningspersoner
Forskeren har sett på voldelige hendelser i perioden 2005-2015, inkludert fysisk vold mot personer og alvorlige angrep mot bygninger som potensielt kan true personers liv og helse. Hærverk, trusler og trakassering er utelatt.
– Når det gjelder hvem som er gjerningspersoner, har disse ofte bakgrunn fra muslimske land, forteller Johannes Due Enstad.
Mangelfulle data
Forskeren legger ikke skjul på at det er for mangelfulle data tilgjengelig til at man kan trekke sterke og sikre konklusjoner om jødenes situasjon i Vest-Europa. Men han har forsøkt å foreta en begrenset sammenlikning av det antisemittiske voldsnivået på tvers av enkelte land. I denne rapporten gjelder det slike data for Frankrike, Storbritannia, Tyskland og Sverige.
Tallene viser at jøder ser ut til å være mest utsatt for antisemittisk vold i Frankrike, mindre i Sverige og Tyskland, og lavest i Storbritannia.
Lite info i Norge
Rapporten gjengir også noen tall for Norge, Danmark og Russland, men disse er ikke sammenlignbare på grunn av mangelfulle data.
Forskeren har bare registrert 10 tilfeller av antisemittisk vold i Norge i 2005-2015.
«Dette kan synes lavt, men samtidig er Norge et lite land med en liten jødisk befolkning (ca. 1.300 personer ifølge Det mosaiske trossamfunn). Jo mindre gruppen av potensielle ofre er, jo mer alvorlig vil selv et lavt antall voldshendelser kunne oppleves», skriver Johannes Due Enstad.
Han viser til at HL-senterets kommende undersøkelse om antisemittisme i slutten av 2017 vil gi mer informasjon om dette spørsmålet, og om hvor utsatt norske jøder er for voldshandlinger.
Politiet må registrere
Ervin Kohn er leder i Det mosaiske trossamfund i Oslo og talsmann for jødene i Norge. Han viser til at det er lite opplysninger om norske forhold i rapporten.
– Jeg er glad for at forskeren minner om at norsk politi er forpliktet til å registrere antisemittiske hendelser som en egen kategori. Dette er lite gjort, og en av årsakene til at det er så mangelfulle tall fra Norge, sier Kohn.
Han ser fram til at en ny undersøkelse om norske jøder vil foreligge i slutten av dette året.
Samme trend
Johannes Due Enstad opplyser at tallene også i Norge og Danmark viser den samme trend som ellers i Europa.
– Når det gjelder Russland, så er det overraskende få hendelser. Mens antisemittisk vold ofte utføres av den muslimske befolkningen i andre land, er det utelukkende høyreekstreme krefter som står bak i Russland, forteller Johannes Due Enstad.
Høyest i Frankrike
Frankrike og Storbritannia har det klart største totale antall voldshendelser justert for anmeldelsesgrad med anslagsvis 4.092 og 3.844 hendelser i perioden 2005-2015. Videre kommer Tyskland med anslagsvis 1.917 hendelser, og til sist Sverige med 516.
Tallene viser ingen klar oppad- eller nedadgående trend. Nivåene har holdt seg stabilt høye sammenlignet med 1990-tallet, med til dels sterke variasjoner fra år til år.
Sverige topper listen over antall anmeldte voldshendelser per 1.000 jøder med 34,4. Dette er dobbelt så høyt som Tyskland, og fire ganger så høy som Frankrike. Sverige skiller seg ut i denne sammenhengen ved at kriminalitet generelt registreres på en mer omfattende måte enn i andre land.
Utrygghet
Franske jøder oppgir i mye større grad enn andre at de har vurdert å emigrere på grunn av utrygghet. Tallene viser at 46 prosent tenkte på dette, mens 41 prosent ikke hadde slike tanker. I Tyskland var det 25 prosent de siste fem årene som vurderte å forlate landet, mens det var 18 prosent både i Sverige og Storbritannia.
Rapporten bemerker også at så mye som 60 prosent av franske jøder er bekymret for å bli fysisk angrepet, mens det i Tyskland var 34 prosent, og 18 og 17 i henholdsvis Sverige og Storbritannia.