Ap vil anerkjenne palestinsk stat
– Hvis vi får regjeringsansvar, åpner vi for anerkjennelse av en palestinsk stat, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.
Partilederen slo dette fast i sin oppsummering av første dag av landsmøtet i Oslo torsdag.
– Det må ikke lenger være en forutsetning at en fredsavtale er på plass, sier Støre.
– Okkupasjonen er hovedproblemet
Hovedkjernen i problemet er og blir okkupasjonen, understreket Ap-lederen, som samtidig la vekt på at Arbeiderpartiet er «venn av begge folk, både israelere og palestinere».
Han trekker fram den israelske statsministeren Benjamin Netanyahus utspill i valgkampen, der han slo fast at det ikke vil komme noen palestinsk stat i hans regjeringstid.
– Nå er fredsprosessen helt nede, sier Støre, som mener at saken blir satt på «evig vent» hvis Norge opprettholder kravet om en fredsavtale som forutsetning for å støtte anerkjennelsen av en palestinsk stat.
Ambassadør advarer
Tidligere torsdag gikk Israels ambassadør til Norge, Raphael Schutz, ut med en advarsel til Arbeiderpartiet. Å anerkjenne Palestina som egen stat nå, vil være et feilgrep som bidrar til å forlenge konflikten, mener han.
– Jeg er en sterk tilhenger av en palestinsk stat som kan leve fredelig side om side med Israel. Samtidig er jeg dypt overbevist om at en anerkjennelse av Palestina som en egen stat nå, er et feilgrep. Dette er også det israelske perspektivet, skriver Schutz i en kommentar til NTB.
Han var selv til stede under landsmøtetalen til Ap-leder Jonas Gahr Støre torsdag.
Støtter ikke moderate krefter
Ambassadøren mener en anerkjennelse ikke vil bemektige eller støtte opp om de moderate kreftene på palestinsk side, slik flere på Ap-landsmøtet torsdag kveld argumenterte for.
– Det er et feilgrep fordi en anerkjennelse verken vil bidra til fred eller reell palestinsk uavhengighet. Tvert imot vil det bare gjøre det vanskeligere å nå dette målet. Det skaper et falskt inntrykk hos palestinerne om at de kan nå sine mål uten å forhandle med Israel, sier Schutz.
Sverige har allerede anerkjent en palestinsk stat, og en rekke land har truffet såkalte uforpliktende vedtak om det samme.