GAMING: Acta skal arrangere gaming-leir i sommer sammen med Agder og Telemark bispedømme. Her fra et større arrangement på Hellerudsletta utenfor Oslo.

Arrangerer historisk gaming-leir for unge: – Dette er bare begynnelsen

Leirsjef mener Jesus og dataspill er en naturlig kombinasjon.

Publisert Sist oppdatert

I juni skal ungdomsorganisasjonen til Normisjon, Acta, gjøre noe de aldri har gjort før.

I samarbeid med Agder og Telemark bispedømme arrangerer de gaming-leir i Grimstad for ungdommer i alderen 13–19.

Det var Vårt Land som omtalte leiren først.

Leirsjef for «Respawn Gaming Camp», Pål Møll Abrahamsen, har personlig et godt forhold til dataspill og har vært en ivrig gamer.

Han ser ingen grunn til at ikke Jesus kan bli en del av den digitale lekegrinden.

– «Alle» unge i dag gamer. Og det kommer ikke til å bli færre. Jeg tror dette bare er begynnelsen, og kirken gjør klokt i melde seg på utviklingen, sier Abrahamsen til Dagen.

Mer en bare spill

Medietilsynet gjennomførte i 2020 en stor spørreundersøkelse om barn og unge i alderen 9–18 år om bruk av dataspill.

96 prosent av guttene oppgav at de gamet til vanlig. 76 prosent av jentene svarte det samme.

– Til foreldrene som mener dataspill spiser for mye av barnas tid, hvorfor sende barna til en leir hvor mye handler om nettopp å game?

– Fordi gaming også har mye positivt ved seg. Det er samlende og gir en arena for unge som kanskje ikke tiltrekkes av de klassiske leirene. Kanskje vi nå når en helt ny type deltakergruppe. Så må jeg legge til at leiren inneholder en rekke andre aktiviteter og kristne elementer, sier Abrahamsen.

PÅL MØLL ABRAHAMSEN: Leirsjef for «Respawn Gaming Camp».

Han peker på daglige morgen- og kveldsmøter, seminarer med folk som har digital kompetanse som spesialfelt og fysiske aktiviteter på dagtid.

– Kirken har etter min mening holdt seg for lenge tilbake når det gjelder dataspill. I stedet burde man snu det hele til noe positivt. Det er det vi håper å gjøre noe med her, sier leirsjefen.

Bevisste på voldelige spill

Blant de mest populære spillene i dag er Fortnite, FIFA, Minecraft, Roblox, Call of Duty og GTA.

Enkelte av disse spillene ligger i kategorien voldelige og har høy aldersgrense.

– Vi er veldig bevisste på aldersgrensene. Alle deltakere forventes å respektere grensene og vi vil følge opp underveis. Alle offisielle turneringer skjer kun med spill som har maksgrense på 12 år, sier Abrahamsen.

POPULÆRT: Fra en internasjonal turnering i spillet Overwatch i 2018, New York. Spill-eventer som dette trekker mange tusen fans over hele verden.

– Hva med for eksempel spillet Fortnite som er kategorisert som voldelig og med 12-årsgrense?

– Fortnite er et skytespill. Samtidig er det så animert og med fiktive våpen at jeg heller vil sammenligne det med paintball. Det samme gjelder spillet Overwatch som er i samme kategori.

Håper på spredning

Pål Møll Abrahamsen gleder seg til å kunne gjennomføre leiren ved navn «Respawn» som på gaming-språk betyr å «gjenopplive» karakteren du styrer.

Leirsjefen håper at flere kristne fellesskap på sikt kan vekke et gamingmiljø til liv.

– Noen ungdomsmiljøer i ulike kirker har testet ut gaming før, med kjempehell. Selv om jeg mener kirken er noe sent ute, tror jeg dette er veien å gå fremover. Ingenting hadde vært bedre enn om gaming kunne blitt en del av kirken. Det handler om å gjøre Jesus synlig der folk er, sier Abrahamsen.

Powered by Labrador CMS