KIRKEVALG: Jo Hedberg er åpen for at Bønnelista kan samarbeide med Frimodig kirke i bispedømmer der det er vanskelig å få tak i mange nok kandidater.

Åpner for konservativt listesamarbeid i kirkevalget

Lederen for Bønnelista mener de er på linje med ny konkurrent i viktige spørsmål.

Publisert Sist oppdatert

Onsdag ble det kjent at nettverket Frimodig kirke stiller lister ved neste valg i Den norske kirke. Dette skjer i 2023.

Ved sist valg var Bønnelista den tydeligste utfordreren til Åpen folkekirke, som i dag har rent flertall i Kirkemøtet. Dette er partiet som fikk ved vedtatt at Den norske kirke innfører en liturgi for likekjønnet vigsel.

– Står nær hverandre

– Vi har hatt noen samtaler og avventer Frimodig kirkes program. Vi er spent på hva de går for og hvordan de vil fornye kirken. Den er jo i sterk nedgang, sier Jo Hedberg.

Han er leder for Bønnelista, som har ni mandater i dagens kirkemøte.

Hedberg tror de to listene vil ha mye til felles.

– Jeg tror vi står nær hverandre i lærespørsmål og i synet på at kirken taper terreng når teologien avviker fra Bibelen. Men vi må også gjøre andre grep, mener Hedberg, som er innvalgt i Kirkemøtet fra Tunsberg bispedømme.

– Rart at vi blir kritisert

Bønnelista mener det bør plantes nye menigheter i Den norske kirke. De har knyttet seg til en internasjonal menighetsplantingsbevegelse, som ifølge Hedberg har bidratt til oppstart av nesten en million menigheter rundt omkring i verden.

– Jeg opplever at det er en viss skepsis til dette programmet innenfor Frimodig kirke. Men jeg synes det er rart at vi blir kritisert for det, sier Hedberg.

Han er selv med i Frimodig kirke og var til stede under nettverkets medlemsmøte. Det var her vedtaket om å stille lister ble gjort.

– Disippelgjøring og menighetsplanting er viktige saker for oss, sier Hedberg.

Åpner for listesamarbeid

Frimodig kirke har nedsatt et utvalg, som skal utvikle nettverket som en kirkepolitisk aktør. Veien videre kommer opp til behandling på årsmøtet i mars.

Også Bønnelista har et styre og et årsmøte, og Hedberg vil ikke forskottere hvordan de lander med tanke på et eventuelt samarbeid på konservativ side.

Men han åpner for listesamarbeid i bispedømmer der det vil være vanskelig å finne nok kandidater. Han nevner Oslo og Sør-Hålogaland som eksempler på slike bispedømmer.

– Det er ikke sikkert at vi får noen endelig avklaring på dette før helt inn mot fristen for innlevering av lister 30.mars 2023.

KIRKEMØTET: Her er norsk kirkemakt samlet. Bildet er fra en gudstjeneste i Nidarosdomen under Kirkemøtet i 2019.

– Hva må til for at dere kan samarbeide med Frimodig kirke om lister?

– Det er viktig at de har et program der det går tydelig fram at man skiller politikk og humanisme ut av kirkens tenkning. Det er en vanskelig øvelse. I dag har vi en situasjon der dette er sauset sammen i kirkens ledelse og kirkens tenkning. Vi ønsker en åndsdrevet kirke, en kirke ledet av Ordet og Ånden, framholder Hedberg overfor Dagen.

– Opplever du Frimodig kirke som en konkurrent?

– Jeg vet ikke. Nå ser jeg at de profilerer seg som en «midtliste». Så de tenker vel å prøve å overta for Nominasjonskomiteens lister.

Vil egentlig legge ned seg selv

Dette har tradisjonelt vært de mest vanlige listene ved norske kirkevalg. Men ordningen med nominasjonskomiteer i regi av bispedømmene kan forsvinne dersom Kirkemøtet vedtar et forslag til ny valgordning.

Forslaget om dette er bakgrunnen for at Frimodig kirke føler seg presset til å delta i et listevalg - noe de prinsipielt er imot.

- Vi er helt på linje med Frimodig kirke i dette spørsmålet. I våre vedtekter står det at Bønnelista så snart som mulig skal legges ned, når behovet for nominasjonslister opphører.

LEDER: Sokneprest Sverre Elgvin Lied er styreleder i Frimodig kirke.

Ikke realistisk med omkamp

Onsdag sa lederen i Frimodig kirke, sokneprest Sverre Elgvin Lied, at de på kort sikt ikke anser det som realistisk å yppe til omkamp om likekjønnet vigsel. Denne saken er hovedgrunnen til at det har oppstått konkurrerende lister ved kirkevalget.

Hedberg er langt på vei enig:

– Vrang lære er en av grunnene til at det går dårlig med kirken, så vi vil endre vigselsvedtaket så snart det er flertall for det i Kirkemøtet. Men det er ikke noe vi jobber spesielt med. Vi ønsker en kirke som er lydig mot bibelordet. På kort sikt er det ikke realistisk å reversere vedtaket.

Fra programmet til Bønnelista

Her er noe av det Bønnelista arbeider for:

• at menigheten (soknet) er den grunnleggende enheten i Den norske kirke. Det arbeides derfor for minst mulig kirkelig byråkrati og sentralstyring. Ressurser må styres til lokalmenighetene og lokalmenigheten må bestemme hvem som ansettes lokalt.

• at valg av kirkens tillitsvalgte skjer i tilknytning til gudstjenesten, som for få år siden.

• arbeid for kristen enhet i tråd med kirkens klassiske tro, både lokalt og sentralt.

• at kirken skal være tydelig i sin veiledning til ungdom om Bibelens gode råd om sex og samliv.

• tiltak som gir konfirmanter motivasjon til å fortsette et aktivt liv i menigheten.

Kilde: Bønnelista

Nei til demokrati

Sverre Elgvin Lied sier det blir en hovedsak for Frimodig kirke å arbeide for at det finnes et reelt rom for de som står for det tradisjonelle synet i ekteskapssaken.

– Her er vi helt på linje, sier Hedberg.

– Hva skiller dere fra Frimodig kirke?

– De prøver nok å favne breiere enn Bønnelista. Uten at jeg skal påstå det veldig bastant, har jeg inntrykk av at en del i Frimodig kirke tenker mer humanistisk enn vi i Bønnelista.

– Humanistisk?

– At man går for ting som ikke har noen bibelsk begrunnelse, men som vi har holdt på med i kirken i årevis og tenker at det er riktig.

– Som for eksempel?

– Demokrati i kirken. Det er ingen bibelsk størrelse, selv om vi er avhengig av et visst demokrati for at staten skal samle medlemsavgiften for kirken, sier Hedberg.

Powered by Labrador CMS