Ap: Oppfatning om at kristne flyktninger særbehandles, kan forverre forfølgelse
Ap lurer på om KrF har endret syn på at forfulgte minoriteter skal likebehandles, uavhengig av religion. Bistandsministeren avviser at partiet har endret linje.
I budsjettforliket mellom regjeringspartiene og Frp tirsdag ble partiene enige om at kristne flyktninger skal prioriteres når man velger hvem som skal komme til Norge.
Beslutningen vekker reaksjoner hos Arbeiderpartiets Anniken Huitfeldt. I Stortingets spørretime onsdag viste hun til uttalelser bistandsminister Dag-Inge Ulstein (KrF) nylig selv kom med i avisa Dagen om hvordan en slik vektlegging kan få uheldige konsekvenser. Argumentet er at det å gi fortrinn til kristne kan forverre situasjonen for de kristne som er igjen i landene de flykter fra.
– Dersom det blir en oppfatning om at kristne får særbehandling fra vestlige myndigheter, kan lokale kristne bli beskyldt for infiltrering og for å være tilknyttet vestlige interesser. Det kan igjen øke konfliktnivået og forverre forfølgelse og diskriminering, sa Huitfeldt, som spurte om KrF har endret syn på grunnsetningen om at et menneske i nød, er et menneske i nød uansett tro.
Avviser særbehandling
Ulstein avviste at partiet har endret oppfatning. Han vedgikk at det var et ønske i budsjettavtalen med Frp at kristneprioriteres, men påpekte at det også gjelder andre religiøse minoriteter som yazidier eller ahmadiyya-muslimer.
– At nettopp disse gruppene nevnes i avtalen, betyr ikke at vi nedprioriterer andre religiøse minoriteter, sa han.
KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad tilbakeviser at oppfatningen om særbehandling er et problem fordi avtalen også nevner andre religiøse minoriteter. Poenget er at partiene ønsket å vektlegge flyktninger fra Midtøsten, understreker han.
– Hvis vi kun hadde prioritert kristne, hadde nok den beskrivelsen truffet, sa han på NRKs Politisk kvarter tirsdag.
Brev til FN?
Spørsmålet om hvordan norske myndigheter skal gjennomføre utvelgelsen i praksis, er noe Frp vil følge opp, varslet stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde under spørretimen.
– Hva vil bistandsministeren konkret gjøre for å sørge for å få kristne til Norge? Vil det gå et brev fra norske myndigheter til FN? spurte han.
Ulstein avviste å svare på spørsmålet fordi han som statsråd ikke er ansvarlig for hvordan utvelgelsen av flyktningerforegår.