Åpen folkekirke fikk rent flertall i kirkevalget
Bønnelista får representant i alle de ni bispedømmene som de stilte liste i.
En foreløpig mandatfordeling er nå klar etter valg til nye bispedømmeråd og Kirkemøtet. Den viser at Åpen folkekirke får rent flertall blant de 77 delegatene som ble valgt under årets kirkevalg hvor kirkens medlemmer stemmer.
Nykomlingen Bønnelista får mandat i alle ni bispedømmer de stilte liste i. Nominasjonskomiteen har 29 mandater, mens Åpen folkekirke har 39 mandater.
Åpen folkekirke beholder flertallet av leke medlemmer i seks bispedømmer, mens nominasjonskomiteens liste får flertall i Sør-Hålogaland. Valgdeltagelsen er på 12,7 prosent, mot 16,7 i 2015. Da er 1077 av 1171 sokn tatt med.
Hets
I Agder og Telemark bispedømme er Åpen folkekirke størst med fire representanter. Nominasjonskomiteen får to, mens Bønnelista får en representant. Dagen skrev om Håkon Kolstad Varhaug som ble hetset på avisen Lindesnes sin facebookside da han ga uttrykk for at han ville ha slutt på homovigsel.
22-åringen står som øverste representant på Bønnelista i Agder og Telemark bispedømme, og er sannsynligvis den som kommer inn.
Når Dagen tar kontakt har han ikke hørt nyhetene ennå.
– Jeg er på jobb, forklarer snekkeren.
– Er du fornøyd?
– Ja, selvfølgelig.
– Bønnelista fikk bare et mandat. Hva tenker du om det?
– Dette er ikke best, men det er ok, sier Varhaug, som sin unge alder til tross, er aktiv både i kirken, som leder for Vest-Agder krets av Søndagsskolen og ungdomsgruppeleder på bedehuset.
– Spennende diskusjoner
Hvem som skal sitte i de 11 bispedømmerådene i Norge har vært ekstra spennende i år siden kirkemedlemmene kunne velge mellom kandidater på tre lister. Åpen folkekirke og Nominasjonskomiteene stilte lister i alle bispedømmene, mens Bønnelista stilte i alle med unntak av Oslo og Sør-Hålogaland. I hvert bispedømme er det sju plasser som fordeles ut fra de tre listene som stilte til kirkevalg.
– For første gang har det vært tre lister i de fleste bispedømmer, og alle har fått mandat på Kirkemøtet. Dette blir det spennende diskusjoner av i årene som kommer, sier Kirkerådets direktør Ingrid Vad Nilsen i en pressemelding.
92 prosent av soknene har rapportert fra valget. Soknene har ikke talt personstemmer. Tallene medfører dermed noe usikkerhet. Endelig valgresultat skal være kjent 19. september.
– Nesten like mange mandater
Totalt hadde Bønnelista 76 kandidater på valg i Norge. Nominasjonskomiteens lister hadde 155 kandidater. Flest kandidater, totalt 170 personer, stilte for Åpen folkekirke.
Gard Sandaker-Nielsen, styreleder i Åpen folkekirke, skriver i en SMS til Dagen at det er gledelig at velgerne gir Åpen folkekirke fornyet tillit.
– Vi har fått bekreftet et solid mandat fra grunnplanet i kirka. En stor del av medlemmene ønsker en åpen folkekirke, sier han, og legger til:
– Vi gikk til valg på et bredt program med mange saker. Nå er vi motivert for å arbeide videre både lokalt og nasjonalt.
Lederen i Åpen folkekirke er fornøyd med at velgerne har alternativer å stemme på.
Sandaker Nielsen sier til Dagen at det ikke var å vente at de skulle klare å kopiere brakseieren fra 2015 da de fikk 61 prosent av stemmene.
– Vi er glade for at vi totalt sett nesten har fått like mange mandater som vi har hatt i denne perioden, sier han.
– Maksimalt
Magne Hersvik, toppkandidat i Stavanger bispedømme for Bønnelista, svarer på vegne av leder Jo Hedberg som er på ferie.
– Hvis vi får inn ni mandater, synes jeg det er et godt resultat. Sammenligner vi oss med politikken, kan vi kalle Bønnelista Miljøpartiet Blue Heaven, spøker han.
– Hva forventet dere?
– For min del har forventningene variert. Jeg tror dette er maksimalt av det vi kunne forvente oss.
– Du står øverst på lista i Stavanger. Regner du med at du kommer inn selv?
– Det kommer an på personstemmer og kumulering. Det spørs hvem velgerne har gått inn for og prioritert.
– Jobb å gjøre
Kirkevalget er i realiteten to valg: ett valg til landets 1200 menighetsråd og ett valg til de 11 bispedømmerådene. Medlemmene av bispedømmerådene sitter i kirkens «Storting», Kirkemøtet. Mens de nye bispedømmerådene tiltrer ved nyttår 2020, tiltrer de nyvalgte menighetsrådene allerede 1. november i år.
Ved bispedømmeråds- og kirkemøtevalget i 2015 ble det avgitt 469 289 stemmer. Det utgjorde 15,1 prosent av stemmene. Valgdeltagelsen ser dermed ut til å falle noe. Det er ikke Sandaker-Nielsen i Åpen folkekirke fornøyd med.
– Vårt mål i Åpen folkekirke er at den skal gå videre opp over tid. Her har hele kirken en jobb å gjøre, sier han.
I en pressemelding presiserte Kirkerådet at resultatet er foreløpig. Det skyldes forbehold om at det ikke er sikkert at alle soknene har rapportert inn tall innen fristen, og dels med forbehold om at den nøyaktige mandatfordelingen vil avhenge av en finregning av antall listestemmer. Personstemmene blir ikke talt i den foreløpige tellingen, og det kan derfor også bli endring av mandatfordelingen på grunn av såkalte «slengere». Dette er kandidater fra en liste som er skrevet på en annen liste.