STEIKER: I fem dager har Any Joseph (25) sultestreiket foran Stortinget og Telenor Arena i solidaritet med folket i Myanmar. Foto: Privat

Any (25) sultestreiker for Myanmar

Any Joseph har ikke spist på fem dager for å vise støtte til folket i Myanmar etter militærkuppet.

Publisert Sist oppdatert

1. februar var det et militærkupp i Myanmar. Hæren veltet regjeringen til den demokratisk valgte lederen Aung San Suu Kyi. Siden har det vært uro, fengslinger og demonstrasjoner i landet.

Titusenvis av demonstranter hadde møtt opp i flere byen for å vise sin støtte til Suu Kyi og andre pågrepne politikere. Ifølge The New York Times tar befolkningen i bruk en spesiell form for demonstrasjon, nemlig «walkout». Det innebærer at de går fra jobbene sine i streik slik at de lammer særlige funksjoner som militæret er avhengig av.

De siste dagene har militæret slått hardt ned på demonstrantene med blant annet tatt i bruk tåregass, vannkanoner og gummikuler. Nylig mistet en 20 år gammel kvinne livet etter å ha blitt skutt i hodet da hun demonstrerte mot kuppet.

Ba i to dager

Da nyheten om kuppet nådde Any Joseph fra Kvinesdal ønsket hun å gjøre noe.

– Jeg har delt innlegg på Facebook, Instagram og i sosiale medier, men følte ikke at det var nok når jeg så hva folk og mine slektninger opplevde. De risikerer livene sine hver dag bare de går ut døren, sier hun.

Joseph kom fra Myanmar til Kvinesdal som barn, men bor og studerer fortiden digital markedsføring i Oslo. Den siste uken har hun tatt pause fra studiene for å demonstrere og sultestreike foran Stortinget og Telenor Arena.

– Jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre så jeg ba over det fra fredag til søndag, så begynte jeg å streike på mandag, sier hun.

De siste dagene har 25-åringen ikke spist og stått ute i snøen med skilt som «Sultestreik for Burma» og «Telenor – Bring People Together».

– Det har vært overveldende respons. Folk har tatt kontakt, sendt melding og delt innlegg. Noen kommer også bort når de ser oss og spør hva saken dreier seg om. Jeg så ikke for meg at folk skulle bli så engasjert i det jeg har gjort, sier hun.

Joseph har laget skiltet om Telenor Arena for å minne selskapet på at de ikke skal gi opp Myanmar.

– Landet trenger dem virkelig. Sosiale medier og internett er en viktig brikke i kampen mot militærkuppet. Hvis Telenor velger å forlate landet tør jeg ikke si hva resultatet blir, sier hun.

Sårbare

I tillegg til å streike har Joseph også sendt et brev til Statsminister Erna Solberg (H).

– Jeg så at statsministeren fordømte kuppet i sosiale medier den 1. februar. Det er en kjempebra uttalelse og holdning fra Norge, men vi trenger handling.

– Nylig varslet Utenriksdepartementet at Norge fryser stat-til-stat-samarbeidet med Myanmar som følge av militærkuppet. Hva synes du om det?

– Jeg synes det er bra. Samtidig tenker jeg: Hvem er det som blir berørt av det? Det tror jeg er de som er mest sårbar i samfunnet. Det er det som er trist med denne situasjonen. Jeg tør ikke si hvor mange som har mistet jobb og inntekt på grunn av pandemien og dette kuppet.

25-åringen sier at alle tilbakemeldingene har gjort det lettere å gå flere dager uten mat.

– En uke av min tid og i streik er ingenting i forhold til det de går gjennom. Jeg håper flere nordmenn vil bruke stemmen sin for de stemmeløse nå, sier hun.

Fordømmer kuppet

De siste dagene har flere land økt saksjonspresset mot kuppmakerne i Myanmar, men militæret viser ingen tegn på å gi seg.

Storbritannia og Canada har innført målrettede sanksjoner mot flere av generalene. De vil blant annet fryse midlene deres og innføre reiseforbud. Storbritannia sier at de nå vurderer flere sanksjoner, som å hindre britiske firmaer fra å jobbe med militæret i landet.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) understreker at Norge fordømmer kuppet og krever at politikere, journalister og andre som er pågrepet, deriblant Suu Kyi, slippes fri umiddelbart.

– Norge har bedt de militære kuppmakerne følge demokratiske spilleregler, gjeninnsette regjeringen og respektere resultatet fra valget i november 2020, sier Eriksen Søreide.

Powered by Labrador CMS