Åpnet ny kirke for Midtøsten-flyktninger

Kristne flyktninger fra Midtøsten har nå fått sin egen kirke i den sydsvenske byen Södertälje.

Publisert Sist oppdatert

Kirken ble åpnet forrige uke i den svenske byen som ligger 30 km sør for Stockholm. Den skal første og fremst være et tilbud til de anslagsvis mellom 5.000 - 6.000 kaldeiske katolikkene som har reetablert seg i byen etter at de ble tvunget til å forlate fra hjemmene sine i Syria og Irak.

Kardinal Rainer Maria Woelki fra Köln i Tyskland, som deltok i vigslingen av den nye kirken, forklarte på tysk radio at kaldeiske katolikker er den største kristne flyktningegruppen som har kommet til Sverige.

Ifølge World Watch Monitor har kardinalens erkebispedømme bidratt til å betale for den nye kirken i den sydsvenske byen, hvor over 40 prosent av den nåværende befolkningen er fra Midtøsten. Det er mennesker som har innvandret i stort antall siden 2003.

Det offisielle navnet på den nye kirken er «Kaldeiskt kulturcentrum Jungfru Maria kyrka», og grunnstenen ble nedlagt for nøyaktig et år siden.

Vold og trusler

Volden og trislene mot kristne har pågått i mange år, og mange av dem som de siste årene er blitt tvunget til å flykte fra Syria og Irak er kaldeere.

I deres nærområder er mange kirker og klostre rasert og ødelagt av blant andre terrorgruppen IS. Kaldeerne tilhører den kaldeisk-katolske kirken, en østlig selvstyrt kirke som har fullt kirkefellesskap med den romersk-katolske kirken.

Ifølge den svenske katolske kirken, har omlag 17.000 kaldeere flyktet fra Midtøsten til Sverige, og et stort antall av disse har bosatt seg i Södertälje-området.

Den katolske biskopen i Sverige, Anders Arborelius, besluttet at det katolske bispedømmet i Stockholm skulle hjelpe sine trosfrender fra Midtøsten med å samle inn penger til nybygget. Hele prosjektet er finansiert gjennom gaver og frivillige bidrag.

Blir borte

Kardinal Woelki sa også at i år 2000 bodde det 13.000 kaldeiske, katolske familier i Bagdad og Mosul, men i dag er det bare omlag 100 av dem igjen.

Han la til at mange av de som flyktet tror ikke at de kan komme tilbake til sine hjemland fordi forfølgelsen rettet mot kristne i Midtøsten fortsetter.

Mens kaldeiske katolikker utgjør majoriteten, inkluderer det kristne samfunnet også medlemmer av den armenske, syrisk-ortodokse og syrisk-katolske kirken, samt melkittene og maronittene, opplyste kardinalen.

160.000 flyktninger

Sverige har vært blant de landene som har tatt imot flest flyktninger fra Midtøsten. I 2015 tok våre naboer imot omlag 160.000 asylsøkere. I 2016 falt tallet ned til 22.000.

Likevel ble hele 68.000 flyktninger innvilget beskyttelse i Sverige i 2016 fordi mange av sakene fra 2015 ble utsatt. I forhold til folke­tallet er det bare Uganda som ga beskyttelse til flere flyktninger i fjor, viser tall fra Flyktning­hjelpen.

Sverige innvilget 77 prosent av asylsøknadene som ble behandlet i første instans i 2016. Dette er langt over gjennomsnittet i EU.

Powered by Labrador CMS