Arbeidsgruppe har vurdert Oslo katolske bispedømmes arbeid mot seksuelt misbruk
Rapporten er nå levert til biskopen. Gruppen foreslår eget ombud og målrettede undersøkelser.
Arbeidsgruppen, som ble etablert i januar i år, fikk mandat av biskop Bernt Eidsvig til å vurdere Den katolske bispedømmets arbeid mot seksuelt misbruk gjennom de siste 70 årene.
Biskopen mottok resultatet 22. juni.
Mest mulig kunnskap
Gruppens rapport innebærer kartlegging, forebygging, beredskap og hjelp i arbeidet mot seksuelle overgrep. Hele rapporten kan leses her.
– Vi har hatt fellesmøter en gang i måneden og løpende kontakt. Vi har fordelt arbeidsoppgaver oss imellom på ulike felt og møttes til grundige diskusjoner, sier Hans Rossiné.
Han er kommunikasjonssjef i OKB og gruppens faglige sekretær.
Gruppen har blant annet jobbet med rapporter fra andre land. De studerte også forskning på seksuell misbruk i Norge. Så møttes de og diskuterte sammen.
– Vi har jobbet på denne måten for å innhente mest mulig kunnskap og få solid bakgrunn for våre felles vurderinger, råd og anbefalinger.
Tatt på alvor
I intervjuet med katolsk.no roses biskopens arbeid.
Hans Rossiné fremhever kirkens innsats til Dagen.
– Dette feltet er blitt tatt på alvor og arbeidet ble systematisert med den første beredskapsplanen mot seksuelle overgrep i 2003. Biskop Eidsvig har vært aktiv og en pådriver i forebyggingsarbeidet.
Rapporten oppfordrer til å finne ut løsninger for arbeidet fremover.
– Dette er også klart et felt hvor det er rom for forbedringer. Vi foreslår blant flere nye tiltak et eget ombud og målrettede undersøkelser, sier Rossiné.
– Kirken skal ivareta dem som har vært utsatt og prøve å lege sårene hvis de utsatte ønsker det. Vi må tenke oss om hvordan vi kan gjøre dette på best mulig måte.
– Man må vurdere hva som er mest hensiktsmessig, legger han til.
Ikke granskingskommisjon
Gruppen anbefaler derimot ikke granskningskommisjon. Den katolske kirken i andre land har satt i gang slike kommisjoner for å avdekke overgrepssaker. Det var nettopp spørsmålet om et slikt arbeid skulle settes i gang i Norge, som gjorde at gruppen ble til.
Gruppelederen, Knut Ruyter, forklarer i intervjuet med katolsk.no at en slik kommisjon ville ikke vært hensiktsmessig. Han er professor i systematisk teologi og etikk ved Teologisk fakultet, Universitetet i Oslo,
Kommunikasjonssjefen i OKB, Hans Rossiné, kommenterer gruppens enstemmige svar.
– Arbeidsgruppens vurdering er at den rapporten vi har avlevert langt på vei dekker behovet for en kommisjon.
Så legger han til.
– Men nå er det opp til biskopen å vurdere de råd og de tiltakene vi har anbefalt og beslutte videre vei. Det vil han gjøre etter å ha konsultert våre kirkelige organer og andre tilbakemeldinger han måtte få.