- Arbeiderpartiet + friskoler = Sant
Statsviter Aksel Braanen Sterri refser Arbeiderpartiets skepsis til private skoler. - De trengs for å gjøre den offentlige skolen bedre, mener han.
- Dagens skole lever ikke opp til Arbeiderpartiets mål. Ved å åpne for private alternativer, konkurranse og valgfrihet, vil den offentlige skolen bli bedre, mener statsviter og sosialdemokrat Aksel Braanen Sterri (27)
- Jeg kan ikke se at det er en sunn konkurranse, sier stortingsrepresentant Hadia Tajik (Ap).
Hva gikk galt?
- Arbeiderpartiet kjører på med et ideal om fellesskolen, som i liten grad er en realitet. Det er flere problemer på norske skoler. Det til tross for at vi har høy utdanning, er et rikt land og har dyktige lærere. Hva går gærent, spør Sterri.
Han har vært analytiker ved Arbeiderpartiets partikontor, trainee i Arbeiderpartiets stortingsgruppe, og leder for tankesmien Progressiv.
I dag lanserer Sterri boken «Tilbake til politikken». Der tar han et oppgjør med Arbeiderpartiets politikk og «visjonsløse» ideologi.
Må bestemme selv
Sterri avviser en sammenheng i Arbeiderparitets kronargument om hvor dårlig det står til i Sverige etter frislipp av friskoler.
- Høyre vil åpne for flere private skoler. Da må Ap tenkte smart om hvordan vi kan både tillate valgfrihet og samtidig forhindre at de svakeste elevene kommer dårlig ut og at de beste velger seg til andre skoler, sier Sterri.
Han mener at Arbeiderpartiets politikk generelt trenger å bygges grundigere på det sosialdemokratiske frihetsbegrepet.
- Målet er å styrke den enkelte opp mot systemet alle situasjoner og gi dem selvbestemmelse, forklarer han.
Redningstiltak
For å redde den norske skolen, peker Sterri på tre tiltak:
* La pengene følge eleven slik at eleven har makt bak sine krav om bedre undervisning.
* Gi høyere finansiering per elev med ressurssvak bakgrunn.
* På videregående gi høyere finansiering til dem med dårlig karakter.
- Vil ikke dette skape sterke skiller mellom sterke og svake elever?
- Poenget er å unngå det. Vi ser det allerede i stor grad i dag, særlig i Oslo. Nærområdet der du bor er ofte sterkt segregert, og det er en utvikling vi vil se mer av, sier Sterri.
Feilslått fellesskole
Han mener at partiets politikk med en felles skole der folk fra alle bakgrunner møtes og integreres, er feilslått.
- Det er ikke mulig å få til en endring i skolestrukturen uten å sukre pillen med valgfrihet.
Sterri er mer positiv til kommersielle skoler som vil tjene penger på driften enn religiøse alternativer.
- Hvis det er penger ut av statskassa til egen vinning som skal til for at skoleaktører skal gi en god utdanning til våre barn, er jeg ikke i prinsippet mot en slik ordning. Det ser ut til å fungere ganske bra i barnehager.
Skeptisk politiker
Stortingsrepresentant Hadia Tajik er delvis enig.
- Mer må gjøres for at felleskolens skal fungere på best mulig måter. Mange elever strever med at de ikke får tilstrekkelig utfordring på eget nivå, sier Tajik til Dagen.
Hun er derimot svært skeptisk til at private skolers konkurranse med offentlige skoler vil gjøre den offentlige skolen bedre.
- Sterri skiller ikke mellom ulike konkurranser. En privatskole med pedagogisk alternativ vil konkurrere med den offentlige skolen på pedagogikk. Det er positivt. Religiøse skoler vil konkurrere på fellesskap, og det er jeg mer kritisk til. Private, kommersielle skoler som John Bauer-gymnasene konkurrerer på ressurser. Det kan jeg ikke se at er en sunn konkurranse. Det gjør heller ikke fellesskolen bedre, sier Tajik.
DAGEN