VIL JOBBE: Mange prester gir uttrykk for at de har mer å gi selv om de blir 70. Nå kan det bli mulighet til å jobbe helt til de er 75. Illustrasjonsfoto: Bjørn Olav Hammerstad

Åpner for at 74-åringer kan være ansatt i kirken

Frykten for mannskapsmangel får Den norske kirke til å tenke nytt. Nå foreslås en ordning hvor medarbeidere kan ha ansettelse helt til 75-årsdagen.

Publisert Sist oppdatert

Forslaget om å åpne for tilsetting av medarbeidere i 70-årene ble denne uken sendt på høring av Kirkerådet. Det går i korthet ut på at arbeidstakere kan tilbys avtaler for ett år av gangen helt fram til fylte 75 år.

Det vil ikke bli en rettighet, men en mulighet som skal vurderes i hvert enkelt tilfelle, understreker kirkeledelsen.

Behov for arbeidskraft

I dag er det ikke mulig å ha fast arbeid i Den norske kirke etter fylte 70 år. Hovedregelen er at arbeidstakeren plikter å fratre ved første månedsskifte etter at aldersgrensen er nådd.

Den norske kirke står som kjent overfor betydelige utfordringer når det gjelder rekruttering til presteyrket. En stor andel av presteskapet nærmer seg ordinær pensjonsalder, og Kirkerådet håper at mange av dem i vil være «i posisjon» til å arbeide også etter at de har passert 70-årsmerket.

I forslaget heter det at kirken «har behov for å kunne bruke den arbeidskraftsressursen arbeidstakere som er over 70 år utgjør.»

Positiv fagforening

Presteforeningen har løftet problemstillingen - av to grunner, ifølge leder Martin Enstad. Den ene er utfordringene knyttet til rekruttering og bemanningsbehov. Den andre er medlemmer som nærmer seg 70 og som gir uttrykk for at de skulle ønske de kunne jobbe lenger.

Martin Enstad er leder i Presteforeningen. Han blir overrasket om forslaget ikke blir vedtatt. Foto: Dagen-arkiv

I forslaget berøres en rekke tekniske spørsmål som bruk av egenmelding, sykepenger, avtalefestede fridager for seniorer og pensjonsordninger.

«Hovedregelen vil være at de ordninger som gjelder for ansatte under 70 år også gjelder for de over 70 år,» heter det i forslaget.

– Vi må få kartlagt konsekvensene slik at de som går inn på dette, vet hva de går skriver under på, sier lederen for prestenens største fagforening.

- Ikke frislipp

- Det er jo mange over 70 som har mye å gi som arbeidstakere, og vi trenger å bruke den ressursen som de utgjør. Så har det vært gitt åpning for dette blant annet i staten. Nå håper vi å gjøre det samme i kirken, sier nestleder i Kirkerådet, Karin Elin Berg til Dagen.

Allerede i dag gjør mange pensjonerte prester som gjør tjeneste i Den norske kirke.

– Hva er den store forskjellen på slike ordninger og det forslaget dere nå legger fram?

– Den store forskjellen er at vi inngår avtaler for et år av gangen. I dag er det mange pensjonister som stiller opp for kortere eller lengre perioder, påpeker Berg, som understreker at det ikke blir noen individuell rettighet å fortsette i jobben etter fylte 70.

– Det skal gjøres en konkret vurdering i hvert enkelt tilfelle, og avtalen har en varighet på maksimalt et år om gangen. Det er ikke snakk om noe frislipp, sier hun.

Av forslaget framgår det at 75 år er en absolutt aldersgrense. Etter dette kan ikke årskontraktene forlenges.

– Kan det også tegnes årskontrakter med en biskop som har fylt 70?

– Ja, også biskoper, svarer Berg.

Tror det blir vedtatt

Forslaget er sendt på høring til bispedømmerådene, KA Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter og arbeidstakerorganisasjonene i Den norske kirke. Høringsfristen er 25. februar.

Karin Elin Berg, nestleder i Kirkerådet, sier at ordningen kan tre i kraft allerede i mars/apri i år. Forutsetningen er da at Kirkerådet behandler saken på sitt møte i mars.

– Hvor sannsynlig er det at ordningen blir vedtatt?

– Jeg blir overrasket dersom dette ikke blir vedtatt, svarer leder i Presteforeningen, Martin Enstad.

Delegert myndighet

Kirkerådet foreslår at det etableres en egen og forenklet ordning for behandling av saker der det skal tegnes ettårskontrakter med prester i alderen 70 til 75 år. Myndigheten foreslås delegert til biskopen. Ansettelsene skal altså ikke skje i bispedømmerådene, som foretar ordinære presteansettelser.

Biskopene må imidlertid rådføre seg med stiftsdirektør og bispedømmerådsleder. «Dersom det i disse samtalene ikke er enighet om at det er ønskelig at arbeidstakeren fortsetter i stillingen, bør ikke forlengelse tilbys», heter det i forslaget.

Powered by Labrador CMS