FORMØRKELSE: Formørkelsen topper seg i intervjuet med Bjørn Olav Utvik. Uten kritiske spørsmål får UiO-professoren sammenligne islamister med «kristne vekkelsesbevegelser i Norge på attenhundretallet», skriver Conrad Myrland. Bildet viser forsiden av forskningsmagasinet Apollon nummer 4/2014.
Apollon skaper formørkelse
I gresk mytologi er Apollon guden for lys, sannhet og profetisk klarsyn. På Universitetet i Oslo er Apollon et forskningsmagasin som ikke alltid når opp til den samme guddommelige standard.
I siste utgave av Apollon er side 16 til 43 satt av til temaet «Midtøsten». Forsiden er illustrert med et blodig hjerte kleiset oppå et over hundre år gammel tysk kart fra området. Det var den gang Palestina var en geografisk betegnelse som inngikk i storområdet Syria – okkupert og fjernstyrt fra Istanbul i det osmanske riket.
På 28 sider er det selvsagt interessant lesestoff. Alt er på ingen måte formørket. Men det er prioriteringer, tekst og bilder som ikke burde være et forskningsmagasin verdig.
Midtøsten og Nord-Afrika har stått i flammer i snart fire år. Likevel avslører Apollon at redaksjonen har et helt sykelig overfokus på palestinere og deres konflikt med israelerne. Vi kan lese om palestinernes folkehelse (2 sider), fødestuer (2), uvisshet og håpløshet (2) og kristne (4). I tillegg kommer tre sider om USAs forhold til Israel. I to artikler på seks og tre sider drøftes den arabiske våren (her er man igjen innom Israel) og islamisme i mer generelle vendinger av forskere ved UiO. De seks siste sidene handler om hellige steder i Libanon, kristne i Midtøsten og arabernes ordhistorie.