Ap ber Solberg stanse oljeministerens Israel-besøk

Regjeringen ønsker et norsk-israelsk samarbeid om gassfunn i Middelhavet. Palestinavenner anklager Israel for gasstyveri.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg gleder meg til å reise ned, sier olje- og energiminister Tord Lien ( Frp).

Søndag reiser han med norske forskere til Israel for å l egge til rette for mer samarbeid mellom universiteter i Norge og Israel om å utvinne de store gassfunnene i Middelhavet.

– Det kan medføre at vi får mer samarbeid i framtiden. Det er derfor vi reiser, sier Lien.

Det er også gjort gassfunn utenfor Kypros, Egypt og de palestinske selvstyreområdene.

Mens utenriksminister Børge Brende torsdag fikk besøke Israel og palestinske områder i ro og mak, ble Liens kommende Israelbesøk møtt med protester utenfor Utenriksdepartementet (UD).

«Omstridte områder»

Parolen var «Ikke støtt Israels gasstyveri – nei til forsknings- og industrisamarbeid!».

Bak markeringen stod Palestinakomiteen og AKULBI, Samordningskomiteen for akademisk og kulturell boikott av staten Israel.

Demonstranter holdt Palestina-flagg og plakater av statsråden og rektorene ved NTNU og Universitetet i Stavanger med overskriften: «Israels gasstyveri: Medskyldig?».

Daglig leder Conrad Myrland i Med Israel for fred (MIFF) hevder overfor Dagen at boikott-tilhengere ikke ønsker et annerledes Israel, men «ha Israel bort fra kartet og historien».

– Det er bare tull, det er ikke det vi ønsker, sier Aarseth. Hun peker på to årsaker til protesten:

– En grunn er at kontaktene de skal besøke har ulovlig virksomhet på Vestbredden og er en del av Israels militærindustri. En annen grunn er at gassen Israel vil ha hjelp til å utvinne kommer fra omstridte områder utenfor Gaza og Israel, hevder hun.

Styrker samarbeid

Lien blir den første Frp-statsråden som besøker Israel. Vel framme skal delegasjonen blant annet møte en statsråd og petroleumskommisjonær.

Videre skal de besøke energiselskapet Delek Group og Technion universitet i Haifa som forsker på energi og materialteknologi. Delegasjonen skal også besøke Ben Gurion universitet i Beer Sheva som driver med datasikkerhet og teknologi.

– Det er selvsagt viktig for Norge å sette seg inn i den utviklingen som kan bli en del av Europas selvforsyning i tiden framover. Det er viktig å styrke samarbeidet med land som er i ferd med å utvikle industrier vi selv har god kompetanse på, sier Lien.

Statsråden er også opptatt av å knytte sterkere bånd til israelske forskningsmiljø innen teknologi og datasikkerhet.

Protester

Det hele skjer til store protester fra fagmiljø og foreninger ved NTNU. Kritikerne ber NTNU om å avlyse hele reisen, ifølge Klassekampen, mens Israelvenner er støtter besøket.

Onsdag stod en gruppe på seks MIFF-medlemmer på stand på NTNU for å vise sin støtte til norsk-israelsk energisamarbeid.

Under torsdagens markering ved UD krevde stortingsrepresentant Truls Wickholm ( Ap) at statsminister Erna Solberg skal stanse Liens reise. Kravet ble støttet av de fremmøtte.

Overfor Dagen avviser Wickholm at han er for boikott av Israel, men ønsket å delta i markeringen. Det til tross for at det var daværende oljeminister Ola Borten Moe (Sp) som under den rødgrønne regjeringen startet samtaler med Israel om gassamarbeid.

– Det er fint å ha samarbeid og kulturutveksling og kunne snakke med Israel. Det er helt greit å ha en frihandelsavtale med dem gjennom Efta. Men det er viktig at norsk teknologi og kompetanse ikke bidrar til å utvinne ressurser på omstridt og okkupert område, sier Wickholm.

Statsråd mot boikott

Statsråd Tord Lien har merket seg kritikken mot forskernes deltakelse på reisen og mot samarbeid med Israel.

Han sier at gassfunnene det er snakk om ikke er gjort i omstridte områder.

– Det er en ærlig sak at mange har sterke meninger om Israel i begge retninger. Jeg er opptatt av at Israel er et land vi har diplomatiske forbindelser til, og et land som er naturlig for Norge å samhandle med, sier Lien.

Han understreker at det «ikke er aktuelt for denne regjeringen å støtte noen som helst boikott av Israel». Samtidig vil han «aldri oppfordre norsk industri til å delta i gass- og oljeutvinning av ressurser i omstridte områder».

– Det er norsk politikk å oppfordre alle parter til å først avklare havrettslige spørsmål før man utvinne nye ressurser. Det kommer jeg til å si i Israel om jeg blir spurt. Men nå er det slik at de store gassressursene ved Israel og palestinske områder ikke er i omstridte områder, sier statsråden.

Uenighet

Det vil ikke palestinavennene gå med på.

– Det stemmer ikke. Det er et tegn at naboland har protestert og at ingen store oljeselskaper har engasjert seg i dette, sier Aarseth.

– Men flere norske selskaper har investert milliarder av kroner i israelske gassfunn?

– Ikke de store, tunge, internasjonale selskapene, heller ikke Statoil, sier Aarseth.

Statsråden ser uansett fram til Israel-besøket.

– Jeg tror dette blir veldig bra, sier Lien.

Powered by Labrador CMS