Åsland ikke bekymret for maktmisbruk i NLM
– Dette gir grunn til ettertanke og handling, sier generalsekretær i Misjonssambandet, Øyvind Åsland.
I slutten av januar ble det kjent at Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) skulle gjennomføre en undersøkelse for å kartlegge arbeidsmiljøet i kjølvannet av varslingssakene. Onsdag var resultatet klart.
I rapporten oppgir 18 prosent av respondentene at de har opplevd maktmisbruk i NLM. 25 prosent sa at de hadde vært vitne til maktmisbruk utøvd mot andre i organisasjonen.
I overkant av 430 ansatte fikk tilsendt undersøkelsen, både ansatte i Norge og på misjonsfelt. Til sammen svarte 346 personer på hele undersøkelsen. Alle respondentene er anonyme.
Ikke overrasket
Generalsekretær i Norsk Luthersk Misjonssamband, Øyvind Åsland, sier de jobber med å tolke og forstå tallene så godt de kan.
– Vi skulle helt klart ønske at ingen krysset av for at de hadde opplevd maktmisbruk i NLM, men vi hadde ikke forventet at det tallet skulle være null, sier han.
– Hva hadde dere forventet?
– Jeg hadde ikke noen klare formeninger om hvordan det kom til å se ut, men jeg er ikke veldig overrasket over de tallene som kom frem. Jeg har hatt samtaler med noen av dem som har svart og andre i organisasjonen. De forteller historier som tyder på at det har vært maktmisbruk i NLM, sier Åsland.
Det er første gang NLM har spurt om maktmisbruk i en arbeidsmiljøundersøkelse.
– Vi mangler sammenligningsgrunnlag fordi vi ikke har stilt de spørsmålene før. Forrige gang var det egne spørsmål om åndelig manipulasjon, som er et beslektet tema, og gir oss litt sammenligningsmuligheter. Samtidig trenger ikke maktmisbruk å være av den åndelige typen. At én person i NLM har opplevd maktmisbruk er én for mye. Det er holdningen vår. Derfor tar vi dette på stort alvor og vil sette i verk noen konkrete tiltak for å følge opp.
Flere tiltak
– Hvilke tiltak vil dere sette i verk?
– Vi håper at det kan være mulig for flere, enten anonymt eller i en samtale, å fortelle sin historie. Men vi ønsker ikke å legge press på folk da vi vet det kan være ubehagelig å stå frem. Vi ønsker å høre så mange historier som mulig for å forstå konkret hva som skjuler seg bak disse tallene, sier Åsland og legger til:
– Vi er allerede i gang med å utvikle et undervisnings- og samtale opplegg. Det skal gjøres tilgjengelig for alle ansatte og brukes i regionen og på hovedkontoret. Da vil vi snakke om sunn og usunn maktbruk og hvordan vi sammen kan gjøre NLM til en organisasjon hvor maktmisbruk skal skje i så liten grad som mulig. Vi har gode erfaringer med det da vi gjorde noe tilsvarende med tema åndelig manipulasjon, sier han.
Generalsekretæren vil også ta grep for å øke de ansattes kunnskap om personalhåndboken.
– Tallene i undersøkelsen viste at andelen som kjenner innholdet i den er for lav. Det er viktig at alle ansatte kjenner til den og setter seg inn i hvilke kanaler de har for å ta opp ting som er problematisk. Det er et lederansvar og vil følges opp videre, sier han.
– Lei meg
– Er du bekymret for det som kommer frem om maktmisbruk?
– Nei, det er jeg ikke. Noen av de historiene som folk har kommet og fortalt meg gjør at jeg blir veldig lei meg for at sånne ting har skjedd, men jeg er ikke bekymret generelt for situasjonen i NLM. Jeg mener at det vi har sett i arbeidsmiljøundersøkelsen ikke gir ikke grunn til bekymring, det gir grunn til ettertanke og handling, sier Åsland.
– Hvordan kan en misjonsorganisasjon ha så høye tall om maktmisbruk?
– Som sagt er det vanskelig å tolke tallene og vi prøver så godt vi kan å forstå hva som ligger bak ved å sammenligne med andre organisasjoner og snakke med folk som har mye erfaring. Vi tar det på alvor, men tenker ikke at det er grunn til å bekymre seg generelt over arbeidsmiljøet i NLM og maktmisbruk, sier han.
Arbeidsmiljø
I undersøkelsen svarte ansatte også på hvor de opplever arbeidsmiljøet i NLM. Åsland er tilfreds med resultatet.
– Det var fint å se at de tallene samsvarer med det vi har sett i våre tidligere undersøkelser. Det vitner om mange tilfredse medarbeidere og et bra arbeidsmiljø. Jeg var særlig spent på og fornøyd med at folk har opplevd god kommunikasjon og blitt godt ivaretatt i løpet av pandemien, som har vært krevende for oss, sier han.
Dagen har også vært i kontakt med hovedstyreleder Raymond Bjuland. Han sier at rapporten vil ligge på hovudstyrets bord på møtet de skal ha rett etter påske. «Nå er det mest naturlig at personalleder og andre som har jobbet tett på undersøkelsen uttaler seg», skriver han i en SMS.