Åpner for millionstøtte til Åpen folkekirke

Konservativ liste mangler hundre underskrifter. Frimodig kirke stiller ikke lister og får derfor ikke penger.

Publisert Sist oppdatert

Foran kirkevalget har Kirkerådet gått inn for å bevilge i underkant av 1,5 millioner kroner til Åpen Folkekirke og andre grupper som klarer å samle inn 300 underskrifter innen 2. januar.

Hvor stor støtten blir, er avhengig av Kirkerådets budsjettbehandling og statsbudsjettet. Dette vil bli avklart i desember 2018. Forslaget er at en registrert nomineringsgruppe kan søke inntil 20 000 kr i intensjonsstøtte per bispedømme og inntil 100 000 kr i listestøtte per bispedømme. I tillegg kan en nomineringsgruppe som stiller lister i minst seks bispedømmer søke om inntil 100 000 kr til sentralt nivå.

Med lister i alle elleve bispedømmer vil altså Åpen Folkekirke kunne få litt over 1,4 millioner i støtte.

Eneste søker

Foreløpig er det også bare Åpen Folkekirke som har levert søknad om å bli godkjent som en registrert nomineringsgruppe, noe som er kravet for å få pengene. Da må man ha 300 underskrifter og ellers oppfylle noen andre formelle krav.

– Per i dag er det ingen registrerte nomineringsgrupper. Åpen Folkekirke har akkurat levert søknad om godkjenning. Denne søknaden er ikke behandlet ennå. Fristen for å søke registrering er 2. januar, sier Ole Inge Bekkelund, som er avdelingsdirektør i avdeling for kirkeordning i Kirkerådet.

– Det er Kirkemøtet som har vedtatt kirkevalgreglene, der det går fram at Kirkerådet skal gi støtte til registrerte nomineringsgrupper i form av intensjonsstøtte og listestøtte, sier Bekkelund.

Det konservative nettverket Frimodig Kirke stiller ikke liste til kirkevalget. De har også sagt at de ikke ønsker å være en kamporganisasjon, men vil støtte kandidater med et konservativt bibelsyn som stiller på nominasjonslista.

Mangler underskrifter

En gruppe som stiller lister er Bønnelista, med Jo Hedberg som frontfigur. Lista springer ut av en organisasjon kalt Forening for kirkevalg og kirkeledelse, og den springer ut fra den eksisterende foreningen Bønn for Den norske kirke, der Hedberg er styreleder.

– Vi har rundt 200 underskrifter nå, sier Hedberg. Han forteller at de først hadde samlet inn underskrifter elektronisk, men at dette ikke ble godkjent og de måtte derfor begynne på nytt på papir.

Han har tro på at de vil greie fristen innen 2. januar for å samle inn 300 underskrifter.

– Vi har sendt brev til alle menighetsråd i hele landet, der vi ber om forslag til mennesker som kan være kandidater på Bønnelista. Vi oppfordrer også menighetsrådene til å gjøre kjent muligheten til å støtte Bønnelista med sin underskrift før jul. Underskriftene er taushetsbelagt og skal ikke offentliggjøres, sier Hedberg.

Annen strategi

Dagen har vært i kontakt med Frimodig Kirke for å spørre hvordan de vurderer denne situasjonen, men har foreløpig ikke fått svar på våre henvendelser.

– Vi har en annen strategi og visjon enn Bønnelista. Når en part mobiliserer foran kirkevalget slik Bønnelista gjør, vil motparten gjøre det samme. Da skapes det en polarisering, der Åpen folkekirke har et større mobiliseringspotensial enn det vi har, har leder i Frimodig kirke, Svein Granerud, tidligere sagt til Vårt Land om de ulike veivalgene.

Han sa i oktober at Frimodig kirke i stedet vil støtte konservative kandidater på nominasjonslistene, som nomineres av de ulike bispedømmene.

– Frimodig kirke tror vi har større gjennomslagskraft hvis våre kandidater står på nominasjonslistene. En ny, selvstendig liste vil ha begrenset mobiliseringspotensial, også fordi det vil føre til spredning av de konservative kandidatene. Det er ikke sikkert det vil gi flere stemmer.

Nominasjonskomiteens lister får også pengestøtte, men disse blir dekket gjennom at det leveres regnskap til de ulike bispedømmene.

Kirkevalget

Kirkevalget 2019 arrangeres samtidig med kommunevalget 8. og 9. september.

Man velger bispedømmerådsmedlemmer, som til sammen utgjør Kirkemøtet, kirkens høyeste organ.

Alle medlemmer av kirken som har fylt 15 år har stemmerett.

Powered by Labrador CMS