KrF om budsjettenighet: – Har glemt internasjonal solidaritet
Regjeringspartiene og SV er enige om en budsjettavtale som blant annet øker minstesatser for en rekke trygdeordninger og innfører gratis SFO for tredje trinn.
– Vi har landet et trygt og ansvarlig budsjett sammen, innledet finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) under en pressekonferanse søndag formiddag.
Forhandlingene om neste års statsbudsjett har pågått siden mandag 13. november, og søndag formiddag varslet regjeringen at de har kommet til enighet med SV.
Øker barnetrygda
– For SV var det avgjørende å få på plass et budsjett som tar grep om de viktigste utfordringene i vår tid – dyrtiden, økonomiske forskjeller og behovet for omstilling for å ta vare på klima og natur, sa SV-leder Kirsti Bergstø.
Barnetrygda skal økes med 2400 kroner i året for barn over seks år. Det skal innføres gratis halvdagsplass på SFO for tredje trinn, studiestøtten skal økes med ti prosent, heter det i avtalen.
I tillegg skal minstesatsene for uføretrygdede, AAP-mottakere og KVP-mottakere økes med 6000 kroner fra 1. juli.
– Svikter verdens fattige
KrFs finanspolitiske talsperson, Kjell Ingolf Ropstad, er på sin side svært skuffet over at regjeringen og SV har forlatt solidaritetslinjen og ikke har prioritert internasjonal solidaritet i regjeringsforhandlingene.
– Det er svært skuffende at SV og Ap har glemt internasjonal solidaritet. I forliket om statsbudsjettet for neste år som ble presentert i dag prioriterer de ikke verdens fattigste og når ikke målet om 1 prosent av brutto nasjonalinntekt til bistand, sier Ropstad.
– Det er første gang på mange år det viktige 1 prosent-målet ikke nås. Selv med Frp i regjering ble dette nådd. At det skulle skje i en situasjon der verdens fattige har fått det mer krevende gjør det enda mer alvorlig, sier han.
Han mener budsjettet betyr mindre skolegang, helsehjelp og mindre jobbskaping i en tid det trengs mer enn noen gang.
– Etter stengte skoler og økt arbeidsledighet, og nå dyrere mat og energi på grunn av Russlands innovasjon av Ukraina, har behovene bare økt. Samtidig har Norges inntekter økt kraftig, men vårt svar er altså å gå ned til under 1 prosent av BNI i bistand, tordner Ropstad.
Også Venstre-nestleder Sveinung Rotevatn mener det er spesielt at regjeringspartiene og SV har blitt enige om å kutte i bistand i statsbudsjettet for neste år.
– Det er vel å bra å styrke velferdsordninger for folk i Norge, men jeg synes faktisk et så rikt land som vårt skal ta seg råd til å gi en prosent i bistand. Det gjorde vi i alle årene med borgerlige budsjetter, sier Rotevatn.
Kritisk til pengebruken
Flere av opposisjonspartiene – både Rødt, MDG, Venstre, Frp, KrF og Høyre – kritiserer budsjettavtalen for å ikke hjelpe folk med hverdagsøkonomien.
– Regjeringen gjør ikke hverdagen enklere for folk og tar ikke ansvar for fremtiden. Budsjettet gjør lite for å styrke folks privatøkonomi, trygghet og beredskap og at Norge skal ha mer å leve av i fremtiden, sier Høyre-nestleder Tina Bru.
– Jeg tror ikke dette er nok til å stilne misnøyen med en politikk som ikke gir økonomisk trygghet for helt vanlige folk, sier Rødt-leder Marie Sneve Martinussen.
Samtidig reagerer flere av opposisjonspartiene på at den ekstra arbeidsgiveravgiften som regjeringen innførte i 2022, ikke blir redusert.
– SV har lenge vært sterkt kritiske til den såkalt «midlertidige» arbeidsgiveravgiften. Det ser vi ingenting til i dette budsjettet. Det kan nå bli enda vanskeligere for norske bedrifter i 2024, sier Frp-nestleder Hans Andreas Limi.
Savner klimatiltak
Både MDG og Venstre kritiserer regjeringen og SV for at de ikke bidrar til noe skifte i klima- og naturpolitikken med budsjettet som er lagt fram.
I budsjettet er det satt av omtrent fire milliarder kroner til ulike satsinger på grønn omstilling, i tillegg til at satsingen på frivillig skogvern økes til 449 millioner kroner.
– SV har dessverre ikke fått til noe for å omstille oljenæringen – Norges mest forurensende industri. Det er heller ingen store grep her som gjør det enklere og billigere for folk å leve miljøvennlig, skriver MDG i en pressemelding.
Åtte punkter
Regjeringspartiene og SV presenterer disse punktene som de viktigste endringene i forhold til regjeringens budsjettforslag som ble lagt fram i oktober:
* Barnetrygden for barn over 6 år økes med 2400 kroner i året (1,9 mrd. kroner)
* Innføre gratis halvdagsplass på SFO for tredje trinn (880 mill. kroner)
* Økt studiestøtte på 10 prosent fra 1. august 2024. (277 mill. kroner)
* Rekrutteringstilskudd til Helse nord (200 mill. kroner)
* Økt satsing på grønn omstilling (Forskjellige satsinger på omtrent 4 mrd. kroner)
* Økt satsing på frivillig skogvern. (449 mill. kroner)
* Klima og skogsatsing under UD. (1 mrd. kroner)
* Økt låneramme i Husbanken på 5 mrd. kroner.
Enigheten ble presentert i vandrehallen på Stortinget søndag formiddag
.