KONKURRANSE: – Når man gir ut lovsang så er ikke målet å lage en «hit», sier artist, produsent og låtskriver Christian Ingebrigtsen (46).

Artist Christian Ingebrigtsen advarer: – Lovsang må ikke bli et kommersielt produkt

Selv er han aktuell med sin første lovsang, som er inspirert av klassiske salmer.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg liker jo Hillsong-greiene også, men det ikke Hillsong-lovsangene som har gitt meg de største opplevelsene av gudsnærvær. Det er de gamle salmene, sier Christian Ingebrigtsen (46).

Artisten og låtskriveren sitter bakoverlent i studioet sitt på Abildsø Gård utenfor Oslo sentrum.

På starten av 2000-tallet fylte 46-åringen stadioner verden rundt med hylende ungjenter som en av fire popstjerner i boybandet A1. Fortsatt holder han mellom 100-150 konserter i året som artist.

Etter drøye 25 år i musikkbransjen tok Ingebrigtsen i forrige uke for første gang skrittet inn i den kristne musikkbransjen.

POPSTJERNE: I mange år var Christian en av fire hjerteknusere i boybandet A1. 20-årene hans var preget av konserter og musikkvideoinnspillinger i inn -og utland.

Det gjorde han med utgivelsen av lovsangen «In Your Name» som han har gitt ut sammen med lokalmenigheten hans Oslo misjonskirke Betlehem.

Ruget på sangen i seks år

Lovsangen ble til under en helg med låtskriving tilbake i 2017, den gang sammen med låtskriverne Kristin Minde og David Thulin.

– Det ble en ordentlig fin sang, sier Ingebrigtsen.

Likevel skulle det gå seks år før den ble utgitt.

– Noen ganger blir gode sanger liggende i skuffen frem til sangen passer inn i et prosjekt. Timingen må være rett, sier han.

Da lovsangstemaet i menigheten skulle lage en ny plate, ble Ingebrigtsen spurt om de kunne ha med sangen på den nye platen, noe han med glede gikk med på.

Ikke en «kristenartist»

– Hvorfor har du ikke gitt ut lovsang tidligere?

– Jeg spøker med min tremenning Edward John og sier: «Du er en kristen artist, mens jeg er en artist som er kristen», humrer han.

– Jeg har tenkt at min rolle kan være å lage musikk som kan vekke nysgjerrighet om tro. Jeg har et ønske om å nå frem til de som er slik jeg var, da jeg var søkende, men ikke kom fra et kristent miljø.

Vitenskap versus tro

Den tidligere popstjernen kom inn i troen først og fremst gjennom interessen for vitenskap og teoretisk fysikk. Det skjedde i ungdomstiden.

MELODI GRAND PRIX: I 2020 skrev og produserte Christian vinnerlåten i Melodi Grand Prix 2020 med låten «Attention» for Ulrikke Brandstorp sammen med Kjetil Mørland.

– Jo mer fantastisk jeg skjønte at universet henger sammen og hvor ufattelig delikat balansen i alt liv faktisk er, jo tydeligere ble det for meg at det ikke kan være bare kjemiske reaksjoner, sier han.

Den stadig voksende tanken ledet han til å be til Gud om å åpenbare seg for ham.

– Det du ser på som et gudsbevis er jo nettopp det noen mener beviser at det ikke finnes noen Gud. Hva tenker du om det?

– Det er helt meningsløst hvis det ikke er noe mer. Universet er så fantastisk satt sammen. Mennesker er så fantastisk bygd. Jeg skjønner evolusjonen og alt det er, men jeg tror at Gud står bak og at han er den han sier han er, sier Christian.

Tydelig trosbudskap i sangen

Med tiden har Christian fått flere sterke erfaringer som har bekreftet og sementert troen hans på Bibelens Gud.

– Nesten alle trosstyrkende opplevelser jeg har hatt, er når jeg først har handlet i tro. Jeg må gå først, og så får jeg åpenbaringen.

Den første setningen i den ferske lovsangen lyder «There is healing in Your Name», altså «det er helbredelse i Ditt navn».

– Det er et veldig tydelig budskap. Var du noen gang i tvil om du skulle gi den ut?

– Jeg måtte jo tenke meg om to ganger. Sangen er nok ikke for alle. Men jeg landet på at de fleste som har fulgt meg og min musikk vet at jeg er kristen. Det er ingen hemmelighet, og jeg er stolt av troen min, sier han.

Heller salmer enn Hillsong

Ingebrigtsen vedgår at sangen skiller seg ut fra moderne lovsang.

– Jeg foretrekker de gamle, klassiske melodiene. Jeg er nok mer glad i salmer enn de nyere Hillsong-låtene, sier han, og viser til de mer energiske poplåtene fra nettopp Hillsong.

FILMER: I tillegg til musikk har Christian også stemmen i flere animasjonsfilmer, blant annet som Flynn Ryder i Disney-suksessen «To på rømmen» og sangstemmen i «Min bror bjørnen».

Ingebrigtsen innrømmer at det er et paradoks ettersom han selv nettopp har bakgrunn fra popmusikken.

– Jeg synes det er kraftigere med de gode, gamle sangene, sier han, og nevner den klassiske salmen «How Great Thou Art» fra 1880-tallet som en favoritt.

– Også de gamle sangene fra da Elvis sang gospel. Det synes jeg er fantastisk flott.

Deltar på lovsangskonferanse

I slutten av måneden skal 47-åringen være en av bidragyterne på lovsangskonferansen Lovsang23. Dette er første gang han skal bidra fra scenen, blant annet ved å holde foredrag om lovsang.

– Det er så flott når vi kristne kan samles om musikk på tvers av menigheter, sier han.

Ingebrigsten drømmer om å lage en plattform som gjør det enkelt å finne norskproduserte lovsanger på ett og samme sted.

– Det er ikke bare i USA at det skapes god lovsang, men også her i Skandinavia.

Lovsang: – Ikke et kommersielt produkt

Nå for tiden jobber han med å lage en ny plate. Den skal hete «Christian». Den doble betydningen er ikke tilfeldig.

– Det blir noen lovsanger og noen andre sanger, forteller han, og legger til at platen kommer ut om et år eller to.

– Hva er forskjellen på å gi ut «vanlig» musikk og kristen musikk?

– Når man gir ut lovsang så er ikke målet å lage en «hit». Både markedsføringen og hele apparatet rundt blir litt annerledes. Det er ikke et kommersielt produkt på samme måte.

Popartisten vedgår at han har lavere skuldre når han gir ut denne sangen sammenlignet med andre sanger.

– Det er ikke noe press på at den må inn på hitlistene. Det er bare et forsøk på å lage noe fint og godt som ærer Gud, sier han.

– Hillsong har profesjonalisert det

Han mener samtidig at det har skjedd en enorm utvikling innen lovsangsbransjen den siste tiden.

BAK MIKSEPULTEN: Den mangeårige artisten bidrar ofte frivillig i lokalmenigheten. Men ikke alltid med lovsang fra scenen. – Jeg synes det er gøy å drive med lyd, så jeg står ofte bak miksepulten, sier Christian Ingebrigtsen.

– Nå er det kristne musikkmiljøet blitt mye mer konkurransepreget enn det var for bare 10-20 år siden.

– På hvilken måte?

– Fordi det har kommet så mye bra. Og Hillsong skal ha mye av æren for det, for de har profesjonalisert det.

Det mener han har skjedd både på godt og vondt.

– Det har jo blitt en slags mal for hvordan man skal skrive en god lovsang. Sånn blir det jo med alle trender, men man trenger litt variasjon, sier han, og legger til:

– Jeg sier ikke at ikke at Hillsong ikke har variasjon, men i perioder har alt hørtes litt likt ut i mine ører.

150-200 lovsanger i året

Han trekker frem lovsangsmiljøet i den amerikanske musikkbyen Nashville som et eksempel.

– Der opererer man nå på akkurat den samme måte som man gjør i resten av musikkbransjen. Artister og låtskrivere løper fra studio til studio og spiller inn to sanger hver dag. Det er forventet at man som profesjonell låtskriver der skal skrive 150-200 låter i året. Og alt er ikke like bra, mener han.

Han understreker at kristne artister har blitt utstyrt av Gud med talenter, gaver og verktøy som han mener bør brukes.

– Lovsang kan både være til ære for Gud, og til å nå mennesker. Men vi må passe på at det ikke blir for kommersialisert, sier Christian Ingebrigtsen.

Powered by Labrador CMS