Ap-topp refser sine egne
- Reservasjonsmotstandere må akseptere at mange er sterkt i mot abort fordi det er å avbryte et spirende menneskeliv, sier Aps gruppeleder i Bergen bystyre, Harald Schjelderup. Han anklager eget parti for å opptre for arrogant i saken om reservasjonsrett.
- Ap er ikke villig til å lytte og nøye vurdere og diskutere med andre deres standpunkter i verdispørsmål. Vi fører en for lite reflektert debatt, sier Harald Schjelderup, gruppeleder for Arbeiderpartiet i bystyret i Bergen.
Han mener at partiet har vært for arrogant i debatten om reservasjonsmulighet for fastleger mot aborthenvisning.
- Jeg vil mane til å ha rom for intern diskusjon i partiet, men også å endre måten vi fører debatten i møte med dem vi er uenige med, sier han.
Mørkemenn
Ap-frontfiguren i Bergen reagerer sterkt på «de bastante utsagnene på begge sider» i debatten om reservasjonsmulighet for fastleger mot aborthenvisning.
Søndag skrev Schjelderup følgende i et innlegg i Bergens Tidende:
«Aller sterkest har jeg kanskje reagert på de angrepene som har vært rettet mot legene det gjelder. De har vært fremstilt som dinosaurer, forhistoriske og mørkemenn som vil herske over liv og død.»
Tvilte seg fram
Selv har Schjelderup «tvilt seg fram» til at han er mot reservasjonsmuligheten.
- Loven må være lik for alle, og da bør kvinners rettigheter gå foran legers mulighet til å reservere seg, bedyrer han.
Standpunktet tok han etter mange samtaler med en profilert reservasjonslege som han kjenner personlig, men ikke vil navngi.
- Jeg har veldig respekt for legens etiske dilemma og begrunnelsen han har gitt for at han ønsker seg reservasjon, sier Ap-politikeren.
«Abort er drap»
Schjelderup er blitt fortalt at foreningen for reservasjonslegene i forrige stortingsperiode ikke fikk sentrale Ap-politikere i tale.
- Det skuffet meg veldig, fordi det vitner om manglende respekt for de som har et annet syn enn seg selv.
Han kjenner til at flere i partiet ikke er fornøyd med måten reservasjonsdebatten har blitt ført på.
- Det gjelder også andre verdispørsmål, for eksempel innen bioteknologi. Den type saker skal vi bruke tid på, lytte til andres argumenter og ikke haste oss fram til konklusjoner.
- Det mener du at Ap har gjort til nå?
- Ja, men kritikken har gått til begge sider, også når det gjelder reservasjonssaken. Noen ser overhodet ikke den belastningen kvinner kan få når de ønsker henvisning til abort, som jo er tillatt i Norge.
- Mange reservasjonstilhengere er også abortmotstandere. Hva synes du om retorikken deres? Er det ok å si rett ut at abort er drap?
- Vi som er for selvbestemt abort må tåle å høre det faktum det er at abort er å avbryte et spirende menneskeliv. Men noe av retorikken har vært å sammenligne det med aktiv dødshjelp, og noe retorikk er hentet fra USA. Det reagerer jeg på.
Ærlig uenig
Stortingsrepresentant Jette Christensen (Ap) fra Hordaland er uenig i at partiet har vært for bastante i reservasjonsdebatten.
- Nei, det synes jeg ikke. Dette er en sak der vi er reelt politisk uenige med KrF. Vi diskuterer saken åpent og ærlig på det grunnlaget, og det er noe helt annet enn måten Høyre takler saken på, sier hun til Dagen.
Hun sier at det er bedre å være åpen om et standpunkt og ikke pakke det inn.
- Jeg føler ikke at det har vært angrep på reservasjonsleger. Men når man tar jobb som fastlege, må man utføre jobben som er å gi råd, veilede og henvise. Gjør man ikke det, er det naturlig for oss å påpeke det som ligger i oppdraget.
Gagner ikke
Christensen er ikke begeistret for sterke virkemidler fra reservasjonstilhengere.
Hun trekker fram varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) i Kristiansand, som postet et bilde av et 12 uker gammelt foster på sin Facebook-side i helgen.
Retorikk som at «abort er drap på fostre» mener hun også blir feil.
- Slike utspill gagner ikke debatten om reservasjonsrett, som dreier seg om hvor vidt fastleger skal reservere seg mot å gjøre jobben sin, ikke abort, sier Christensen.
DAGEN