EN AV TO: Forkynner Åshild Sørhus var en av to kvinner som tok ordet og som ikke ønsket ny struktur. Bildet er fra generalforsamlingen i 2018.

Åshild kjenner seg motstrøms i egen organisasjon etter at NLM åpnet for kvinner i sentralstyret

De fleste jublet da Misjonssambandet vedtok å åpne for kvinner i sentralstyret. Åshild Sørhus var en av dem som ikke klappet.

Publisert Sist oppdatert

Det var knyttet stor spenning til forslag om ny strukturendring da Misjonssambandet møttes til generalforsamling tidlig i juli.

Forslaget innebærer blant annet at dagens hovedstyre som kun består av menn, erstattes med et sentralstyre hvor også kvinner kan delta. Sentralstyret skal ha administrativt og strategisk ansvar, mens et lære- og tilsynsråd skal ha det åndelige ansvaret. I sist nevnte vil det kun sitte menn.

Kvinnene strømmet til talerstolen

Det var stor jubel i salen da forslaget ble vedtatt med 556 mot 120 stemmer 7. juli.

Det skjedde etter en debatt der kvinnene strømmet til talerstolen. Nesten samtlige mente tiden var inne for å få på plass en ny struktur og med det gi et signal til unge kvinner som lurer på om de skal engasjere seg i NLM.

JUBEL: Maria Celine Lundeby var en av dem som slapp jubelen løs da forslaget til ny struktur ble vedtatt.

Kun to kvinner gikk på talerstolen og sa at de ikke ønsket en endring. En av dem var Åshild Sørhus, deltidsforkynner i NLM og tidligere utsending.

– Jeg kjenner ikke på den store sorgen, for jeg har sett det komme før eller siden, men jeg tror ikke det er et bra vedtak for organisasjonen, sier hun til Dagen i etterkant.

Kjenner på sorg og skuffelse

I et innlegg på dagen.no denne uken skriver Ingebjørg Skåland, Anne Gerd Støle og Svanhild Kittang at de kjenner på sorg og skuffelse i etterkant.

«Ja, vi må tenkje nye tankar om organisering og praktisk korleis vi arbeider. Men vi er framleis mange kvinner og menn som ynskjer ei klar og tydeleg ordning i høve til tenestedeling mellom mann og kvinne,» skriver de.

Kittang opplever at det har vært liten respekt for de som stemte imot vedtaket. Derfor var det viktig for henne å få satt ord på tanker som hun og mindretallet går med.

«Begynnelsen på slutten»

Hun viser til den kjente forkynneren Øivind Andersen som på generalforsamlingen i 1988 advarte mot å gi kvinner stemmerett i organisasjonen. «Det er begynnelsen på slutten til Misjonssambandet,» sa han den gangen.

– Noen av oss har sitert ham, fordi vi opplever at skanse for skanse faller.

LEVER GODT: Svanhild Kittang mener at NLM lever godt med dagens grunnregler.

For Kittang har det ingen praktisk betydning for tjenesten om det kun sitter menn i hovedstyret, slik tilfellet er i dag.

– Vi lever godt med dagens grunnregler, sier hun.

Kittang understreker at det ikke er ordninger som er problemet, men at det handler om å bøye seg for en hel bibel og ikke lage mellomløsninger som er tilpasset tiden.

– Hva frykter du vil skje om kvinner får plass i et sentralstyre?

– Vi tenker at «hva blir det neste?» Etter at vi fikk stemmerett sitter det kvinner i de fleste kretsstyrene, og nå skal de også inn i toppledelsen. Riktig nok er det et tilsynsråd ved siden av med ansvar for de åndelige spørsmålene, men hvilke saker hører egentlig hjemme der? Jeg kan ikke se at dette er en god løsning.

Frykter drivkraften bak

Så sant prinsippet om tjenestedeling blir ivaretatt, er Åshild Sørhus fornøyd, men hun frykter at drivkraften bak endringene er et ønske om å kvitte seg med prinsippet om tjenestedeling. I tillegg tror hun det kan bli tungvint med med både et sentralstyre og et tilsynsråd på toppen.

– Rent organisatorisk kan det bli en kilde til konflikt, sier hun.

HÅPER: Åshild Sørhus håper at NLM fortsatt vil være en uredd og motstrøms organisasjon. Bildet er fra generalforsamlingen i 2018.

I sitt innlegg til generalforsamlingen sa Sørhus at hun er glad for å være med i «en uredd, motstrøms og bibelsk misjonsorganisasjon.»

– Hva tenker du om NLM nå, etter at generalforsamlingen vedtok å stemme for en grunnregelendring som åpner for kvinner i et sentralstyre?

– De kan fortsatt være bibelsk og motstrøms. Selv tjener jeg i organisasjonen med stor frimodighet. Men jeg opplever at vedtaket svekker prinsippet om tjenestedeling og dermed også det jeg leser som Guds design i Bibelen.

Kvinner kom bort

Etter at hun hadde holdt innlegget var det flere kvinner som kom bort til henne og ga ros for det hun sa.

– De opplevde også å kunne tjene med hele seg som kvinner og ønsket ikke den nye strukturendringen velkommen, sier Sørhus.

– Hvordan var det å være en av to kvinner som tok til orde for å bevare den gamle strukturen?

– Det er tøft å være en motkultur, for jeg kjenner jo hvor hovedstrømmen ligger. Samtidig kan jeg godt stikke meg fram uten at det det koster all verden.

VERDIFULL: Sørhus opplever seg like verdifull som de som sitter i dagens hovedstyre.

For egen del er Sørhus lite opptatt av strukturer.

– Min lengsel er å gi Jesus til folk. Men om tilliten til Guds Ord og Guds design svekkes, blir det som å borre hull i bunnen av «redningsbåten» som vi i NLM er kalt til å være. Derfor kjenner jeg på behov for å rope et varsko.

Sørhus opplever å få tjene i NLM med hele seg og opplever seg like verdifull som de som sitter i dagens hovedstyre.

Hun forteller at det har vært trygt å tjene under et hovedstyre av menn og berømmer dem for den jobben de gjør.

– De gjør en fantastisk jobb som jeg ikke misunner dem, sier hun.

Tvangstrøye

Svanhild Kittang stiller seg undrende til de som mener at det er vanskeligere å rekruttere kvinner til organisasjonen med den strukturen som er i dag. Selv valgte hun å engasjere seg i NLM som 17-åring fordi hun følte seg hjemme der.

– Om noen kvinner opplever NLM som en tvangstrøye, forstår jeg ikke hvorfor de ikke bare engasjerer seg i en annen organisasjon som deler deres syn.

– Noen vil kanskje stille det samme spørsmålet til deg: Hvorfor forlater ikke du organisasjonen når du opplever at den fjerner seg fra Bibelen?

– Det sitter langt inne. Her er fortsatt god forkynnelse lokalt og gode muligheter til å tjene Gud. Dessuten er det vi som står for det synet som har vært rådende i Misjonssambandet, sier Kittang.

Ikke registrert reaksjoner

Fungerende generalsekretær Birger Helland sier i en kommentar til Dagen at han ikke har registrert andre reaksjoner på vedtaket enn innlegget fra Ingebjørg Skåland, Anne Gerd Støle og Svanhild Kittang

– Hovedstyret vil vurdere de innspillene som måtte komme og ta dem med i vurderingen videre. Ut over det har jeg ikke behov for å kommentere saken, sier han.

Powered by Labrador CMS