Opprørspoliti holder vakt under en demonstrasjon ved nasjonalforsamlingen i Egypt mandag. Den arabiske revolusjonen har ikke ført Egypt og andre nordafrikanske land i den retningen demonstrantene ønsket. Foto: Mohamed Abd El Ghany / Reuters / NTB scanpix

Arabisk vår er blitt til hard vinter

En tu­ni­sisk gate­sel­gers tra­gis­ke selv­mord ut­løs­te for tre år siden et vold­somt folke­opp­rør i land etter land i Midt­østen. I dag lig­ger drøm­me­ne om en bedre fram­tid i grus.

Publisert Sist oppdatert

Tirs­dag var det tre år siden 26-årin­gen Mo­ham­med Bouazizi satte fyr på seg selv i Sidi Bouzidm, en av Tu­ni­sias fat­tigs­te byer.

Med det star­tet folke­opp­rø­ret som fikk nav­net den ara­bis­ke våren, og som på få uker spred­te seg til land som Egypt, Jemen, Syria, Libya, Ku­wait og Bah­rain.

Ulike skjeb­ner

I dag er det lite som tyder på at lan­de­ne i Midt­østen går en ly­se­re fram­tid i møte. I hvert fall ikke med det førs­te. I Egypt er mi­li­tæ­ret til­ba­ke ved roret. I Syria er bor­ger­kri­gen inne i sitt tred­je år. I Libya ska­per væp­ne­de grup­per kaos og utrygg­het, og i Bah­rain sit­ter ak­ti­vis­ter bak lås og slå.

Si­tua­sjo­nen står i sterk kon­trast til op­ti­mis­men som rådet rett etter at de auto­ri­tæ­re le­der­ne i Egypt og Tu­ni­sia hadde falt våren 2011.

- Vi hadde en ren re­vo­lu­sjon. Den tid­li­ge­re pre­si­den­ten viste seg å være en fei­ging. Han bare flyk­tet. Det var ikke som for de stak­kars li­by­er­ne eller i Syria, men det tente ilden til alle de andre re­vo­lu­sjo­ne­ne, sier Was­sim Her­is­si, en ra­dio-DJ til BBC.

Like fat­ti­ge

I selve re­vo­lu­sjo­nens vugge, Tu­ni­sia, er ar­beids­løs­he­ten fort­satt på 15 pro­sent, slik den var da Bouazizi tok livet sitt i frust­ra­sjon over sin vans­ke­li­ge øko­no­mis­ke si­tua­sjon. Lan­det står sam­ti­dig fast i en po­li­tisk krise som følge av at isla­mis­ter og se­ku­læ­re har hatt store pro­ble­mer med å enes, slik til­fel­let også har vært i Egypt.

Tu­ni­sis­ke ak­ti­vis­ter og en av lan­dets størs­te fag­or­ga­ni­sa­sjo­ner gikk tirs­dag sam­men om å mar­ke­re tre­års­da­gen for det som kunne ha blitt star­ten på en po­si­tiv om­velt­ning i den ara­bis­ke ver­den. Men lan­dets le­de­re var ikke vel­kom­ne.

- Tre år har gått, og in­gen­ting er for­and­ret. Den so­sia­le og øko­no­mis­ke si­tua­sjo­nen er fort­satt vans­ke­lig, og re­gio­nen har sun­ket inn i elen­dig­het, sier en av de­mon­stran­te­ne, Mond­her Chai­bi.

Po­li­tisk lam­mel­se

Chai­bi og flere andre ak­ti­vis­ter bruk­te dagen til å be­sø­ke ste­det der Bouazizi tok sitt eget liv. Det skul­le også hol­des minne­mar­ke­rin­ger for to op­po­si­sjons­po­li­ti­ke­re som ble drept tid­li­ge­re i år, an­gi­ve­lig av yt­ter­lig­gå­en­de isla­mis­ter.

Dra­pe­ne førte til krav om at den isla­mist-ori­en­ter­te re­gje­rin­gen må gå av. Men i ste­det for å gå av har re­gje­rin­gen greid å for­hand­le fram en av­ta­le om en sam­lings­re­gje­ring med se­ku­læ­re og uav­hen­gi­ge po­li­ti­ke­re.

Det spil­ler imid­ler­tid liten rolle for de­mon­stran­te­ne, som fram­hol­der at lan­det og spe­si­elt re­gio­nen rundt Sidi Bouzid er like fat­tig nå som før folke­opp­rø­ret.

Powered by Labrador CMS