Ap-politiker vil endre abortloven

Politikeren er selv far til en jente med Downs syndom, og mener at abortlovens paragraf 2c er diskriminerende.

Publisert Sist oppdatert

Lørdag møtte tusenvis til abortdemonstrasjoner i flere norske byer, og debatten pågår for fullt etter at statsminister Erna Solberg (H) åpnet for å forhandle med KrF om endringer i abortloven.

Men til tross for demonstrasjoner tar nå Gisle Hesjedal, Ap-politiker i Os kommune utenfor Bergen, til orde for en endring.

– Det bør være mulig å endre abortloven slik at kvinner har de samme mulighetene til abort som i dag, samtidig som vi fjerner den diskriminerende formuleringen som tusenvis reagerer på, sier Hesjedal, som selv sitter i kommunestyret.

Utad har det sett ut som massiv motsand i Arbeiderpartiet mot å endre noe som helst i abortloven. Under spørretimen i Stortinget i forrige uke stilte Ap hele 13 spørsmål til statsministeren, helseministeren og utenriksministeren om abort.

– Diskriminerende

Paragraf 2c i abortloven gir i dag kvinner rett til abort etter tolvte uke hvis «det er stor fare for at barnet kan få alvorlig sykdom, som følge av arvelige anlegg, sykdom eller skadelige påvirkninger under svangerskapet».

– Hva mener du er diskriminerende i loven?

– 2c går utelukkende på egenskaper ved fosteret og årsaken til abort er løsrevet fra kvinnens situasjon, sier Ap-politikeren og fortsetter:

– Hvis en kvinne i uke 17 venter er barn med såkalt alvorlig sykdom, får hun innvilget abort uten videre begrunnelse. Hadde samme kvinne ikke båret et barn med en alvorlig sykdom, så hadde hun ikke fått innvilget abort uten å måtte begrunne valget sitt. Da har man sagt at det første fosteret er mindre verdt enn det andre.

Abortdebatten

– Hvordan opplever du abortdebatten som nå pågår?

– Den er ekstremt polarisert med tildels skremmebilder på begge sider. Jeg synes Erna Solberg sitt utspill var kynisk og spekulativt. Det er opplagt at hun gjorde dette som en del av et politisk maktspill. Vi vet også at KrF ønsker reelle innstramminger i kvinners muligheter til abort, sier Hesjedal.

– Men det er skremselspropaganda på den andre siden også. Vi skal ikke tvinge kvinner til å føde alvorlig syke barn de ikke vi ha, som er et mye brukt utsagn i debatten. Disse kvinnene kan i dag få innvilget abort på bakgrunn av paragraf 2a eller 2b, uavhengig av 2c.

– Hvordan synes du Ap-politikere opptrer i denne debatten?

– Så lenger Solberg åpnet for å forhandle med KrF om dette punktet, som vi vet at KrF vil innskrenke, så forstår jeg at det skaper frykt.

– Hva må til for ikke å skremme, men for å få til en dialog?

– Det vet jeg faktisk ikke. Min oppfattning er at de fleste som reagerer i Ap gjør det i frykt for innstramminger. Men at folk ikke ser at loven er diskriminerende, er skuffende. Jeg synes det er rart at de ikke tar det inn over seg.

Mulige endringer

Hesjedal mener det er flere måter å endre loven på.

– Den enkleste måten er å heve grensen for fri abort inntil uke 18. Da hadde man sluppet søknad og nemndbehanding for alle, men konsekvensen ville blitt at vi reduserte rettsvernet til alle fostre. Rettsvernet ville da vært på nivå med det alvorlig syke fostre har i dag.

En annen måte å endre loven, er i følge Hesjedal å tilføre en setning på slutten av paragrafen.

– Etter setningen om at man får innvilget senabort hvis «det er stor fare for at barnet kan få alvorlig sykdom» osv. legger en til «og at kvinnen opplever dette som en belastning». Kvinnen vil fortsatt få innvilget abort, men hun vil få det innvilget fordi hun selv opplever det som en belastning, ikke på grunn av egenskaper ved fosteret i seg selv.

– Det er selvsagt gledelig at aborttallene går ned, og mitt mål er ikke å begrense den enkelte kvinnes mulighet til abort. Men jeg har veldig store problemer med å akseptere ett sett med regler for min datter og sett med regler for andre barn, sier han.

Ikke enig i endringsforslag

– Arbeiderpartiets landsmøte har vedtatt at vi står på dagens abortlov. Dette er et finstemt kompromiss, men meninger som går i samme retning som min partifelle i Os nevner finnes i partiet. AUF har også foreslått å utvide grensen for selvbestemt abort til 18 uker, sier Kjerkol.

– Hva synes du om forslagene til endringer av abortloven?

– Jeg forstår at folk med Downs syndrom i sin familie opplever debatten som belastende. Selv synes jeg det er trist at statsministeren og helseministeren omtaler 2c som downs-paragrafen. Vi er mange som har mennesker med Downs syndrom i vår nærhet som vi kaller venner og familie.

– Er du enig med Hesjedal at 2c er diskriminerende?

– Jeg er nok ikke enig i det. Dette er en nøytral og objektiv lovtekst, samtidig har jeg full forståelse for at noen opplever det slik. Hesjedal kommer med et konstruktivt forslag, ikke om å fjerne paragrafen, men om ett tilegg i lovteksten, dette viser at det går an å ha en saklig debatt, sier Kjerkol og legger til:

– Hvis en familie som har barn med Downs syndrom opplever teksten som diskriminerende, så er det deres opplevelse. Slik jeg ser lovteksten, så er den ikke det.

Dette er saken

Statsminister Erna Solberg (H) åpnet før KrFs veivalg for å forhandle om endringer i abortloven hvis KrF valgte blå side.

KrF ønsker å forby tvillingabort og gjøre endringer i paragraf 2c i abortloven.

Paragraf 2c åpner for senabort blant annet hvis «det er stor fare for at barnet kan få alvorlig sykdom».

Powered by Labrador CMS